ροή ειδήσεων

Αύξηση 23,2% στις αφίξεις τουριστών το α' τρίμηνο

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αύξηση 23,2% σημείωσαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση... με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ.Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι αφίξεις ξένων τουριστών ανήλθαν σε 643.331 επισκέπτες έναντι 522.102 πέρσι, δηλαδή 112.000 επισκέπτες περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την Αθήνα η οποία ως προορισμός στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 32,3% στις αφίξεις ξένων τουριστών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι προσελκύοντας περισσότερους από 429.000 τουρίστες έναντι 324.000 το 2013. Αύξηση 11,5% σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο και στις αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρομίο της Θεσσαλονίκης καθώς καταγράφηκαν περισσότεροι από 191.000 τουρίστες έναντι 171.000 επισκετών το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Το υψηλότερο ποσοστό αύξησης 137,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε στο αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο προσέλκυσε περισσότερους από 15.000 τουρίστες έναντι 6.341 επισκεπτών το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.Επίσης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας σημειώθηκε αύξηση 76,8% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με 1.559 αφίξεις έναντι 882 αφίξεων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Αντίθετα τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, Ρόδου, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ζακύνθου σημείωσαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις αφίξεις ξένων τουριστών.

Αύξηση 16% τον Μάρτιο
Αύξηση 16% σημείωσαν οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Μάρτιο, καθώς καταγράφηκαν 249.736 επισκέπτες έναντι 215.215 τουριστών τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Η Αθήνα σημείωσε αύξηση 36,6%, τα Χανιά 27,5%, η Καλαμάτα 51% και η Θεσσαλονίκη 2,5%, ενώ αντίθετα διψήφια ποσοστά πτώσης σημείωσαν τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Κέρκυρας, και Καβάλας.

Στρατηγικό σχέδιο για την Αθήνα
Το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την ολική επαναφορά της Αθήνας στη διεθνή τουριστική αγορά, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της και της στοχευμένης προβολής των τουριστικών υπηρεσιών της, παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τους προέδρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργο Τσακίρη και Ανδρέα Ανδρεάδη.

Το σχέδιο για τον Τουρισμό έχει ενταχθεί στους Άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Έργο Αθήνα», προβλέπει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ και σημαντικό μέρος του θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δύο κύριους τουριστικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και θα εντάξουν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Γ. Καμίνης
Ο κ. Καμίνης, επισήμανε ότι ο Τουρισμός έχει ειδική βαρύτητα και σημασία για την πόλη, την οικονομία της, την ανάπτυξη, την απασχόληση και πρόσθεσε ότι «κάθε επισκέπτης που επιλέγει την Αθήνα για προορισμό, είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικό ταξίδι, είναι ένα κεφάλαιο που οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατέψουμε».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και συγκεκριμένα, τη δημιουργία συνθηκών για τη βελτίωση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της πόλης, την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού προορισμού της Αθήνας και την αύξηση του ρεύματος των επισκεπτών.

Α. Ανδρεάδης
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης τόνισε πως το 2014 θα φτάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014, εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα. Όλες σχεδόν οι αγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά προκρατήσεων, ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Ερωτήματα παραμένουν για τις σημαντικές αγορές της Τουρκίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *