ροή ειδήσεων

Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Μέτωπο αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς παράγοντες αλλά και από βουλευτές της ΝΔ σχηματίζεται ενάντια στο νομοσχέδιο... του υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση του αιγιαλού, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο παρατάθηκε μέχρι και τις 13 Μαΐου.

Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή που δήλωσε προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν επιβραβεύει μόνο τους παρανομούντες με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις του περί εμπορικής εκμετάλλευσης ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των παραλιών.


Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο καθοριστικής σημασίας προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις όπως του Ελληνικού, του Αστέρα, και της Αφάντου στη Ρόδο, καθώς οι διατάξεις του αφορούν θέματα ιδιωτικοποίησεων, τακτοποίησης ακίνητων και τον λεγόμενο παλαιό αιγιαλό με συνέπειανα συνδέονται άμεσα με τα σχέδια παραχώρησης κρατικών ακινήτων.

Για παράδειγμα στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ειδικές διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω ειδικών χωροταξικών σχεδίων (ΕΣΧΑΔΑ) όπως αυτές του Ελληνικού και του Αστέρα, για τις οποίες επιτρέπεται η επιχωμάτωση, δηλαδή το μπάζωμα «θαλασσίου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο.

Προβλέπονται επίσης άλλες διατάξεις που συνδέονται με τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πολυετή παραχώρηση περισσότερων από 40 τουριστικών λιμανιών (μαρινών) ανά την Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν επίσης προς τους διαφωνούντες ότι το συνολικό πακέτο τακτοποίησης των κρατικών ακινήτων, (τόσο το νομοσχέδιο του αιγιαλού όσο και δύο άλλα νομοσχέδια που κατατέθηκαν επίσης τη Μεγάλη Πέμπτη, για τα καταπατημένα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διεκδικούμενα ακίνητα), αποτελούν Μνημονιακή υποχρέωση.

Τα σχόλια στη διαβούλευση

Αλλά κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Με βάση τα σχόλια που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται αρχικά στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αφαιρούνται οι σημερινοί περιορισμοί στην έκταση της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί για «απλή χρήση». Σήμερα υπάρχει το όριο των 500 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και η υποχρέωση για ελεύθερες ζώνες 100 μέτρων.

Δεύτερη αντίρρηση, είναι ότι δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας για αποκλειστική χρήση, καθώς επίσης δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό.

Άλλο σχόλιο, είναι ότι διευκολύνεται η δημιουργία μονίμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς με συνέπεια «οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορούν έτσι να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους προς την θάλασσα».

Πολλές αντιδράσεις καταγράφονται και από όσους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (με την καταβολή αποζημίωσης φυσικά) που βρίσκεται στην παραλία και στον αιγιαλό σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Τέλος, κάποιοι εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετα κατασκευασμένων κατοικιών στον αιγιαλό.

Αν και το υπό διαβούλευση κείμενο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Σουνίου.

Θα έχει άραγε την ίδια τύχη ;
Άνθρωποι που παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να τακτοποιήσουν τον αιγιαλό, αναρωτιούνται κατά πόσο το εν λόγω νομοθέτημα θα έχει την ίδια τύχη με κάποια παλαιότερα. Φέρνουν δε, ως παράδειγμα αντίστοιχο σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί το 2006 και αποσύρθηκε όπως- όπως έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις θεσμικών και άλλων φορέων. Πριν το 2006, είχαν επίσης κατατεθεί άλλα δύο νομοσχέδια τα οποία ουδέποτε έφθασαν στην ολομέλεια της Βουλής έπειτα από αντιδράσεις.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *