ροή ειδήσεων

Οι συνδυασμοί παρατάξεων ως ομάδες αναφοράς

Οι ομάδες αναφοράς ασκούν επιρροή στα άτομα, εφόσον από αυτές αντλούν αξίες, αρχές, σκοπούς και στόχους. Οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις επικείμενες εκλογές,,,
ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, δύναται να χαρακτηριστούν ως ομάδες αναφοράς, αφού μέρος πολιτών φαίνεται να αποδέχονται τις ίδιες αξίες, αρχές, σκοπούς και στόχους με τους εν λόγω συνδυασμούς.

Πριν όμως δημιουργηθεί η ομάδα, απαιτείται να βρεθεί το πρόσωπο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή. Το πρόσωπο αυτό, απαιτείται τουλάχιστον να αναγνωρίζεται από τα μέλη της υπό σύσταση ομάδας ότι, διαθέτει τα εξής στοιχεία: δεξιότητες, επιρροή και γνώσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά ως το Τρίγωνο της Δύναμης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα στοιχεία αυτά είναι αλληλοεπηρεαζόμενα, αλληλοτροφοδοτούμενα και αλληλοεξαρτώμενα.

Το πρόσωπο αυτό στους συνδυασμούς είναι ο επικεφαλής υποψήφιος Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος και ακολουθεί τα εξής βήματα για την ομάδα -παράταξή του:

Βήμα πρώτο: Προβαίνει στη σύσταση της ομάδας, όπου καθορίζεται ο προσανατολισμός της, οι γενικοί κανόνες και οι απαιτούμενοι ρόλοι που θα κληθούν τα μέλη να «παίξουν». Έτσι, σχηματίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας.

Βήμα δεύτερο: Στο στάδιο αυτό διακρίνουμε συνήθως διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Έτσι, επανεξετάζεται π.χ ο στόχος, ο ρόλος που τυχόν επιθυμούν τα μέλη και τους ανατίθεται ή δεν τους ανατίθεται, γεγονός που οδηγεί ακόμα και σε αναχωρήσεις. Το βήμα αυτό ονομάζεται: αντιπαραθέσεις, γιατί επικρατεί κλίμα συγκρούσεων και δυσλειτουργίας.

Βήμα τρίτο: Μετά τις αντιπαραθέσεις, γίνεται ο αναλυτικός προσδιορισμός και θέσπιση των κανόνων λειτουργίας. Επίσης, ανατίθενται στα μέλη συγκεκριμένοι πλέον ρόλοι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, που είναι στοιχείο απολύτως απαραίτητο για το επόμενο, ουσιαστικό βήμα.

Βήμα τέταρτο: Απόδοση ομάδας. Η ομάδα στο στάδιο αυτό βρίσκεται σε ισορροπία. Τα μέλη γνωρίζουν τους κανόνες και τους ρόλους τους. Έτσι, η ομάδα παράγει το έργο της, υλοποιώντας τους στόχους της.

Βήμα πέμπτο: Διάλυση ομάδας. Μετά την επίτευξη των στόχων, η ομάδα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το στάδιο αυτό στους συνδυασμούς επέρχεται, είτε γιατί δε θα έχουν εκλεγεί, είτε μετά από την παρέλευση πενταετίας από την εκλογή τους και εφόσον ο επικεφαλής δεν έχει φροντίσει για τη συνέχειά της.

Βέβαια, για να πετύχει μια ομάδα οφείλει να έχει: Ξεκάθαρους ρόλους και υπευθυνότητες, Ανοιχτή επικοινωνία, Γρήγορη ανταπόκριση και Αποτελεσματική ηγεσία. Το περιεχόμενο των προαναφερθέντων στοιχείων, τροφοδοτείται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται η ομάδα προς το εσωτερικό αυτής, όσο και από το εσωτερικό της ομάδας προς τα έξω. Αντιλαμβανόμαστε ότι , το εγχείρημα δεν είναι και τόσο απλό, όπως ενδεχομένως φαίνεται.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες – συνδυασμούς, στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν.

Με τιμή

Μαντικός Β. Μιχαήλ
Σμήναρχος ε.α

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *