ροή ειδήσεων

Οι 7 σημαντικότεροι θαλάσσιοι διάδρομοι στον κόσμο

Η θαλάσσια πειρατεία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που μαστίζει τον διεθνή ναυτιλιακό τομέα σήμερα. Ενώ οι διεθνείς ναυτιλιακοί φορείς... έχουν συστήσει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πειρατείας, ορισμένες περιοχές θα ήταν καταστροφικό να »πέσουν» σε πειρατές ή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Γνωστά ως σημεία ελέγχου, αυτές οι θαλάσσιες περιοχές είναι φυσικά στενά τα οποία είναι πολύ σημαντικά διότι διευκολύνουν την διέλευση των φορτίων κατά τον δυνατότερο ομαλό τρόπο. Είναι δε, μερικές από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον ναυτιλιακό κλάδο.

Επτά όμως περιοχές θα ήταν καταστροφικό να κλείσουν λόγο πειρατείας ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές είναι μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την ναυτιλία.

1. Η διώρυγα του Σουέζ

Η διαμόρφωση ενός βιώσιμου δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Η διώρυγα του Σουέζ είναι μια πολύ σημαντική θαλάσσια διαδρομή για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία ορισμένων ομάδων πειρατείας και τρομοκρατίας έχουν αυξήσει την απειλή για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες κατά μήκος αυτής της διαδρομής.


2. Το Στενό του Βοσπόρου

Το Στενό του Βοσπόρου είναι ένα από τα δύο τουρκικά Στενά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της θάλασσας του Μαρμαρά. Πρόκειται για μια σημαντική θαλάσσια διαδρομή που συνδέει το Ευρωπαϊκό δίκτυο θαλάσσιων με την Ασία και ως εκ τούτου έχει πολύ μεγάλη σημασία στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα.


3. Το Στενό του Ορμούζ

Τοποθετημένο αρκετά στρατηγικά, το Στενό Ορμούζ συνδέει τον Κόλπο του Ομάν με τον Περσικό κόλπο στην Μέση Ανατολή. Είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θαλάσσια οδός, τόσο για τα εισερχόμενα πλοία από τις δυτικές χώρες, όσο και για τα φορτηγά πλοία εξερχόμενα για τη Δύση.


4. Το Στενό Bab el-Mandeb

Το Στενό του Bab el-Mandeb επιτρέπει τη διέλευση πλοίων κατά μήκος της Αφρικής. Για τα πλοία που θέλουν να περάσουν στην διώρυγα του Σουέζ, το στενό είναι ένα απαραίτητο διαδρομή και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα »chekepoint» παγκοσμίως. Η τοποθεσία του στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Αφρικής καθιστά ιδιαίτερα ευπαθή σε επιθέσεις από πειρατές της Αφρικής, στα ύδατα της Σομαλίας κοντά χερσόνησο (Κέρας της Αφρικής).


5. Το Στενό Malaccan

Το Στενό Malaccan είναι πολύ σημαντικό γιατί συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανού, μέσω της Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Στενό Malaccan είναι ένα πολύ σημαντικό chekepoint στον ανατολικό παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα. Είναι τοποθετημένο σε στρατηγικό σημείο μεταξύ των χωρών της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά περιστατικά πειρατεία.


6. Τα Στενά της Δανίας

Εξαιρετικής σημασίας θαλάσσιος διάδρομος στο Βόρειο ευρωπαϊκό δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών. Τα στενά της Δανίας βοηθούν στην διασύνδεση της Βόρειας Θάλασσας με τη Βαλτική Θάλασσα, ιδίως όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη – κυρίως Ρωσία – προς τη Δύση.


7. Η διώρυγα του Παναμά

Η διώρυγα του Παναμά συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό, μέσω της θάλασσας της Καραϊβικής. Η διώρυγα του Παναμά είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία θαλάσσιας διαδρομής για την διευκόλυνση των διεθνών δραστηριοτήτων των θαλασσίων μεταφορών και ως εκ τούτου είναι ευάλωτη στη θαλάσσια πειρατεία αλλά και σε τρομοκρατική ενέργεια


Εκτός από τις απειλές των πειρατών και των τρομοκρατικών ενεργειών, απειλή για τις θαλάσσιες αυτές διαδρομές είναι και η σύγκρουση των χωρών που τις περικλείουν. Οι θέσεις των περισσότερων από αυτούς τους σταθμούς ελέγχου έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου οι θαλάσσιες μεταφορές μέσω αυτών των διαδρομών ενδέχεται να επηρεαστούν σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των εθνών.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι θαλάσσιες διαδρομές είναι υψίστης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την ναυτιλία και θα ήταν καταστροφή να κλείσουν για οποιονδήποτε λόγο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *