ροή ειδήσεων

Τα μυστήρια της πανδημίας γρίπης του 1918

Ορισμένες φορές, όπως αποδεικνύεται από την Ιστορία, ένας ιός μπορεί να προκαλέσει περισσότερα θύματα από έναν πόλεμο. Το 1918, λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η ισπανική γρίπη απλώθηκε σαν τη φωτιά....
σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα νησιά του Ειρηνικού μέχρι τα χωριά του Αρκτικού Κύκλου. Ο ιός προσέβαλε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και προκάλεσε περίπου 50 εκατ. θανάτους, το τριπλάσιο, δηλαδή, αυτών που προκάλεσε η παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση.

 Εκτοτε η ανθρωπότητα έχει χτυπηθεί από άλλες τέσσερις πανδημίες γρίπης. Καμία τους, όμως, δεν προκάλεσε τόσους θανάτους όσους η γρίπη του 1918, γεγονός που ακόμη δεν μπορούν να ερμηνεύσουν οι ερευνητές. Ενα άλλο μυστήριο της συγκεκριμένης πανδημίας είναι ότι τα θύματά της ήταν, κατά κύριο λόγο, από 25 έως 30 ετών. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αυξημένες πιθανότητες θανάτου έχουν τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τώρα, όμως, σε μια καινούργια μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Proceedings of National Academy of Sciences, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ιός που προκάλεσε τη γρίπη του 1918 δεν είχε κάτι παράξενο και η εμφάνιση της πανδημίας ήταν πραγματικά αποτέλεσμα κακής τύχης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επιστήμονες απομόνωσαν τα γονίδια του ιού του 1918 από δείγματα ιστών τα οποία φυλάσσονταν σε νοσοκομεία. Μετά τη σύγκριση των γονιδίων με αυτά άλλων ιών της γρίπης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία ξεκίνησε όταν ο ιός πέρασε από τα πτηνά στους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη του ιού επέτρεψε στους ερευνητές να πιθανολογήσουν ποια συνέχεια εδώ!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *