ροή ειδήσεων

Ζητούνται τουρίστες πολυτελείας

Παρ' ότι τα οικονομικά των Ελλήνων σήμερα είναι στα τάρταρα, ο τουρισμός πολυτελείας υπάρχει στη χώρα μας. Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση είναι σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας...

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ann-11@otenet.gr

Φανταστήκατε ποτέ ένα μαγικό τζίνι, που θα πραγματοποιεί ανά πάσα ώρα και στιγμή τις επιθυμίες σας; Για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη αυτό είναι ένα χολιγουντιανό σενάριο, στον κόσμο της χλιδής όμως μια φράση αρκεί για να γίνει πραγματικότητα ό,τι ζήτησε ο πελάτης.

Οι κυρίες του «Sex and the City» αφού πήγαν στο Αμπου Ντάμπι, γιατί όχι και στη... ΜύκονοΟι τουρίστες πολυτελείας θεωρούνται οι πιο γαλαντόμοι αλλά και οι πιο δύσκολοι πελάτες και σπάνια κυκλοφορούν στα ίδια μέρη με τους κοινούς θνητούς, χωρίς, έστω, να καλύπτουν κάπως τα χαρακτηριστικά τους.

Εξω απ' το αεροδρόμιο τους περιμένει λιμουζίνα, κυκλοφορούν σε θέσεις VIP ή με ιδιωτικό αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Είναι λίγοι, αλλά υπάρχουν.

Η Ελλάδα έζησε μεγάλες στιγμές στη δεκαετία του '50, με διεθνείς προσωπικότητες του λάιφσταϊλ, τις οποίες οι κοινοί θνητοί έβλεπαν από απόσταση. Θρυλικά τα γλεντοκοπήματα του Αριστοτέλη Ωνάση στον Σταμάτη Κόκκοτα, με τους παπαράτσι να κυνηγούν πότε την Κάλλας, πότε την Τζάκι. Ξακουστά τα μυκονιάτικα πάρτι, τα Σαββατοκύριακα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τα μεγάλα καρέ στο καζίνο της Ρόδου και στο Χάγιατ της Θεσσαλονίκης.

Πρώτη φορά

Ο τουρίστας πολυτελείας, μια πρακτική εκδοχή του «Sex and the City Νο2», είναι το ζητούμενο για κάθε χώρα που θέλει να βελτιώσει τα οικονομικά της.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά προσπάθησε φέτος οργανωμένα να μπει σ' αυτόν τον τομέα, με συνέδριο για τον Τουρισμό Πολυτελείας, που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρ' ότι τα οικονομικά των Ελλήνων σήμερα είναι στα Τάρταρα, ο τουρισμός πολυτελείας υπάρχει και στη χώρα μας. Οπου υπήρξαν στοχευμένες προσπάθειες, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, είτε σε μεγάλες ή σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, στέφθηκαν με επιτυχία.

Ο τουρισμός πολυτελείας απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε οικογενειάρχες, στελέχη επιχειρήσεων, που συνδυάζουν συνήθως δουλειά και διακοπές, νεαρά ζευγαράκια που πάνε μήνα του μέλιτος ή ζευγάρια ηλικιωμένων, παρέες φίλων, που επιδιώκουν να πάνε σε κάποιο άγνωστο μέρος ή κάπου που πέρασαν καλά κι επανέρχονται.

Ο όρος «πολυτέλεια» δεν είναι ίδιος για όλους, εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Μπορεί ν' αφορά έναν Πύργο στη Μάνη ή ένα συγκρότημα με βίλα, πισίνα και μπάτλερ. Μπορεί να συνδυάζει το αυθεντικό, το μοναδικό με τη μικρή κλίμακα, τον πολιτισμό και την ιστορία. Εχουμε πάνω από 100 ελληνικά ξενοδοχεία τέτοιου είδους καταπληκτικά, από τη Σαντορίνη μέχρι την Πίνδο, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο κ.α. Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που μπορεί να θέλει να πάει για ψώνια με προσωπικό βοηθό, αλλά οι περισσότεροι τουρίστες αυτού του είδους αναζητούν "αυθεντικές εμπειρίες". Μπορεί να μένουν στο ξενοδοχείο και όλη μέρα να την περνούν στο γιοτ».

Γύρω από τέτοιου είδους μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δημιουργείται ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, που δέχεται τέτοιου είδους τουρίστες, όπως συνέβη φέτος π.χ. στη Μεσσηνία. Ετσι, ενώ στην Κω μπορεί να σκάει ο τζίτζικας, μια Ρωσίδα τουρίστρια μπορεί να πηγαίνει να ψωνίσει γούνες. Ενας Τούρκος επιχειρηματίας δεν θα μείνει μέσα στο ξενοδοχείο, όσο ωραίο κι αν είναι, αλλά θα βγει έξω να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις σε εστιατόρια.

Από τα Κυκλαδονήσια μέχρι τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας κι από τη Ρόδο και την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική, υπάρχουν σταρ που προσπαθούν να κρυφτούν από τα μάτια των περίεργων. Ακόμη και πραγματικοί πρίγκιπες δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν σε κυκλαδίτικα στενοσόκακα ή στα μεσαιωνικά σοκάκια της Ρόδου.

Ανετες όμορφες σουίτες με προσωπικότητα (π.χ. ιδιαίτερους πίνακες, μπιμπελό, βοηθητικούς χώρους), μαγευτική θέα και ηρεμία, ιδιωτικές πισίνες, δομές για τα παιδιά και την απασχόλησή τους, δυνατότητες για γιόγκα και πιλάτες για τις γυναίκες, γυμναστήριο και γήπεδα γκολφ για ιδιοκτήτες ή στελέχη επιχειρήσεων, που ενώ παίζουν κλείνουν και δουλειές κ.ά.

Ο τουρισμός πολυτελείας σημαίνει πρώτ' απ' όλα άρτιες τεχνολογικές υποδομές μέσα στα δωμάτια, διότι συχνά απευθύνεται σε ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή θέλουν να έχουν σαφή εικόνα των επιχειρήσεών τους.

Οι απαιτήσεις

Προϋποθέτει ευελιξία του ξενοδοχείου να ικανοποιήσει τα γούστα των τουριστών, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα παράξενα, όλες τις ώρες. Ξενοδόχος μάς έλεγε χαρακτηριστικά ότι Σαουδάραβας πελάτης απαίτησε να κλείσει σ' όλο το ξενοδοχείο η δορυφορική τηλεόραση, γιατί τον ενοχλούσε η θέα των γυμνών γυναικών στο γυαλί. Υπάρχουν ελληνικά πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη, που μετά τις 11 το βράδυ το καλοκαίρι δεν κουνιέται φύλλο, γιατί οι πελάτες ενοχλούνται.

Υπάρχουν πελάτες που αναζητούν χώρο για το γιοτ ή για να ενοικιάσουν, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ακόμη κι ελικοδρόμιο για να προσγειωθούν κ.ά.

Η γαστρονομία αποτελεί συνταγή επιτυχίας για κάθε ξενοδοχείο που επιδιώκει να προσεγγίσει τουρίστες πολυτελείας. Από τη γαλλική μέχρι την ασιατική και τη μεξικάνικη κουζίνα μέχρι την ελληνική διατροφή το πρόγραμμα πρέπει να έχει δυνατότητες για τα πάντα. Ηπειρώτικη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, που έβγαζε οξύρρυγχο, έκανε την τύχη της απ' τις ορδές Ρώσων τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας και είχαν όρεξη για ωραίο χαβιάρι.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία αποτελεί η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. Η Μύκονος κεφαλαιοποίησε χρόνια τώρα αυτό το ατού, συνδυάζοντας τη χλιδή με τη διασκέδαση ώς το πρωί. Κι αν η εποχή της τουριστικής ατραξιόν με μπουζούκια πέρασε, οι μεγαλύτερες ηλικίες πάντα στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε πιο «ποιοτικά» πακέτα: Ακρόπολη, Μουσείο της Ακρόπολης, Φεστιβάλ Αθηνών, Επίδαυρος, Μέγαρο Μουσικής κ.ά.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *