ροή ειδήσεων

Τα μοναστήρια - καταφύγια των VIP

Στην λίστα και ο Πανορμίτης της Σύμης

Πέρυσι ο Στράτος Τζώρτζογλου πέρασε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Αγιον Ορος, σηκώνοντας μάλιστα με ευλάβεια.... τον Σταυρό στην περιφορά του Επιταφίου, στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Αννης. Αντίστοιχα, η Μαρία Μενούνος έδινε το «παρών» στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λος Αντζελες, εκεί όπου κάθε χρόνο τον Επιτάφιο τρέχει να σηκώσει ο Τομ Χανκς, υπό το περήφανο βλέμμα της Ελληνίδας συζύγου του και της φίλης του Νία Βαρντάλος.

Η Μαρινέλλα κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη προσπαθεί να βρίσκεται στη Μονή του Οσίου Ποταπίου εκπληρώνοντας ένα τάμα της και για τον ίδιο λόγο ο Γιάννης Πλούταρχος επισκέπτεται τη Μονή του Ιωάννη Προδρόμου λίγο πιο έξω από τη Λιβαδειά.

Η δύναμη της προσευχής και της πίστης δεν κάνει διακρίσεις σε επώνυμους και ανώνυμους και οι Ελληνες καλλιτέχνες (ή όσοι νιώθουν Ελληνες) αναζητούν τις γεμάτες κατάνυξη ημέρες καταφύγιο σε μοναστήρια και εκκλησίες, ψάχνοντας να βρουν την εσωτερική τους ισορροπία. Κοντά στη θεία λειτουργία και στον Θεό τούς έφερε άλλοτε η ίδια η οικογένεια και ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει, άλλες φορές ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή τους. Ο Γιάννης Πάριος, για παράδειγμα, από τους βαθιά θρησκευόμενους καλλιτέχνες, εδώ και χρόνια επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας στην πατρίδα του, την Πάρο. Από μικρό παιδί, ο σπουδαίος τραγουδιστής έμαθε από την οικογένειά του την αξία της πίστης, πεποίθηση που ρίζωσε μέσα του και έμεινε ακλόνητη μέχρι σήμερα. Ενα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα μάλιστα, το οποίο του συνέβη κάποτε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και από το οποίο γλίτωσε (όπως λένε όλοι αλλά και ο ίδιος πιστεύει) από θαύμα. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την πίστη του και από τότε, κάτι σαν τάμα έχει να επισκέπτεται τη μονή στο νησί του.

Ακριβώς αυτή η βαθιά πίστη είναι που έχει οδηγήσει στα τάματα και άλλους καλλιτέχνες, όπως τον Τόλη Βοσκόπουλο, που επισκέπτεται πολύ συχνά την εκκλησία και το Μοναστήρι της Παναγίας της Τήνου, όπου έκανε τάμα για την υγεία της κόρης του, και τον Γιάννη Φλωρινιώτη, που ύστερα από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας της μοναχοκόρης του Αννας έκανε τάμα αλλά και εικονοστάσι στο μπαλκόνι του σπιτιού του προκειμένου να ευχαριστεί την Παναγία που την έσωσε. Τάμα στην Παναγία για αγαπημένο της πρόσωπο εξομολογήθηκε πρόσφατα πως έκανε και η Πάολα, που δεν κρύβει την πίστη της στο Θεό και έχει πάντα στο καμαρίνι της εικονίσματα.

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα, εκπληρώνοντας ένα τάμα της για την υγεία τόσο τη δική της όσο και της οικογένειάς της, όταν επισκέπτεται το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου πάνω από το Λουτράκι, συνηθίζει να βοηθά και στον στολισμό του Επιταφίου. Από την άλλη, ο Λευτέρης Πανταζής, ως γνήσιος Πόντιος, νιώθει δέος για την Παναγία Σουμελά έχοντας τάξει μια λαμπάδα στην Παναγιά της Τήνου τόσο στο ξεκίνημά του όσο και όταν ήταν άρρωστος ο πατέρας του. Ο τραγουδιστής πηγαίνει συχνά στην Τήνο και στην Παναγία Σουμελά και δεν αποχωρίζεται ποτέ το κομποσκοίνι που φοράει στο χέρι του, αλλά και ένα φυλαχτό που έχει πάρει από το Αγιον Ορος. Με τη βοήθεια του Θεού, όπως έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος, βρήκε την φωνή του σε μια πρόσφατη περιπέτεια της υγείας που πέρασε.

Το δικό της τάμα για τον γιο της Μιχαήλ είχε κάνει και η Σοφία Αλιμπέρτη στο Μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη. Εκεί έκανε και τη βάφτιση του παιδιού της, ενώ κάθε χρόνο φροντίζει να βρεθεί στο νησί και να επισκεφτεί το μοναστήρι εκπληρώνοντας το τάμα της. Στην Τήνο έχει κάνει το δικό του τάμα και ο ηθοποιός Ηλίας Αλεξάνδρου, ο οποίος αν όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο επισκέπτεται το νησί για να προσκυνήσει τη Μεγαλόχαρη και να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στην Παναγία.

Η νηστεία της Μουκίου και οι ψάλτες Ιμβριος-Μητσιάς

Στον κόσμο της λάμψης και της αίγλης υπάρχουν πολλοί που εκδηλώνουν ανοιχτά την πίστη τους. Ενα παράδειγμα είναι η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία τη Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύει και προσεύχεται για να κοινωνήσει. Βαθιά είναι η πίστη της Καίτης Γαρμπή και του Διονύση Σχοινά. Το ζευγάρι προτού γνωριστεί και παντρευτεί είχε κάτι κοινό. Και οι δύο φρόντιζαν να περνούν κάποιο χρονικό διάστημα σε μοναστήρια αναζητώντας τη γαλήνη. Η Καίτη Γαρμπή μάλιστα βοήθησε οικονομικά να χτιστεί και μία εκκλησία στο Αιγάλεω, την περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ ο Διονύσης επισκεπτόταν το μοναστήρι του Αξιον Εστί στην ίδια περιοχή.

Ο Γιώργος Μητσικώστας, επίσης, δεν χρειάζεται να είναι Μεγάλη Εβδομάδα για να πάει να προσκυνήσει στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής. Κάθε Κυριακή πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες ζώντας τα Πάθη του Κυρίου μαζί με την οικογένειά του. Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκίνησε ως ψάλτης και είναι πάντα κοντά στην εκκλησία. Οχι μόνο ως πιστός αλλά και ως ερμηνευτής σπουδαίων βυζαντινών ύμνων και τροπαρίων της εκκλησίας μας, μεταξύ αυτών και το «Η ζωή εν τάφω» που απέδωσε θαυμάσια μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη σε εκπομπή της τότε ΕΡΤ το 1977.

Τους ύμνους της Θείας Ακολουθίας έχει ψάλει και ο Πέτρος Ιμβριος σε εκκλησία της Σαμοθράκης, όπου βρίσκεται το πατρικό του. Στον Θεό πιστεύει με ένταση και ο τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας, που τηρεί όλους τους κανόνες όπως είναι η νηστεία, η προσευχή και η εξομολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Κύπριος καλλιτέχνης έχει βρει και εξομολόγο έξω από την Πάτρα, τον οποίο φροντίζει να επισκέπτεται συχνά. Για τη μεγάλη του πίστη έχει μιλήσει και ο ηθοποιός Αρης Σερβετάλης, που προσεύχεται και εξομολογείται έχοντας αποκαλύψει πως η αιτία για να έρθει κοντά στον Θεό υπήρξε κυρίως ένας πνευματικός.

Οι διάσημοι επισκέπτες της Αθωνικής πολιτείας

Από τον Λάκη Λαζόπουλο έως τον Σάκη Ρουβά και από τον Πέτρο Γαϊτάνο έως τον Χρήστο Δάντη, το Αγιον Ορος έχει πολλούς και τακτικούς επώνυμους επισκέπτες. Κυρίως η Μονή Βατοπαιδίου και η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχουν φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού και όχι μόνο χώρου. Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει βρεθεί πολλές φορές στις ασκητικές κλίνες των μοναστηριών, όπως και ο Σάκης Ρουβάς, που βρίσκει εκεί την ηρεμία που έχει ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν συμμετείχε στην Eurovision είχε πάει δύο φορές στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να πάρει την ευχή του. Τακτικός στο Αγιον Ορος είναι και ο Σταμάτης Σπανουδάκης, που λατρεύει και τη βυζαντινή μουσική και εμπνέεται από τα μοναδικά τοπία του Αθω, όπως άλλωστε και ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο οποίος όχι μόνο επισκέπτεται τα μοναστήρια του Αγίου Ορους, αλλά ψέλνει κιόλας πολύ συχνά, εκδηλώνοντας με τη φωνή του την πίστη του.

Αρκετές φορές, αλλά όχι συχνά τις άγιες ημέρες έχουν αναζητήσει την απόλυτη γαλήνη της αθωνικής πολιτείας και άλλοι επώνυμοι, όπως ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Χρήστος Δάντης, ο Νεκτάριος Σφυράκης, ο Νίκος Παπαδάκης, ο Στέφανος Κορκολής, ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ο Νίκος Αναδιώτης, ο Σωτήρης Βρεττός, ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και πολλοί άλλοι. Εκεί έχει βρεθεί πολλές φορές και ο Νίκος Γαλανός που πριν από χρόνια εκδήλωσε ανοιχτά την επιθυμία του να ακολουθήσει τον μοναστικό βίο.
Espressonews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *