ροή ειδήσεων

Μεγάλος θόρυβος στην Τουρκία για τη «θηλυπρέπεια» του Κεμάλ

Ο τουρκικός Τύπος επανέφερε στη δημοσιότητα, για δεύτερη φορά σε λίγο χρονικό διάστημα, ένα
θέμα μέχρι σήμερα ταμπού: Την «αμαρτωλή» ζωή του Κεμάλ...

Η αποκαθήλωση του κεμαλισμού στην Τουρκία, φαίνεται πως δεν θα παραμείνει μόνον σε αλλαγή
τρόπων συμπεριφοράς, αλλά προκειμένου αυτή να γενικευθεί και να επικρατήσει ο ισλαμισμός, πρέπει να αποκαθηλωθεί και ο ίδιος ο Κεμάλ. Το δόγμα του νέο-οθωμανισμού επιβάλλει πλήρη άρνηση και των στοιχειωδών ακόμη δειγμάτων τρόπου ζωής δυτικού τύπου.

Δεν είναι του παρόντος να ερμηνευθεί αν όντως ο κ. Ερντογάν είναι πιστός του Ισλάμ (οι πράξεις του δεν το επιβεβαιώνουν), ή εξ ανάγκης το επικαλείται λόγω της άρνησης των Δυτικών να αποδεχθούν την Τουρκία με τους δικούς της όρους. Το γεγονός είναι, ότι εντείνεται ο από-κεμαλισμός, και μάλιστα με την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας.

Προσφάτως, ο τουρκικός Τύπος επανέφερε στη δημοσιότητα, για δεύτερη φορά σε λίγο χρονικό διάστημα, ένα θέμα μέχρι σήμερα ταμπού. Την «αμαρτωλή» ζωή του Κεμάλ. Να αρχίσει δηλαδή η πλειονότητα των Τούρκων να πληροφορείται για τον «πατέρα τους = ατατούρκ), όσα έγραψαν οι βιογράφοι του, αλλά γνώριζαν ελάχιστοι βιβλιόφιλοι. Και που δεν τα αναμετέδιδαν φυσικά, επειδή αυτό αποτελούσε μέγιστο έγκλημα. Ότι δηλαδή, ο Κεμάλ εκτός από άθεος, ήταν επιρρεπής στον αλκοολισμό και πίστευε στη μαγεία, στις δεισιδαιμονίες και στην ύπαρξη σκοτεινών δυνάμεων.

Το κυριότερο όμως ήταν η ομοφυλοφιλική του ιδιότητα, που στην πουριτανική μουσουλμανική κοινωνία αποτελεί μεγάλο αμάρτημα και αδίκημα κολαζόμενο από το νόμο. Έγινε όμως ευρύτερα γνωστή και αυτή η ιδιότητά του, και ταρακούνησε τους κεμαλιστές Τούρκους. Αρχικώς σε ιστοσελίδα και προχθές στην εφημερίδα Haberturk, δημοσιεύθηκε κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφία του Κεμάλ, με την επισήμανση ότι η στάση του δεν ήταν «αρρενωπή». Και το δημοσίευμα υπενθύμιζε ότι ο ηγέτης τους δεν νυμφεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε παιδιά,
Και ενώ, αν αυτό συνέβαινε παλαιότερα, ο συντάκτης θα αντιμετώπιζε τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, αυτή αποφάνθηκε ότι η επίμαχη φωτογραφία, δεν αντίκειται στις διατάξεις του νόμου περί Τύπου.

Μόνον μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις φανατικών κεμαλιστών και αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος, είπαν οι δικαστές πως θα ενεργήσουν τα δέοντα, αλλ’ είναι βέβαιο πως έχουν κυβερνητική κάλυψη.

Ο τουρκολόγος κ. Νίκος Χειλαδάκης, σημειώνει για τον Κεμάλ, πως ναι μεν θεωρείται τυπικώς «πατέρας» των Τούρκων, αλλά «στην πραγματικότητα έγινε ο «πατέρας» των μη Τούρκων, ο πατέρας των πολιτών μιας εκτουρκισμένης αλλά χωρίς ταυτότητα νέας Τουρκίας. Ίσως γι' αυτό βοηθήθηκε τόσο πολύ από ξένες δυνάμεις για να επιβληθεί και να χτυπήσει καθετί που συνδεόταν με την παραδοσιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία με αιματηρό τίμημα την μεγάλη γενοκτονία των εκατομμυρίων χριστιανών της Ανατολής.

Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Ο εκτουρκισμός των πολιτών και η αντικατάστασή του με τον οθωμανισμό -προκειμένου η Τουρκία να επιβληθεί στους άλλους μουσουλμανικούς λαούς- φθάνει μέχρι του σημείου να αρχίζει να υποβαθμίζεται και η ίδια επωνυμία «Τούρκος» με την επαναφορά στην επικαιρότητα ενός παλιού θέματος, που κι αυτό αποτέλεσε ταμπού για τους πολίτες της χώρας (που η πλειονότητα δεν το γνωρίζει).

Ο κ. Ν. Χειλαδάκης είχε μεταφράσει παλαιότερα αποσπάσματα από δημοσιεύματα δηλώσεων Τούρκων διανοουμένων. Ένας εξ αυτών, ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστήμιου Γκαζί της Άγκυρας, κ. Τζεμαλετίν Τασκιράν, υποστήριξε σε δημόσια διάσκεψη, ότι το να λένε οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας με υπηρηφάνεια ότι είναι Τούρκοι, είναι εκ των άνωθεν επιβολή μετά από την κατασκευή μιας τεχνητής τουρκικής εθνικής ταυτότητας από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου καθηγητή ήρθαν αμέσως μετά την επίσης πρωτοφανή δήλωση-ομολογία, (Νοέμβριος 2013), που έκανε σε ένα δημόσιο πάνελ στο πανεπιστήμιο της Μπαϋπούρτ ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ισλαμικού κόμματος του κ. Ερντογάν, καθηγητής κ. Γιασίν Ακτάυ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ… τουρκική φυλή.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά δηλώθηκε με έμφαση πως η ιστορική αλήθεια είναι πως η λέξη Τούρκος ήταν ύβρις και σήμαινε με λίγα λόγια… γάιδαρος, ενώ ήταν μεγάλη ντροπή κάποιος να χαρακτηριζόταν σαν Τούρκος. Μέχρι το 1876 η λέξη Τούρκος δεν απαντούσε πουθενά στα επίσημα έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μάλιστα δε, ο Οθωμανός λόγιος Χαφίζ Αχμέτ Τσελεμπί, είχε γράψει το 1499 αυτές τις πράγματι πολύ χαρακτηριστικές φράσεις, «Μην τύχει και λογιάσεις τον Τούρκο ως άνθρωπο. Αν κατά τύχη βρεθεί ζάχαρη σε χέρι Τούρκου, αυτή μετατρέπετε σε δηλητήριο. Μην θλίβεσαι καθώς αποκεφαλίζεις Τούρκο. Και πατέρας να’ ναι μην διστάσεις να σκοτώσεις τον Τούρκο».

Πλέον χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει ο Κεριμεντίν Μαχμούτ: «Τούρκοι, σκυλιά, λύκοι, κάνουν τον άγριο, αλλά όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο το βάζουν στα πόδια».
Όταν τέτοια κείμενα άρχισαν να δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, σημαίνει πως η σύγκρουση κεμαλιστών και νέο-οθωμανών θα είναι αμείλικτη, όποια και αν είναι η πορεία του κ. Ερντογάν.

Ο Μακεδών



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *