ροή ειδήσεων

«Μη χτίζετε στην άμμο παλάτια»

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ WWF ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:

Το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει και οικονομικές επιπτώσεις...
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Απώλεια ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας, με αρνητικές συνέπειες στη σταθερότητα του τουρισμού στην Ισπανία, είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαχείρισης του αιγιαλού από τις αρχές της χώρας, παράδειγμα που δεν πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, σημειώνει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Γ.Στουρνάρα και Ο. Κεφαλογιάννη ο Ισπανός Χουάν Κάρλος δελ Ολμο.

Η ισπανική περιοχή CostaBlanca παραδομένη στο μπετόν. «Το βασικό τουριστικό προϊόν, η μεσογειακή φύση», έχει αλλάξει χαρακτήρα χωρίς επιστροφή...Ο διευθυντής του WWF Ισπανίας εξηγεί στους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού αντιστοίχως: «Το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές».

Εξ αιτίας αυτής της πραγματικότητας, «ο τουρισμός της Ισπανίας παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια, επωφελούμενος μόνο από την κοινωνική και πολιτική αστάθεια άλλων χωρών της Μεσογείου».

Η «εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είχε καταστροφικές συνέπειες τις οποίες η χώρα (μου) καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια: Το μεγαλύτερο μέρος των παράκτιων υγρότοπων και το 60% των αμμόλοφων χάθηκαν, οι παραλίες έχουν υποχωρήσει και η ροή πολλών υδατορεμάτων έχει αλλοιωθεί.

»Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει οικονομικές επιπτώσεις και όπως έχει προειδοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την πολιτιστική κληρονομιά».

Azata del Sol στην Algarrobico (πάρκο Cado de Gata, στην Αλμερία της νότιας Ισπανίας), οι εξοχικές κατοικίες στην Αλτέα της ισπανικής CostaBlanca, η παραλία Bedidorm, η Costa Del Sol, η θαλάσσια περιοχή του Calpe (πλησίον της Βαλένθια), η παραλία του Cullera (επίσης κοντά στη Βαλένθια) παραδείγματα απέραντου μπετόν προς αποφυγήν.

Χουάν Κάρλος δελ Ολμο (WWF Ισπανίας)

Συνεπώς, το «αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας» δεν πρέπει να μεταφερθεί στην Ελλάδα, αναφέρει ο Χουάν Κάρλος δελ Ολμο, φέρνοντας και ως παράδειγμα την «εκτεταμένη παράκτια δραστηριότητα σε Ρόδο και Κρήτη». Ειδικώς για τη μεγαλόνησο μιλά για τη «σημανική απειλή που αφορά στην ποιότητα του εδάφους, την αντιπλημμυρική προστασία και τη σταθερότητα των ακτών. Η περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ποιότητα ζωής, τη διατήρηση και αναβάθμιση των φυσικών και πολιτιστικών κέντρων ενδιαφέροντος».

Ο διευθυντής του ισπανικού γραφείου του WWF καλεί «εκ βάθους καρδίας» τους δύο κυβερνητικούς παράγοντες να εξασφαλίσουν ότι «οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά την παράκτια ζώνη θα εγγυάται και την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».

Οχι στο δρόμο που χάραξε η Ισπανία!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *