ροή ειδήσεων

Σκάνδαλο σε δημοτικές επιχειρήσεις με στημένες μελέτες και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ

Σκάνδαλο που αφορά στημένες μελέτες και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, αποκάλυψαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα... με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Ανάμεσα στις 133 εταιρείες- φαντάσματα των Δήμων, που αρνούνται να απογραφούν, οι επιθεωρητές εντόπισαν περιπτώσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που εμπλέκονται σε σκάνδαλο με τις μελέτες και τα έργα που αφορούσαν τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης.

Το πόρισμα- φωτιά κινητοποίησε τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερευνούν την υπόθεση και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής». Πρωταγωνιστής σε αυτό το σκάνδαλο είναι ένας υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, 15 ΔΕΥΑ από τις οποίες οι τέσσερις- Καβάλα, Αρτα, Χαλκίδα και Χανιά- δεν έχουν απογραφή στη βάση δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ελέγχονται από τις αρχές για τη νομιμότητα των αναθέσεων των μελετών, αλλά και των έργων που κοστίζουν εκατομμύρια.

Ο εν λόγω υπάλληλος, προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, του υπουργείου Ανάπτυξης, «προμήθευε» μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 15 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε τέσσερις δήμους ανά την επικράτεια, την τελευταία δεκαετία, προβάλλοντας τη θέση του στο υπουργείο, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Πλέον οι εισαγγελικές αρχές ελέγχουν αν ο υπάλληλος εμπλέκεται με εταιρείες που προμήθευαν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ανταγωνιστριών ότι αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς με έντεχνο τρόπο.

Το νόμιμο οικονομικό όφελος μόνο από την πληρωμή των μελετών ανέρχεται στις 400.000 ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα, ενώ η εφορία έχει ξεκινήσει ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου και της συζύγου του, για ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Εθνους», ο υπάλληλος δεν ήταν πιστοποιημένος ως «μελετητής» αντίστοιχων έργων και για αυτό διαπιστώθηκε ότι οι εισηγήσεις του δεν πρωτοκολλούνταν και ύστερα από λίγες ημέρες αποτελούσαν μελέτες που είχαν την υπογραφή των τεχνικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων, βάσει των οποίων γίνονταν οι αναθέσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αξιοποιούσε τη σύζυγό του, η οποία δήλωνε σύμβουλος μάρκετινγκ και διατηρούσε ηλεκτρονικό κατάστημα παιδικών ρούχων.

Ο υπάλληλος προέβαλλε τη θέση του ώστε να αναλάβει τη μελέτη και μετά τη διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού για τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης. Τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, δεσμεύονταν προς τις ΔΕΥΑ ότι θα παρείχαν ενημέρωση για ευκαιρίες που παρουσιάζονταν για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς και τη συμπλήρωση όλων των εντύπων για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση. Ετσι μπορούσε από τη θέση του να παρακολουθήσει, αν όχι να επηρεάσει, τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ με τα συγκεκριμένα προγράμματα.

airetos.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/7/14 23:44

    Για καινούργιο νέο μας το λέτε......Αυτοί όλοι είναι εξ επαγγέλματος κομπιναδόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/8/14 08:29

    Τυχαίο είναι που μας βάλανε στην πρώτη θέση του πιό διεφθαρμένου κράτους στην ΕΕ και το τρίτο παγκοσμίως???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *