ροή ειδήσεων

Ο Γολιάθ ήταν θύμα του Δαβίδ: Πρόσφατη έρευνα ανατρέπει την διασημότερη βιβλική ιστορία

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη νίκη του αδύναμου απέναντι του ισχυρότερου. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ο Γολιάθ ήταν... ένας γίγαντας πολεμιστής που πολέμησε ενάντια στον μικρόσωμο βοσκό Δαβίδ, ο οποίος κατάφερε να τον νικήσει χτυπώντας τον με μία σφεντόνα. Ωστόσο εδώ και αιώνες φαίνεται ότι αναπαράγουμε την λάθος εκδοχή της ιστορίας, παραλείποντας ορισμένα κρίσιμα γεγονότα που παρουσιάζουν μια άλλη οπτική.

Στο βιβλίο του Μάλκομ Γκλάντγουελ, «David & Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants» ο συγγραφέας προτείνει ότι στην πραγματικότητα το θύμα και ο αδύναμος της ιστορίας ήταν ο Γολιάθ και όχι ο Δαβίδ.
«Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι μια αλληγορία για απίθανες νίκες» εξηγεί ο Γκλάντγουελ εξήγησε σε ομιλία του στο Ted Talk «Γιατί όμως λέμε τον Δαβίδ αδύναμο; Ο λόγος είναι γιατί είναι ένα μικρό παιδί και ο Γολιάθ είναι ένας μεγάλος, ισχυρός γίγαντας. Θεωρούμε επίσης ότι μειονεκτεί, γιατί ο Γολιάθ είναι ένας έμπειρος πολεμιστής, και ο Δαβίδ ένας απλός βοσκός. Κυρίως όμως, τον θεωρούμε αδύναμο γιατί ο Γολιάθ είναι εξοπλισμένος με ισχυρά όπλα, πανοπλία και ξίφος, ενώ ο Δαβίδ το μόνο που έχει είναι η σφεντόνα του.»
Το πρώτο λάθος στην ιστορία σύμφωνα με τον Γκλάντγουελ είναι η παρανόηση ότι ο Δαβίδ ήταν ένα αβοήθητο αγόρι με σφεντόνα.
Όπως εξηγεί, στην αρχαιότητα υπήρχαν τρεις τύποι πολεμιστών: Εκείνοι με τα άλογα, που αποτελούσαν το ιππικό, εκείνοι που πολεμούσαν με σφεντόνες και τόξα (όπως ο Δαβίδ) και οι πεζοί στρατιώτες, που ήταν καλοί στις μάχες σώμα με σώμα ή με σπαθιά (όπως ο Γολιάθ)
Ο Γολιάθ ήταν στρατιώτης πεζικού, ενώ ο Δαβίδ σκοπευτής. Αν δούμε έτσι την ιστορία και λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι πολέμησαν από απόσταση, τότε η επιλογή του όπλου του Δαβίδ ήταν πολύ έξυπνη και σίγουρα πλεονεκτούσε απέναντι στον γίγαντα. Άλλωστε, αν ο Δαβίδ δε πλησίασε καν τον γίγαντα, τότε ήταν σε σαφώς πλεονεκτική θέση.
Όπως αναφέρει ο Γκλάντγουελ στην ομιλία του: «η προσδοκία του Γολιάθ όταν προκαλούσε τους Ισραηλίτες σε μονομαχία είναι ότι θα αγωνιζόταν με άλλον πεζό στρατιώτη. Όταν λέει, "έλα σε μένα και θα ταΐσω τις σάρκες σου στα πουλιά του ουρανού, και στα θηρία του αγρού" η φράση κλειδί είναι το "έλα σε μένα". Έλα σε μένα, γιατί θα πολεμήσουμε, σώμα με σώμα. Οταν ο Δαβίδ λέει ότι θέλει να παλέψει με τον Γολιάθ, ο Σαούλ προσπαθεί να του δώσει την πανοπλία του, θεωρώντας ότι θα πολεμήσουν σώμα με σώμα. Ωστόσο ο Δαβίδ δεν έχει τέτοιο σκοπό. Δεν πρόκειται να τον πολεμήσει με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένας βοσκός. Έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του, χρησιμοποιώντας μια σφεντόνα για να υπερασπιστεί το κοπάδι του ενάντια στα λιοντάρια και τους λύκους. Εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Έτσι, ο βοσκός με εμπειρία στη χρήση της σφεντόνας ως καταστροφικό όπλο, σκοτώνει τον γίγαντα που ζυγίζει εκατό κιλά με την πανοπλία και αυτά τα απίστευτα βαριά όπλα που είναι χρήσιμα μόνο σε μικρής εμβέλειας μάχες. Ο Γολιάθ ήταν ουσιαστικά ένας πολύ εύκολος στόχος.»
http://stergiog.blogspot.com/



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/6/14 04:16

    ΚΟΥΦΑΛΙΤΣΑ ΔΑΥΙΔ!!!ΑΛΛΑ ΕΒΡΑΙΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ?Η ΠΟΝΗΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΔΑΥΙΔ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΓΟΛΙΑΘ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΗΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/6/14 08:21

    Τι νέο μας λέει ο συγγραφέας? Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην αρχική ιστορία.
    Άραγε το επόμενο βιβλίο θα λέει οτι αν η ναυμαχία της Σαλαμίνας γινόταν σε ανοιχτή θάλασσα θα νικούσαν οι Πέρσες? Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Γώτης23/6/14 23:53

      Μπορεί και να νικούσαν οι Πέρσες αλλά αυτό είναι θέμα στρατηγικής και στοιχείο της ιστορικής πραγματικότητας με το γνωστό αποτέλεσμα. Ο Δαβίδ και Γολιάθ ήσαν πρόσωπα της εβραϊκής μυθολογίας. Και όχι μόνο αυτοί ήσαν οι ήρωες του παραμυθιού. Είναι δυνατόν ο φιλάνθρωπος Θεός να μεροληπτεί υπέρ ενός λαού και σε βάρος τόσων άλλων. Να μη ν αναφερθώ στους Αιγύπτιος 7 πληγές, τους Φιλισταίους κλπ κλπ. Μα και στην περίπτωση Δαβίδ, ο Θεός των Εβραίων ήταν συναυτουργός σε έγκλημα εκ προμελέτης δια ίδιο όφελος.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/6/14 00:20

      Και η Σαλαμινα και οι Θερμοπυλες θα ειχαν αλλη εκβαση .Τα σημεια ηταν διαλεγμενα για αυτον ακριβως τον σκοπο.Για να δωσουν αβανταζ στους αμυνομενους Ελληνες.Δεν ηταν τυχαια σημεια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *