ροή ειδήσεων

Εκλογές 2014: Νικητές, χαμένοι, καταγγελίες, εκπλήξεις, παρατράγουδα

Με 12 υποψηφίους περνά στον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών η Ν.Δ., με 7 το ΠΑΣΟΚ, με 5 ο ΣΥΡΙΖΑ και με 2 οι ΑΝ.ΕΛ....

Ειδικότερα, στην Αττική και μέχρι τα αποτελέσματα εκείνης της ώρας (11.30), η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου πήρε την πρώτη θέση και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Στην Κ. Μακεδονία, ο «ανεπίσημος» υποψήφιος της Ν.Δ. και νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναδείχθηκε πρώτος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον επίσημο υποψήφιο Γιάννη Ιωαννίδη.

Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο υποψήφιος της Ν.Δ. και πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον νυν περιφερειάρχη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Αρη Γιαννακίδη.

Δάκης και Αγοραστός

Στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Γιώργος Δακής θα διεκδικήσει την επανεκλογή του απέναντι στον Θόδωρο Καρυπίδη.

Στην περιφέρεια Ηπείρου, ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος της Ν.Δ. Αλέξανδρος Καχριμάνης άφησε πίσω τη βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργο Ζάψα.

Στη Θεσσαλία, πρώτος αναδείχθηκε ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Αγοραστός.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στον β' γύρο θα αναμετρηθούν ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος της Ν.Δ. Σπύρος Σπύρου και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα αντιμετωπίσει στον β' γύρο τον υποψήφιο της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο νυν δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Μπακογιάννης επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και αναδείχθηκε πρώτος με διαφορά. Στη δεύτερη θέση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, άνετη πρωτιά για τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναμετρηθούν η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστιάννα Καλογήρου, την οποία στηρίζει η Ν.Δ. και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Γιώργος Χατζημάρκος θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαχαιρίδη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, θα αναμετρηθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης με τον Σεραφείμ Τσόκα (Ν.Δ.).

«Εκλογικές αλητείες» και «Τατουλιστάν»

Καταγγελία για ύποπτη τεχνητή έλλειψη των ψηφοδελτίων του συνδυασμού εθνικού σκοπού «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας» του οποίου ηγείται έκανε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης και βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Οπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, «ως διά... μαγείας άρχισε, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, να παρατηρείται σχεδόν μηδενικός αριθμός των διαθέσιμων ψηφοδελτίων του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ από εκλογικά κέντρα, κυρίως του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης».«Δεν ανέχομαι τις εκλογικές αλητείες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.

Καταγγελίες για «τεχνητή έλλειψη ψηφοδελτίων» του συνδυασμού του έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιάννης Μανώλης, προβαίνοντας σε σκληρές δηλώσεις: «Καταγγέλλουμε τον φασισμό, που ξεκίνησε από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και κορυφώνεται σήμερα. Στο Τατουλιστάν των Μνημονίων κάποιοι ενοχλούνται από τη φωνή μας και ακολουθούν μεθόδους βίας και νοθείας».

Οριστικές αποφάσεις 25 Μαΐου

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ του β΄ γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης. Το βράδυ της 25ης Μαΐου θα απαντηθεί το ερώτημα αν η χώρα βαδίσει σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο. Χθες το Μαξίμου έλαβε ηχηρό μήνυμα από το εκλογικό σώμα που έφερε την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου να προηγείται του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής και τον υποψήφιο της Ν.Δ. να αποχωρεί από τον προεκλογικό αγώνα με χαμηλά ποσοστά. Η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, αφού η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζει τώρα στις ψήφους του Παύλου Χαϊκάλη από τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και της Χρυσής Αυγής, που θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας, κι έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους ψηφοφόρους της να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Επιπλέον το Μαξίμου πήρε ηχηρό μήνυμα και από τα αποτελέσματα για τον Δήμο της Αθήνας. Το προβάδισμα του νεαρού υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που θα δώσει τη μάχη της επόμενης Κυριακής με τον Γιώργο Καμίνη, καθώς και το άσχημο αποτέλεσμα του Αρη Σπηλιωτόπουλου (επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ.) αλλά και του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη προβληματίζουν το Μαξίμου.

Πάντως κύκλοι της Ν.Δ. διαψεύδουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και μάλιστα εντός του Ιουνίου. Η Συγγρού αναγνωρίζει τη δυσμενή επικοινωνιακή εικόνα από τα εκτιμώμενα αποτελέσματα σε Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο στελέχη της επιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το σύνολο των αποτελεσμάτων στις περιφέρειες της χώρας.

Μεγάλες εκπλήξεις αλλά και ντέρμπι σε Αθήνα και Πειραιά

Στον Δήμο της Αθήνας υπήρξε πανωλεθρία των δημοσκοπήσεων. Ο νεαρός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούσαν στην τρίτη και τέταρτη θέση, περνά στην επόμενη Κυριακή και θα κοντραριστεί με τον Γιώργο Καμίνη. Σύμφωνα με αναλυτές και τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Ν.Δ., αν «η Συγγρού κατέβαινε με έναν υποψήφιο, θα περνούσε με άνεση και με αξιώσεις στον β' γύρο». Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ήρθε τρίτος, με τον υποψήφιο της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη να τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής και αμέσως μετά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη Κυριακή μεταξύ του Γιάννη Μώραλη και του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Δήμο Πειραιά, με «κλειδί» τον Θοδωρή Δρίτσα. Λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σε εκλογικό κέντρο της οδού Τζαβέλα στην Καστέλλα υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου και του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Μαρινάκη. Είχε προηγηθεί διαπληκτισμός υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του Βασίλη Μιχαλολιάκου με υποστηρικτές του συνδυασμού του Γιάννη Μώραλη και στο σημείο έσπευσε δύναμη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Το συμβάν έληξε χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη Κυριακή θα βρει τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Σταύρο Καλαφάτη να διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο της συμπρωτεύουσας.

Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων χρόνων, ο Αχιλλέας Μπέος, φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της πρώτης Κυριακής για τον Δήμο του Βόλου.

Ποιοι εκλέγονται

Τα πρώτα αποτελέσματα, με την ενσωμάτωση να έχει ξεπεράσει το 4%, δείχνουν τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου να προηγείται με 41% και να ακολουθεί ο Μαργαρίτης Πατσιάντας με 22%. Σε τουλάχιστον 40 από τους 325 δήμους της χώρας εκλέγεται από τον α' γύρο η νέα δημοτική Αρχή. Πρόκειται για τους τέσσερις δήμους -Τήλου, Σφακίων, Λειψών και Αγράφων (ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα) καθώς και τους εξής 36 όπου οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, οπότε η μάχη κρίθηκε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για τους Δήμους Αγαθονησίου, Αγίου Ευστρατίου, Αλιάρτου, Αμαρίου, Ανατολικής Μάνης, Ανάφης, Αντιπάρου, Αργιθέας στην Καρδίτσα, Αστυπάλαιας στην Κάλυμνο, Βόρειων Τζουμέρκων, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Αρτα, Ελαφονήσου, Καρπάθου, Κάσου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μαραθώνα Αττικής, Μεγανησίου στη Λευκάδα, Μεγίστης στη Ρόδο, Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, Νισύρου, Οινουσσών στη Χίο, Οροπεδίου Λασιθίου, Παξών, Παρανεστίου στη Δράμα, Πρεσπών, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Στυλίδας, Σύμης, Τοπείρου στην Ξάνθη, Φολεγάνδρου, Χάλκης στη Ρόδο, Ψαρών, Ιητών (Θήρα).

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ εν όψει της Κυριακής της 25ης Μαΐου σχεδίασαν αργά χθες το βράδυ στη Συγγρού. Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Αντώνη Σαμαρά και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Μεταξύ αυτών είναι η συσπείρωση και η κινητοποίηση βουλευτών και στελεχών που καλούνται να «οργώσουν» την Ελλάδα και να καταστήσουν σαφές ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για την Ελλάδα».

Χωρίς Δυναμική

Στη σύσκεψη διατυπώθηκε μάλιστα η εκτίμηση πως δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία: «Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά, καθώς στην πλειονότητα των περιφερειών δεν θα είναι καν στον δεύτερο γύρο, αλλά θα είναι τρίτος ή τέταρτος», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η πραγματική ανησυχία των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι η χαλαρότητα της βάσης και των ψηφοφόρων του κόμματος, την οποία διαπίστωσαν τα στελέχη της Ν.Δ. στις εξόδους τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Μια χαλαρότητα που τους οδήγησε μακριά από τις κάλπες χθες και μπορεί να τους οδηγήσει μακριά από την κάλπη και τη δεύτερη Κυριακή των ευρωεκλογών, που είναι βαρύνουσας σημασίας για την κυβέρνηση.

Ο Ηλίας Ψινάκης δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή

Στη μάχη των εκλογών αποδείχτηκε ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη φαντασία! Με το δικό του ιδιαίτερο στιλ αλλά και το κέφι που τον χαρακτηρίζει έδωσε τον προεκλογικό του αγώνα ο Ηλιας Ψινάκης. Ο γνωστός μάνατζερ καλλιτεχνών και υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα την Παρασκευή διοργάνωσε ένα πάρτι, παρουσία πολλών φίλων του. Ανάμεσά τους ήταν και η δημοφιλής πρωταγωνίστρια του σινεμά και του θεάτρου Μαίρη Χρονοπούλου.

Η αλήθεια είναι πως ο unique Ψινάκης (που την προεκλογική περίοδο τον είδαμε από το να ανοίγει το σπίτι του και να δέχεται 101 φίλους και ψηφοφόρους του, την Πρωτομαγιά, μέχρι και πάνω σε άλογο να κάνει τις... βόλτες του) δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την -πραγματικά ιδιαίτερη- προεκλογική εκστρατεία του με διαφορετικό τρόπο. Στο πάρτι, εκτός από την κολλητή του και θρυλική «γυναίκα του γλεντιού» (η οποία τον στηρίζει σε ό,τι κάνει και δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλευρό του, παρά το γεγονός ότι μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει), ήταν η Μάρθα Καραγιάννη, η Ναταλία Γερμανού (που έπαιξε μουσική) και άλλοι φίλοι του.

Δεν πήγε να ψηφίσει ο κόσμος και απείχε τόσο στο Βελβενδό Κοζάνης όσο και στον Αγιο Ευστράτιο

Χαλαρά κύλησε η εκλογική διαδικασία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους σε Βελβενδό Κοζάνης και Αγιο Ευστράτιο, αφού οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών είχαν αποφασίσει στο σύνολό τους να απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο Βελβενδό Κοζάνης, μάλιστα, είχε διοργανωθεί πριν από λίγες εβδομάδες μέχρι και τοπικό δημοψήφισμα, με το οποίο οι περισσότεροι είχαν ταχθεί υπέρ της αποχής από τα εκλογικά τους δικαιώματα. Από την άλλη, η έλλειψη πρόνοιας από πλευράς Πολιτείας, καθώς και η απουσία ιατρού ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τους λιγοστούς κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου -του μικρού νησιού που διοικητικά ανήκει στη Λήμνο- να γυρίσουν τις πλάτες τους στις κάλπες και στους υποψηφίους των περιφερειακών εκλογών. Η απόφαση αποχής πάρθηκε έπειτα από πρόταση του δημάρχου, την οποία υποστήριξαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τους κατοίκους του νησιού.

Δήμαρχοι χωρίς κάλπες: Δεν είχαν αντίπαλο κι έτσι ανακηρύχθηκαν και πάλι δήμαρχοι! Οι υποψήφιοι των Δήμων Τήλου, Σφακίων, Λειψών και Αγράφων ήταν οι μοναδικοί σε όλη τη χώρα που δεν καρδιοχτύπησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών αποτελεσμάτων, αφού δεν περίμεναν τις κάλπες για να πανηγυρίσουν. Ετσι, χωρίς αντίπαλο δήμαρχος στον Δήμο Τήλου έγινε η Μαρία Κάμμα Αλειφέρη, στον Δήμο Σφακίων ο Παύλος Πολάκης, στον Δήμο Λειψών ο Φώτης Μάγγος και στον Δήμο Αγράφων ο Θεόδωρος Μπαμπαλής. Σχετικά εύκολη ήταν η εκλογή και σε 38 επιπλέον δήμους, καθώς υπήρξαν μόνο δύο συνδυασμοί που διεκδίκησαν τη δημοτική Αρχή.

Τον πήρε ο ύπνος: Ενας εκλογικός αντιπρόσωπος στην Πάτρα άργησε να ξυπνήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία. Τον αντιπρόσωπο αναζητούσαν χθες νωρίς το πρωί στο σπίτι του άνδρες της Αστυνομίας που τον ξύπνησαν άρον άρον και τον μετέφεραν με συνοπτικές διαδικασίες στο εκλογικό κέντρο όπου είχαν αρχίσει να δημιουργούνται οι πρώτες ουρές. Σε άλλο εκλογικό κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας χάθηκαν τα κλειδιά του σχολείου, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα αντιπρόσωποι και ψηφοφόροι να παραμείνουν απέξω μέχρι να ειδοποιηθεί η καθαρίστρια που έτρεξε να τους ανοίξει τις πόρτες.

Σκύλος επέλεξε τον υποψήφιο: Ενας ψηφοφόρος στη Μαράσλειο άφησε το αγαπημένο του τετράποδο να επιλέξει -αντί για εκείνον- τι θα ψηφίσει στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας! Ο ψηφοφόρος είχε τοποθετήσει όλα τα ψηφοδέλτια στο περιλαίμιο του σκύλου του, με αποτέλεσμα αυτά να γλιστρήσουν και να πέσουν κάτω. Τότε, ο σκύλος έσκυψε, δάγκωσε ένα από αυτά και το παρέδωσε στο αφεντικό του, που χωρίς δεύτερη σκέψη το έριξε στην κάλπη.

«Πάτε να ψηφίσετε, πρόβατα»: Δεν φτάνει που τους ξύπνησε με την αγριοφωνάρα του, τους αποκαλούσε και πρόβατα! Ενα τραγελαφικό περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί στην Καβάλα, όπου ένας οδηγός αυτοκινήτου διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης φώναζε δυνατά αναστατώνοντας τους πολίτες: «Ξυπνήστε να ψηφίσετε... Πάτε να ψηφίσετε, πρόβατα»!

Ψηφοφόρος στα 102! Ψηφοφόρος ετών 102! Κουβαλώντας στους ώμους του τη νεότερη ελληνική Ιστορία, από τη γενοκτονία των Αρμενίων έως τον εμφύλιο, ο κ. Ιωάννης Κούρτης πέρασε χθες την πόρτα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ισως είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ψηφοφόρος που προσήλθε χθες στις κάλπες. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1912. Υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο το 1940 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, ενώ εργάστηκε στο Δημόσιο ως γεωπόνος.

Εσβησε στην κάλπη! Την τελευταία της πνοή άφησε στην Περίσταση Πιερίας μια 78χρονη γυναίκα, η οποία, αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, αισθάνθηκε έντονη δύσπνοια και λιποθύμησε. Παρευρισκόμενοι στο σημείο προσπάθησαν να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες χωρίς αποτέλεσμα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Espressonews.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *