ροή ειδήσεων

Τουρισμός: πάμε για 19 εκ. αφίξεις χαλαρά...

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του ΙΝΣΕΤΕ που παρουσίασαν σήμερα ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Άρης Ίκκος...


- Εδώ ολόκληρη η μελέτη

- 3,95 εκ. περισσότερες αεροπρικές θέσεις για Ελλάδα φέτος
- Στα ύψη η ζήτηση για Μύκονο, Σαντορίνη και Καλαμάτα
- "Πήραν κεφάλι" οι τακτικές πτήσεις σε σχέση με τις charter
- Ανάγκη για 250.000 αναβαθμισμένες κλίνες (νέες και ανακαινισμένες), αφού Ιούλιου και Αύγουστο "πιάνει ταβάνι" η χώρα
- Σημαντική η αύξηση αεροπορικών θέσεων στα άκρα της τουριστικής σαιζόν
- -5% η πρόβλεψη για Ρωσία




Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που προϊδεάζουν για μια καλή συνέχεια, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2014 το ΙΝΣΕΤΕ και το SETE Intelligence, - ο επιστημονικός βραχίονας του ΣΕΤΕ –, έχοντας ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό για το 2014.
Βάσει αυτής της πρώτης μελέτης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Σύνδεσμος αναθεωρεί τον αρχικό στόχο των 18,5 εκ. διεθνών αφίξεων στα 19 εκατ., με βάση των στοιχείων που υπάρχουν από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ). Αν σε αυτήν την εκτίμηση συνυπολογιστούν και οι εκτιμώμενες αφίξεις κρουαζιέρας, τότε το σύνολο των επισκεπτών φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 21 εκατ. αφίξεις.
Η μελέτη καταγράφει για το 2014 σημαντική αύξηση προγραμματιζόμενων πτήσεων και θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013 αν και η τελική υλοποίηση πτήσεων που θα εκτελεσθούν από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η πληρότητα των θέσεων θα δημιουργήσει διαφοροποιήσεις από τα αρχικά στοιχεία της ΕΑΣΠ.
Συνοπτικά, για το 2014, προκύπτει μία συνολική αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων και πτήσεων της τάξης του 25% σε σύγκριση με πέρυσι για τα 16 κύρια περιφερειακά αεροδρόμια και αύξηση 22% για την περίπτωση της Αθήνας, όπου τα σχετικά στοιχεία είναι πιο σύνθετα. 
Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό σημαίνει περίπου 3,95 εκ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ήτοι 15,8 εκατ. έναντι 12,7 εκατ. του 2013, όταν η τελική κάλυψη ήταν στο 76% (πληρότητα πτήσεων).


Για την αναθεώρηση του αρχικού στόχου συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως:
- Προγραμματισμός πτήσεων
- Περυσινές καλύψεις για περιφερειακά αεροδρόμια (προγραμματισμένες θέσεις έναντι αφίξεων) - Όριο Ιουλίου & Αυγούστου στα περυσινά επίπεδα
- Αύξηση Αθήνας κατά 750.000 αφίξεις περίπου
- Διατήρηση οδικού και λοιπού εισερχόμενου τουρισμού στα ίδια επίπεδα 


- Mείωση της τάξης του 5% από τη Ρωσία και 50% από Ουκρανία.


Από μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων και βάσει όσων ανέφεραν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Α. Ίκκος, προκύπτουν επίσης τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα:


Πρώτον, ότι, ως γενική διαπίστωση, φαίνεται μία σημαντική ζήτηση αεροπορικών θέσεων που τελικά όμως δεν καλύπτεται πλήρως και μάλιστα, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, φαίνεται να βρίσκει «οροφή» (το 2013, ήταν στα 2,1 εκατ. θέσεις). Κατά τον ΣΕΤΕ, η «οροφή» αυτή αποδίδεται μάλλον στην έλλειψη ποιοτικών κλινών και όχι στη φέρουσα ικανότητα των αεροδρομίων, εκτίμηση που ανοίγει ένα νέο μεγάλο θέμα συζήτησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δεύτερον, στον προγραμματισμό θέσεων για τη φετινή περίοδο, φαίνεται ότι μεγάλη ζήτηση διαχέεται και στους εκτός αιχμής μήνες, δηλαδή Ιούνιο και Σεπτέμβριο και μάλιστα στα επίπεδα της «οροφής» που πέρυσι υπήρχε για Ιούλιο και Αύγουστο. 


Τρίτον, προκύπτει μεταβολή του μίγματος εισερχόμενων πτήσεων με τις τακτικές πτήσεις να είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές / 49% τσάρτερ). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη διότι δείχνει ότι διαμορφώνονται στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση.
 
Τέταρτον, προκύπτει μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα ως προς τις μέρες αιχμής της περιόδου. Για παράδειγμα στις 2 Αυγούστου, βάσει του προγραμματισμού θα είναι η κορυφαία μέρα με 760 πτήσεις και 148.765 αφίξεις. Για το Ηράκλειο θα είναι η 27η Ιουλίου, για τη Ρόδο η 3η Αυγούστου, ενώ Ζάκυνθος και Μύκονος έχουν 4-5 μέρες αιχμής. Ξεκινώντας την τουριστική σεζόν, ο ΣΕΤΕ ενισχύει την προστιθέμενη αξία και συμβολή του στον ελληνικό τουρισμό με την εγκατάσταση και χρήση μηχανισμών ανάλυσης στοιχείων και προβλέψεων.
Η μελέτη που συνέταξε το SETE intelligence είναι το πρώτο δείγμα μελετών με σκοπό την ποιοτικότερη και πληρέστερη στατιστική αποτύπωση του ελληνικού τουρισμού.
http://money-tourism.blogspot.gr/



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/5/14 20:28

    δεν μας ενδιαφερει η ποσοτητα αλλα η ΠΟΙΟΤΗΤΑ!!! ολοι πεινασμενει του all inclusive ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/5/14 21:53

    Ω ρε δούλεμα που τρώμε....
    Φέρτε και άλλους να γεμίζουν τα ξενοδοχεία πεινάλες τουρίστες που βρωμίζουν τον τόπο μας, να κατουράνε στις θάλασσες μας, να μας γεμίζουν σκουπίδια και να μην αφήνουν φράγκο στον χώρα μας. Εμείς να είμαστε υπηρέτες τους για 500 Ευρώ! Ωραία ανάπτυξη φοβερή τουριστική πολιτική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/5/14 22:42

    μπραβο,,,,,,ας ερθουν να δουν τα χαλια τους......οι αριθμοι ειναι μονο για εντυπωσεις ...εμας οι ταμειακες ειναι αδειες αν αυτο σας λεει κατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *