ροή ειδήσεων

10 μέρη στην Τουρκία που πρέπει να επισκεφθείς

Πανάρχαιο σταυροδρόμι πολιτισμών, η Τουρκία συνδυάζει το παλιό και το καινούργιο σε ένα πολύχρωμο κοκτέιλ για όλες τις εποχές. Αρχαία ελληνορωμαϊκά αξιοθέατα, μουσουλμανικά τεμένη και χωριά ξεχασμένα απ' τον χρόνο....
αποκαλύπτουν την ιστορία, την ώρα που πεντάστερα συγκροτήματα και πολυτελή γιοτ καταλαμβάνουν τη δική τους γωνιά στις παραλίες, δημιουργώντας το κοσμοπολίτικο προφίλ της χώρας. Από τις ακτές της Αττάλειας και της Μεσογείου έως την Κωνσταντινούπολη και την ανατολική Μαύρη Θάλασσα, η γειτονική χώρα είναι ένα καλειδοσκόπιο με διαρκώς εναλλασσόμενες εικόνες. Δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, εκτός από την αριστουργηματική Αγία Σοφία που για τους Ελληνες αποτελεί σταθμό και χωρίς προτροπές από ταξιδιωτικούς οδηγούς.

1 Ιεράπολη (Παμούκαλε)

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Στα τουρκικά «Παμούκαλε» σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» και η κατάλευκη εικόνα που αντικρίζεις δεν διαφέρει και πολύ απ' αυτό: σκαλισμένες από τη φύση στη διάρκεια αιώνων, οι κλιμακωτές ασβεστολιθικές πισίνες με θερμά ιαματικά νερά δημιουργούν ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας, που προστατεύεται από την Ουνέσκο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περιοχή είναι διάσημη από την προ Χριστού εποχή για τα θεραπευτικά της λουτρά αλλά σήμερα μπορείτε να βουτήξετε μόνο έως τα γόνατα στις βάθρες (το μπάνιο επιτρέπεται στα οργανωμένα σπα της περιοχής) και να περιηγηθείτε στο εξωπραγματικό τοπίο αυστηρώς χωρίς τα παπούτσια σας. Δίπλα στο «χιονισμένο» Παμούκαλε ξεδιπλώνεται και ο πλούσιος αρχαιολογικός χώρος της Ιεραπόλεως (2 π.Χ. αι.) Βρίσκεται στην κοιλάδα του Μαιάνδρου, περίπου 20 χλμ. ΒΑ της πόλης Denizli (περίπου 650 χλμ. από την Κων/πολη).

2 Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ)

Στη νοτιοδυτική Τουρκία, το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών ή Αγίου Πέτρου κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου. θεωρείται ένα από πιο καλά διατηρημένα μνημεία του κόσμου, είναι επισκέψιμο και δημοφιλές για το Μουσείο Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας που φιλοξενεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας. Η κοσμοπολίτικη μαρίνα του Μπόντρουμ με τα μεγαγιότ είναι κι αυτή ένα απ' τα θεάματα που «πουλάει». Κι εφ' όσον βρισκόμαστε στην Αλικαρνασσό του Ηροδότου, εκτός από το σημαντικό αρχαίο θέατρο, εδώ θα δείτε και ό,τι απέμεινε από το περίφημο Μαυσωλείο, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Θα φτάσετε εύκολα με φεριμπότ από την Κω.


ΙΕΡΑΠΟΛΗ

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


3 Πάταρα

14 χλμ. πεντακάθαρης αμμουδιάς η Πάταρα (κοντά στην Αττάλεια) δημιουργούν μια από τις ομορφότερες παραλίες της Τουρκίας. Με προστατευόμενο οικοσύστημα (τόπος αναπαραγωγής της Caretta caretta) και ειδυλλιακές αμμοθίνες στην πλατιά αμμουδιά -φτάνει και τα 300μ.- η Πάταρα έχει για πλάτη την αρχαία Λυκία. Για να τα εξερευνήσετε θα πληρώσετε ένα λογικό αντίτιμο εισόδου στο Εθνικό Πάρκο που μένει ανοικτό έως τη δύση του ηλίου. Στο κοντινό ομώνυμο χωριό γεννήθηκε ο Αγιος Νικόλαος τον οποίο έχουμε ταυτίσει με τη μορφή του Αϊ-Βασίλη.


ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


4 Αρχαία Εφεσος

Η αρχαία Εφεσος ήταν ένα από τα πλουσιότερα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου, πασίγνωστη για τον ναό της Αρτέμιδος (Αρτεμίσιο), ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ξεχωρίζουν το Μεγάλο Θέατρο όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος και η Βιβλιοθήκη του Κέλσου, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία κτίρια βιβλιοθήκης στον κόσμο. Χτίστηκε το 125 μ.Χ από τον γιο του Κέλσου προς τιμή του Ρωμαίου γερουσιαστή (εκεί βρίσκεται και η σαρκοφάγος του) και φιλοξενούσε 12.000 βιβλία σε μορφή κυλίνδρων. Η πρόσβαση είναι εύκολη από το Κουσάντασι, ένα από τα πιο κοσμικά σημεία στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σάμο.


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης


5 Ορος Νεμρούτ

Θεόρατα πέτρινα κεφάλια ορθώνονται στο γυμνό έδαφος προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα και διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον. Αυτό είναι το απόκοσμο σκηνικό του όρους Νεμρούτ όπου το 63 π.Χ. σύμφωνα με τις επιθυμίες του βασιλιά Αντίοχου Α' χτίστηκε ένα αλλόκοτο ταφικό ιερό. Τα αγάλματα ύψους 8-10 μ. αναπαριστούν τον ίδιο, λιοντάρια, αετούς, ελληνικές, περσικές θεότητες και θεοποιημένους προγόνους του βασιλιά, ενώ σε ένα από τα άφθονα ανάγλυφα θεωρείται πως απεικονίζεται το ωροσκόπιο της ημέρας που ανεγέρθηκε το μνημείο. Λόγω σεισμών και πολέμων, σήμερα δεν θα τα δείτε ολόκληρα, αλλά τουλάχιστον μπροστά από τον θρόνο όπου είχαν τοποθετηθεί αρχικά. Προστατευόμενο από την Ουνέσκο, το υπαίθριο μουσείο του Νεμρούτ βρίσκεται στα 2.134 μ. και η καλύτερη ώρα να το δείτε είναι με την ανατολή του ηλίου, όταν το μνημείο γίνεται ακόμα πιο μυστηριακό παίρνοντας πορτοκαλί αποχρώσεις.



6 Καππαδοκία

Στην καρδιά της Ανατολίας, η Γκόρεμε στην Καππαδοκία μαγεύει με εξωπραγματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, «Καμινάδες Nεραϊδών», λαξευμένα μοναστήρια και εκκλησιές με βυζαντινές τοιχογραφίες ή υπόσκαφες πόλεις στο σεληνιακό τοπίο που δημιούργησαν εκρήξεις ηφαιστείων, ο χρόνος και ο άνθρωπος. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η πτήση με αερόστατο πάνω απ' τα ιδιόμορφα αξιοθέατα θα είναι μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής σου.

7 Ολουντενίζ

Μια τιρκουάζ απάνεμη παραλία σχηματίζεται στο σημείο που το Αιγαίο συναντάει τη Μεσόγειο και η λουντενίζ είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πολυσύχναστα θέρετρα της Τουρκίας. Βρίσκεται στα νότια παράλια, κοντά στη Φετιγιέ, και εκτός από καλοκαιρινός προορισμός θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς).

8 Αττάλεια

Με μια Παλιά Πόλη χαρακτηρισμένη ως Ιδιαιτέρου Κάλλους, αρχαία αξιοθέατα και ηλιόλουστη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, η Αττάλεια εξελίχθηκε ταχύτατα σε «πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού». Στα νότια παράλια της χώρας οι λάτρεις της θάλασσας απολαμβάνουν πεντάστερες πολυτέλειες στα συγκροτήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρούν το κόστος διακοπών σε χαμηλά επίπεδα. Κι ενώ το Καλέ Ιτσί με τα ατμοσφαιρκά σοκάκια και τα καλοδιατηρημένα ελληνικά σπίτια μέσα στα αρχαία τείχη σε ταξιδεύει στον χρόνο, η υπόλοιπη πόλη της Αττάλειας διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές για να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό και τουρίστες απ' όλο τον κόσμο.

9 Αρχαία Ασπενδος

Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θέατρα της αρχαιότητας. Χτίστηκε από τον Ελληνα Ζήνωνα τον Κιτιέα το 155 μ.Χ. στην Ασπενδο, «επί άρχοντος Θεοδώρου», όπως δηλώνει η επιγραφή, στη διάρκεια της βασιλείας του Μάρκου Αυρηλίου. Μεταγενέστερα η σκηνή διαμέτρου 96μ. χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού των καραβανιών (καραβάν σεράι) και οι συχνές επισκευές που επέβαλε η χρήση του βοήθησαν το θέατρο να διατηρηθεί στον χρόνο. Εχει τρία διαζώματα, θαυμάσια ακουστική, χωράει 15.000-20.000 θεατές και βρίσκεται 40 χλμ. ανατολικά της Αττάλειας.

10 Μπλε Τζαμί

Το μοναδικό τζαμί στην Τουρκία με έξι μιναρέδες προέκυψε από τη φιλοδοξία του Σουλτάν Αχμέτ να δημιουργήσει τον πιο εντυπωσιακό τόπο λατρείας του Ισλάμ στον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, χτίστηκε μεταξύ 1609-1616 και περικλείει και τον τάφο του Σουλτάνου. Το μνημείο λειτουργεί ακόμη ως τζαμί και πήρε το όνομά του από τα 20.000 χειροποίητα πλακάκια που διακοσμούν το περίτεχνο εσωτερικό. Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία την οποία συναγωνίστηκε εξ αρχής σε μεγαλείο. 

Πότε να πάτε

Ανοιξη (Απρίλιος – αρχές Ιουνίου) είναι πολύ καλή εποχή γιατί ο καιρός είναι γενικά ήπιος σε όλη τη χώρα. Είναι η high season για την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία όπου τα ξενοδοχεία συνήθως ανεβάζουν τις τιμές, ωστόσο θα βρείτε πολύ καλές ευκαιρίες στα συγκροτήματα που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Φθινόπωρο (μέσα Σεπτέμβρη – Οκτώβριος) είναι επίσης πολύ καλή εποχή αφού οι μεγάλες ζέστες υποχωρούν αλλά ακόμα δεν κάνει κρύο. Κι αυτό το διάστημα είναι high season για την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία αλλά στα παραλιακά resorts όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν ακόμα το μπάνιο οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες.

Καλοκαίρι (μέσα Ιουνίου – μέσα Σεπτεμβρίου) μοιάζει με το ελληνικό, αρκετά ζεστό με πολύ ελάχιστες ή καθόλου βροχές και δροσερότερα βράδια. Τα παραλιακά συγκροτήματα έχουν τις υψηλότερες τιμές της σεζόν, ωστόσο η Κωνσταντινούπολη και η Καππαδοκία είναι πολύ φτηνότερες και με πολύ λιγότερο κόσμο απ' ό,τι την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Πληροφορίες: www.goturkey.com

Κείμενα: Ερση Μηλιαράκη,
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/7/14 15:30

    Ωραίο άρθρο... Όχι μόνο τι κάνει (η μάλλον καλύτερα τι γαβγίζει) ο Ερντοαν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να καλωσορίσουμε τη διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας μέσα από το σάϊτ της Ρόδου. Η Τουρκία, αναφέρεται σαν πανάρχαιο σταυροδρόμι πολιτισμών. Τι πανάρχαιο ρε. Πότε εμφανίστηκαν οι Τούρκοι στην Μ.Ασία; Ούτε 1200 χρόνια δεν έχουν στην περιοχή. Τέτοιο θράσος ; Αφού υπάρχουν Τούρκοι ξεναγοί που λένε τους Τρώες, αρχαίους Τούρκους. Από τότε, τον τρωικό πόλεμο υπάρχει η αντιπαλότηταμε τους Ελληνίδες. Όσο από τα αξιοθέατα λείπει η Αγία Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/7/14 22:19

      Ανέκαθεν οι Ελληνες ήταν η 4η τουριστική δύναμη προς την Τουρκία παρά τα τόσα δεινά και απειλές που δεχόμαστε... αλλά είπαμε..... ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ!!!!!!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *