ροή ειδήσεων

«Απογειώνονται» οι συλλήψεις λαθρομεταναστών

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα περιφερειακά αεροδρόμια σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη...

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων τα οποία εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι συλλήψεις μεταναστών που επιχειρούν με πλαστά έγγραφα να ταξιδέψουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για Σύρους οι οποίοι εισέρχονται παράνομα από τα τουρκικά παράλια και στη συνέχεια τους προμηθεύουν με πλαστά διαβατήρια για να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας. Τα μέλη των κυκλωμάτων θεωρώντας πως οι έλεγχοι στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν είναι τόσο έντονοι όσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη παρουσία τουριστών επιχειρούν να προωθήσουν τους μετανάστες, ωστόσο εντοπίζονται έγκαιρα από τις αστυνομικές αρχές. Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση, όπως λένε αστυνομικοί, από τη στιγμή που ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνουν, εντοπίζονται και διακινητές οι οποίοι μπορεί να είναι είτε Ελληνες είτε συμπατριώτες τους. Μάλιστα σε κάποιες μεταφορές τούς συνοδεύουν οι διακινητές στο εξωτερικό προσποιούμενοι πως είναι μέλη των οικογενειών τους.

Στη Σαντορίνη

Τελευταία υπόθεση που απασχόλησε τις Αρχές στις Κυκλάδες ήταν την Πέμπτη, όταν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης εντοπίστηκαν τρεις υπήκοοι Συρίας ηλικίας 24, 26 και 27 ετών. Συνελήφθησαν με τις κατηγορίες κατά περίπτωση των αδικημάτων της παράνομης εισόδου-διαμονής στη χώρα και κατοχής-χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι μετανάστες το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Θήρας και κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση εξωτερικού.

Την Τετάρτη είχαν συλληφθεί στον ίδιο χώρο άλλα τέσσερα άτομα, επίσης υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 27, 29, 32 και 35 ετών. Επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση εξωτερικού με πλαστά διαβατήρια Συρίας, Γερμανίας και Βελγίου. Τη Δευτέρα συνελήφθη ένας 33χρονος Σύρος που επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση για Ιταλία χρησιμοποιώντας διαβατήριο Τσεχίας στο οποίο ήταν επικολλημένη πλαστή θεώρηση.

Στις 15 Ιουλίου, πάλι στη Σαντορίνη, συνελήφθησαν ένας 41χρονος υπήκοος Κίνας και ένα ζευγάρι 37χρονων υπηκόων Αφγανιστάν που συνόδευαν ανήλικο παιδί. Ο Κινέζος πρώτος επιχειρούσε να καθοδηγήσει το ζευγάρι με το παιδί ώστε να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους και να επιβιβαστούν σε πτήση για Αυστρία. Ακόμη στη Θήρα συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μια γυναίκα από τη Συρία, ηλικίας 22, 31, 37 και 26 ετών, οι οποίοι επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση για Δανία από τον Κρατικό Αερολιμένα κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων Βουλγαρίας και Ουγγαρίας.

Σε Κω, Μύκονο και Ρόδο

Τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδρόμιο της Κω συνελήφθη 39χρονος Σύρος που επιχείρησε με πλαστή ταυτότητα Ιταλίας να επιβιβαστεί σε πτήση για Ιταλία.

Στη Μύκονο είχε συλληφθεί 51χρονος διακινητής ο οποίος συνόδευε έναν 16χρονο υπήκοο Σύριας. Προσποιούμενοι ότι αποτελούν οικογένεια επιχείρησε να τον διευκολύνει να ταξιδέψει παράνομα προς Γερμανία κάνοντας χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου είχε καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο σύλληψη 42χρονου υπηκόου Πακιστάν που διευκόλυνε και προσπάθησε να προωθήσει 20χρονο ομοεθνή του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως διαπιστώθηκε ο 44χρονος είχε εκδώσει κάρτες επιβίβασης με σκοπό να συνοδεύσει τον 20χρονο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να τον διευκολύνει να επιβιβαστεί σε δεύτερη πτήση με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Στο ίδιο αεροδρόμιο στις αρχές του μήνα οι αστυνομικοί εντόπισαν 44χρονο Πακιστανό να προβαίνει σε έλεγχο εισιτήριων, ενώ σε κοντινό σημείο τον ανέμενε 20χρονος Αφγανός ο οποίος αντιλαμβανόμενος την παρουσία των ενστόλων επιχείρησε να διαφύγει. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο Πακιστανός προμήθευσε τον Αφγανό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αφού εξασφάλισε για λογαριασμό του εισιτήριο, πραγματοποίησε check in σε πτήση για Θεσσαλονίκη με σκοπό να τον συνοδεύσει και στη συνέχεια να τον διευκολύνει να επιβιβαστεί σε δεύτερη πτήση με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Σε Κάρπαθο, Κρήτη και Ζάκυνθο

Στην Κάρπαθο στις αρχές Ιουλίου συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας 45 και 22 ετών οι οποίοι μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα και κάνοντας χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας Αρχών Ιταλίας και Βουλγαρίας επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση για Αυστρία.

Πάνω από 100 υπολογίζονται παράλληλα οι συλλήψεις μεταναστών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης.

Ανάλογες περιπτώσεις απαντώνται και στη Ζάκυνθο. Την Πέμπτη συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο δύο Σύροι, 33 και 20 ετών, ενώ στις 17 Ιουλίου στο αεροδρόμιο του νησιού συνελήφθη 19χρονος υπήκοος Συρίας ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων καθώς έδειξε πλαστή ταυτότητα ολλανδικών Αρχών.
Και στην Αττική τους τελευταίους μήνες έχουν εξαρθρωθεί κυκλώματα διακίνησης μεταναστών μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε εμπλοκή αστυνομικών.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *