ροή ειδήσεων

Βάζουν χέρι και στην επιστροφή φόρου

Σχέδιο για... αυτόματη είσπραξη από την Εφορία του «χαρατσιού» στα ακίνητα πριν καν αυτό καταστεί ληξιπρόθεσμο....
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει η Εφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι περιμένουν φέτος επιστροφή φόρου, ενώ ταυτόχρονα είναι υπόχρεοι καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η μεταφορά από φέτος από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών της αρμοδιότητας είσπραξης του «χαρατσιού» ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την εισπραξιμότητα και την απόδοση του φόρου στα κρατικά ταμεία, προοπτική που έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου, η οποία σχεδιάζει την είσπραξη του φόρου πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφής φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατόν να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Συνεπώς, φόροι που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα των φορολογουμένων και ανεξάρτητα αν οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν εκπνεύσει, μπορούν να συμψηφιστούν.

Συμψηφισμός

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δρομολογείται ο συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που οφείλει η Εφορία -που έπρεπε κανονικά να καταβληθεί εφάπαξ στους φορολογουμένους εντός του καλοκαιριού- με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά μπορούν να εξοφληθούν σε 6 μηνιαίες δόσεις. Φέτος αναμένεται να λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά περίπου 800.000 φορολογούμενοι, και κανονικά θα πρέπει να εισπράξουν την επιστροφή φόρου το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, ανάλογα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.
Ωστόσο, εντός του Ιουνίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του νέου φόρου ακινήτων. Ετσι, οι επιστροφές φόρων θα συμπέσουν χρονικά με τη βεβαίωση του νέου φόρου ακινήτων, εξέλιξη που διευκολύνει τον συμψηφισμό τους με το «χαράτσι» των ακινήτων. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να προεισπράξουν τον ΕΝΦΙΑ, μέσω της δέσμευσης των φετινών επιστροφών φόρων. Οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων υπολογίζονται φέτος σε 3,4 δισ. ευρώ και η καταβολή του προβλέπεται σταδιακά σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.

Ηλεκτρονικά το Μ1

Εν τω μεταξύ, άλλη μια ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα μεταβολής ατομικών στοιχείων φυσικού προσώπου με ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Μ1. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, καθορίζεται διαδικασία μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, των στοιχείων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων, φυσικών προσώπων, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας. Με τη διαδικασία αυτή παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TAXISnet, να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους, των στοιχείων του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας καθώς και των προσωπικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτό, μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία του εντύπου Μ1 «Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

! Εάν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβάλει τον Ιούνιο, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, που θα εκδοθεί τον ίδιο μήνα, κληθεί να πληρώσει ποσό 600 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝΦΙΑ και να μην αποδώσουν στον φορολογούμενο το ποσό.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *