ροή ειδήσεων

Η Ρόδος εν έτει 2019, Μέρος Δ’

Με ιδιαίτερη αισιοδοξία, φθάσαμε στο τέταρτο και προτελευταίο μέρος, σκιαγράφησης της Ρόδου, πέντε χρόνια μετά, μέγιστο χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος... που διανεμήθηκε από την παράταξη «Δύναμη Πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι, υπόψη πρόγραμμα εκτιμήθηκε θετικά από την πλειοψηφία του Ροδιακού λαού, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης, σημειώνεται και πάλι ότι: α/ επειδή το πρόγραμμα είναι μακροσκελές, έχει επιλεχθεί η κατάτμησή του β/ οι αριθμοί έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα, αφού το πρόγραμμα , δεν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικά, στο μέτρο του δυνατού, αφού δεν έχουν γίνει γνωστά, τα απαραίτητα δεδομένα για την ποσοτικοποίησή τους.

Παράλληλα, θεωρώ ότι, η νέα δημοτική αρχή, θα προβεί, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, σε διορθώσεις – ελπίζω αυξάνοντας τους αριθμούς, συχνότητες, ποσότητες κλπ- του παρόντος κειμένου, προκειμένου να λάβουμε πλήρη γνώση, για το πότε ,πώς και με ποιους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους), θα θαυμάσουμε τη Ρόδο μας όπως μας έχει υποσχεθεί προγραμματικά.

Όσον αφορά την ενότητα ανάπτυξης με τίτλο: Ισότιμη ανάπτυξη πόλης και υπαίθρου

Η Ρόδος / στη Ρόδο θα:

α/ Έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια με τις οποίες αποφασίζουν αυτόνομα για την υλοποίηση των εγκεκριμένων δράσεων τους. Σημαντικός παράγοντας στην αυτονομία ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας κατά 12% σε σχέση με το 2014 και η διάθεση της πάγιας προκαταβολής στο ύψος του 50% του συνολικού εγκριθέντος προϋπολογισμού, έως το μήνα Μάιο κάθε έτους.

β/ Έχουν αποκεντρωθεί υπηρεσίες όπως:

(1) Με την εκχώρηση ανάθεσης υπογραφής στους Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, για την έκδοση των παρακάτω εγγράφων.

-Θεώρηση γνησίου υπογραφής

- Επικύρωση αντιγράφων.
- Βεβαίωση κατοχής ζώων.
- Βεβαίωση για ταξινόμηση αγροτικού αυτοκινήτου.
- Βεβαίωση παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
- Βεβαίωση αγροτικών απασχόλησης ( είναι ή όχι αγρότης )
- Βεβαίωση μονίμου κατοικίας.
- Βεβαίωση για άρδευση ή όχι κτήματος.
- Βεβαίωση παραχώρησης στην κοινή χρήση ( με συμβολαιογραφική πράξη ) λωρίδων γης σε δρόμους οικισμών πλάτους κάτω των 4 μ.
- Βεβαίωση για σύνδεση με ΔΕΗ.
- Βεβαιώσεις ΤΑΠ.
- Πιστοποιητικό οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης.
- Πιστοποιητικό για αγροτική άδεια στρατιώτη.
- Πιστοποιητικό ελαιοκτημάτων.
(2) Στην αρμοδιότητα των προέδρων και των κοινοτικών συμβουλίων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων , έχουν εκχωρηθεί οι παρακάτω αρμοδιοτήτες, από το δημοτικό συμβούλιο ( σήμερα προβλέπεται σε πολλές από αυτές, μόνο η διατύπωση γνώμης )
- Ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τους κανονισμούς καθαριότητας , άρδευσης, ύδρευσης , αποχέτευσης.
- Ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων των κανονισμών λειτουργίας των κοιμητηρίων.
- Η εφαρμογή των διατάξεων για την ηχορύπανση , από κάθε είδους πηγή.
- Η εφαρμογή των διατάξεων για την ρύπανση των θαλασσών , την προστασία - των επίγειων και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων ,των υγροτόπων και υδροβιοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η ρύθμιση της κυκλοφορίας καθορισμός πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας ,ο προσδιορισμός και η λειτουργία των χώρων στάθμευσης των οχημάτων
- Η συντήρηση και διαχείριση των δημοτικών και κοινοτικών σταδίων ,των γυμναστηρίων και των αθλητικών κέντρων.
- Η συντήρηση και διαχείριση των δημοτικών πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, πινακοθήκες κ.λ.π.
- Ο έλεγχος για την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων.
- Η μέριμνα για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες ,νομείς και επικαρπωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά της ,όπως ο νόμος ορίζει.
- Η απομάκρυνση άχρηστων εγκαταλημένων μηχανημάτων και οχημάτων από δημοτικούς δρόμους και πλατείες.
- Η αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρίσκονται εντός των ορίων των κοινοτήτων.
- Η μέριμνα για την επισήμανση και χαρακτηρισμό των επικίνδυνων κτισμάτων.
- Η εφαρμογή των διατάξεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η επιτυχία των ανωτέρω οφείλεται στη εκχώρηση και εφαρμογή τους έπειτα από την νομικά προβλεπόμενη απόφαση του δημάρχου για την λειτουργία των κοινοτικών γραφείων και η στελέχωσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό.

Έως τον Ιανουάριο του 2016, είχαν διατεθεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι (ανθρώπινοι, οικονομικοί και εξοπλισμού) για την υλοποίησή τους.

γ/ Κάθε έτος ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο ,σε ποσοστό άνω του 85%, το τεχνικό πρόγραμμα που έχει ζητηθεί από τις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης.

Όσον αφορά τις ενότητες ανάπτυξης με τίτλους: Οικονομική ανάπτυξη – Τουρισμός – Πόλη δικτύου ευρωπαϊκής συνεργασίας & Ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών

δ/ Το 100% της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, είναι πλήρως αξιοποιημένη, είτε με αδιάκοπη χρήση από το Ροδιακό λαό, είτε με ενοικίαση.

ε/ Έχει κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Νότια Ρόδο, μετά από παρεμβάσεις – όπου απαιτήθηκε- της Δημοτικής αρχής.

στ/ Έχει κατασκευαστεί το κτίριο επιβατών στο λιμάνι Ακαντιάς, ο λιμενοβραχίονας στο λιμάνι της Καμείρου, ενώ στον τομέα της κρουαζιέρας, το λιμάνι της Ρόδου έχει καθιερωθεί ως HOME PORT, μετά το 2015, έτος στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες υποδομές, υπερδιπλασιάζοντας σε σχέση με το 2014, την επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο.

ζ/ Έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και συγκεκριμένα:

- Έχει ολοκληρωθεί η περιμετρική οδός πόλεως Ρόδου και διασύνδεσή της με το αεροδρόμιο.

- Έχει κατασκευαστεί η Νέα είσοδος πόλεως, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική, ενώ δεν παρουσιάζονται πλέον, καθόλου φαινόμενα κυκλοφοριακής φόρτισης, λόγω του τρόπου κατασκευής της.

- Έχουν αναπτυχθεί 20 χιλιόμετρα δικτύου προσβάσιμων πεζοδρομίων, πλάτους ενός μέτρου τουλάχιστον η ελεύθερη ζώνη όδευσης τους και έχουν κατασκευαστεί 20 χιλιόμετρα δικτύου ποδηλατοδρόμων, ενώ έχει συνδεθεί με το υπάρχον (τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα κατ’ έτος). Επίσης, όλα τα πεζοδρόμια του εμπορικού κέντρου, έχουν οδηγό όδευσης τυφλού 0,30-0,40 μέτρων. Ταυτόχρονα, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί βομβητές σε όλα τα φανάρια του αστικού ιστού.

- Έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου της πόλεως Ρόδου, από την περιοχή Ψαροπούλα μέχρι το Καρνάγιο (πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, κατάλληλος φωτισμός, χώροι πρασίνου κλπ)

- Έχει γίνει πλήρης αξιοποίηση του φράγματος Γαδουρά, το οποίο έχει παραληφθεί κανονικά από το Σεπτέμβριο του 2014 και έκτοτε συντηρείται προγραμματισμένα και λειτουργεί αδιάλειπτα. Επίσης, λειτουργούν δύο ταχυδιυλιστήρια και καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες του νησιού.

- Έχει εκχωρηθεί στη ΔΕΥΑΡ από το 2014, η αρμοδιότητα διαχείρισης του φράγματος και γίνεται ορθολογική χρήση του με μηδενικές απώλειες λόγω τεχνικών προβλημάτων, μέσω της σχολαστικής και αποδοτικής συντήρησης του δικτύου.

- Έχουν νομιμοποιηθεί από το 2015, τα αλιευτικά καταφύγια Φανών και Πλημμυριού Κατταβιάς. Επίσης, έχουν αναβαθμισθεί λειτουργικά (κατάλληλη σήμανση, οργανωμένη και προγραμματισμένη συντήρηση, κατασκευή και αδιάκοπη λειτουργία των ευκολιών χρήσης).

η/ Έχει επιτευχθεί αύξηση 50%, σε σχέση με το 2014, της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, λόγω των δράσεων προαγωγής της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα έχει αυξηθεί κατά 20% ο αριθμός των αγροτών, σε σχέση με το 2014.

θ/ Έχουν αξιοποιηθεί και υλοποιηθεί σε ποσοστό 100% τα διατεθέντα ευρωπαϊκά προγράμματα , λόγω της ίδρυσης γραφείου με αντικείμενο την αξιοποίησή τους.

ι/ Έχει αυξηθεί κατά 30% η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, των παραδοσιακών οικισμών και των μουσείων, λόγω του επιτυχούς επανακαθορισμού της τουριστικής ταυτότητας του νησιού. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί 50 φεστιβάλ ( δέκα κάθε έτος από το 2015)

ια/ Έχει αυξηθεί κατά 50% ο οικολογικός, αθλητικός και ο ειδικός τουρισμός, σε σχέση με το 2014.



Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με τιμή

Μιχαήλ Β. Μαντικός (Σμήναρχος ε.α)

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/6/14 00:08

    Εν έτι 2014 δεν μπορούμε ακόμα ούτε τον καταυλισμό των Ρωμά να ξηλώσουμε, ούτε τους δρόμους να διατηρήσουμε καθαρούς και συ "ονειρευεσαι" λαγούς με πετραχίλια.... υπομονή το 2019 είναι κοντά, είδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/6/14 09:58

      Ο συντάκτης δεν γράφει το όνειρό του. Καταγράφει το αποτέλεσμα του προγράμματος της νέας δημοτικής αρχής έως το 2019, εάν βέβαια αυτό εφαρμοστεί.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *