ροή ειδήσεων

Γιατί οι διακοπές είναι απαραίτητες για την υγεία μας

Μπήκε και ο Ιούλιος και πλέον ολοένα και
περισσότεροι συμπολίτες μας ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές....

Τουλάχιστον όσοι εξ' αυτών έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, αφού η κρίση έχει επηρεάσει την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών.

Ακόμα, όμως, και αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν την ευχέρεια να παραθερίσουν φέτος, πρέπει να ξέρετε ότι είναι απαραίτητο για την σωματική και ψυχική σας υγεία να βρείτε έναν τρόπο να "ξεφύγετε" για λίγες, έστω, μέρες από την καθημερινότητα.

Το χρόνιο στρες επιδεινώνει την ικανότητα του σώματός μας να αντισταθεί στις μολύνσεις, να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες ανέπαφες και την ικανότητά του να αποφεύγει τους τραυματισμούς. Όταν είστε αγχωμένοι και κουρασμένοι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσετε, οι αρτηρίες σας δέχονται πίεση και είναι πιο πιθανό να έχετε ένα ατύχημα.

Ο ύπνος σας είναι άστατος/ελλιπής, δεν μπορείτε χωνέψετε σωστά το φαγητό σας, ακόμα και το γενετικό υλικό στα κύτταρα του σώματός σας μπορεί να αρχίσει να μεταλλάσσεται με άσχημο τρόπο. Διανοητικά, όχι μόνο γίνεστε πιο οξύθυμοι, με αυξημένη κατάθλιψη και άγχος, αλλά ακόμα και η μνήμη σας χειροτερεύει και παίρνετε ευκολότερα λανθασμένες αποφάσεις. Τέλος, το στρες σας κάνει λιγότερο διασκεδαστικούς στον περίγυρό σας, με αποτέλεσμα να απομονώνεστε και να αυξάνεται η κατάθλιψη.

Οι διακοπές έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του άγχους. Μετά από μια περίοδο, έστω ολιγοήμερων, διακοπών νιώθουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ανανεωμένη διάθεση και κίνητρο. Τα προβλήματά μας μπαίνουν σε μια σωστή προοπτική, μπορούμε να χαλαρώσουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας.

Σε έρευνα του 2009, Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο "ενεργητικές" δραστηριότητες αναψυχής (όπως το γκολφ, το ψάρεμα, η πεζοπορία κ.α.) κατά τη διάρκεια των διακοπών βοήθησαν στο να αμβλυνθεί το εργασιακό άγχος σε δείγμα σχεδόν 900 δικηγόρων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Βρετανός ερευνητής δρ. Scott McCabe υποστηρίζει ότι "τα προσωπικά οφέλη από μια περίοδο διακοπών περιλαμβάνουν

-Την ανάπαυση και "ανάρρωση" από την εργασία

-Την δημιουργία νέων εμπειριών και την ευκαιρία για μάθηση και επικοινωνία

-Την καλύτερη κατανόηση μεταξύ ατόμων

-Την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη

-Τις καλύτερες σχέσεις με φίλους και συγγενείς και,

-Την υποκειμενική ευημερία (το πως αντιλαμβάνεται το άτομο το πόσο χαρούμενος είναι από την ζωή)

Ο δρ. McCabe πιστεύει ότι αυτά τα θετικά οφέλη είναι τόσο ισχυρά που ο ίδιος συνιστά ότι στις οικογένειες που δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους, πρέπει να δίνεται κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, για να κάνουν διακοπές.

Τα οφέλη των διακοπών επεκτείνοτναι στις οικογενειακές σχέσεις. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ Xinran Lehto από το πανεπιστήμιο Purdue, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογενειακές διακοπές συμβάλλουν θετικά στους δεσμούς της οικογένειας, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Αν και οι οικογενειακές διακοπές μπορεί να έχουν το δικό τους μερίδιο στρες, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ακόμα και σε οικογένειες που δεν είναι ιδιαίτερα "δεμένες",




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *