ροή ειδήσεων

ΔΕΚΑ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ -13,8% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ Αρχισαν πάλι να αγοράζουν ασφάλιστρα κινδύνου οι ξένοι για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας!


Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, γνωρίζει "μαύρες" ημέρες, με τον...

Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 1.047,21 μονάδες με ένα "μίνι" κραχ της τάξης του -4% με τους επενδυτές και αυτό είναι μόνο το "κερασάκι": Υποχωρεί συνεχώς για 10 (!) συνεδριάσεις συνέχεια.

Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 13,8% με επίκεντρο των ρευστοποιήσεων από τους ξένους επενδυτές τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενόψει των ανησυχιών για τα αποτελέσματα των stress tests.

Πρακτικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική αποεπένδυση, αφού μέχρι και margin calls επενδυτών χτύπησαν, πέρα από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα κατεγράφησαν και συναλλαγές σε ελληνικά CDS (ασφάλιστα κινδύνου) έπειτα από διάστημα δύο ετών! Δηλαδή βλέπουν την πτώχευση της χώρας και πάλι ως ένα πιθανό ενδεχόμενο...

Γιατί όλα αυτά; Κατά ένα μέρος γιατί ακολουθεί το παγκόσμιο ρεύμα πωλήσεων αξιόχαρτων που και αυτό με την σειρά του κάτι σημαίνει: Οι αγορές εκτιμούν ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, όχι απλώς δεν θα κατασιγάσουν αλλά συνεχιστούν με αυξανόμενη ένταση και πιθανότατα να υπάρξει και επέκταση της ζώνης των συγκρούσεων.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άσχημα νέα που επηρεάζουν ειδικά την ευρωζώνη: Η κατάρρευση της πορτογαλικής Banco Espirito, σε μια χώρα που ... υποτίθεται ότι βγήκε από το Μνημόνιο (απλά οι πολίτες της είναι πιο εξαθλιωμένοι και από τους Ελληνες) και πάνω απ'όλα ο οικονομικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας που απειλεί να συμπαρασύρει και την Κίνα έχουν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των Χρηματιστηρίων.

Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετικά τα πράγματα: Υποτίθεται ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση και εισέρχεται σε ρυθμό ανάπτυξης. Ή όχι;

Μάλλον οι εκτιμήσεις τους άλλαξαν και ακόμα και αυτά τα υψηλού ρίσκυο κεφάλαια αποχωρούν. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι αντικυρώσεις από την Ρωσία στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και σπρώχνουν ακόμα πιο κάτω της ελληνική οικονομία από εκεί που βρισκόταν.

Οχι ότι το 2014 θα έκλεινε με ανάπτυξη και θα αποχαιρετούσαμε την ύφεση. Αυτά ούτε ο ίδιος ο Α.Σαμαράς τα πίστευε. Τα έλεγε αλλά δεν τα πίστευε. Αλλά υπήρχε ελπίδα να περιοριστεί η ύφεση κάτω από το 1,5%. Αυτό τώρα μοιάζει αδύνατο.

Οι Ευρωπαίοι συμπαρέσυραν την Ελλάδα σε έναν πολεμικό ... "χορό" επάνω σε κάρβουνα, κάτι σαν τον ποντιακό πυρίχειο χορό τον οποίο απλά δεν μπορεί να "χορέψει" χωρίς να τραυματίσει και τα δύο της πόδια

Και η τεράστιες απώλειες από τις ρωσικές αντικυρώσεις να μην υπήρχαν αρκούν οι ενέργειες της κυβέρνησης για να καταστραφεί ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικο νομία: Το φοροσόκ με τον ΕΝΦΙΑ και η βεβαιότητα εκτιναξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία μαζί με την αδυναμία και το τεράστιο κοινωνικό κόστος διαχείρισης των «κόκκινων» εταιρικών δανείων είναι παράγοντες που "κόβουν τα πόδα" σε όποιον πιιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τι φέρνουν τα παραπάνω: Πιο κοντά τις εκλογές χωρίς να ποκλείονται και πιστωτικά "ατυχήματα". Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο οι 180 βουλευτές που θέλει για την προεδρική εκλογή. Η πολιτική ιστορία λέει ότι αυτοί βρίσκονται εύκολα ή δύσκολα. Το θέμα είναι το πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Και από τα παραπάνω συμάγεται ότι θα είναι πολύ άσχημο το επόμενο χρονικό διάστημα. Αρα οι εκλογές είναι και πάλι πιθαανότερο ενδεχόμενο και μάλιστα αυτή τη φορά θα έχουν και "γεωπολιτικό" άρωμα: Τα κόμματα της τρόικα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι") απέναντι στα φιλορωσικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκός Σύνδεσμος, ΚΚΕ) με τους ΑΝΕΛ να έχουν φιλορωσικό ακροατήριο και φιλοαμερικανική ηγεσία...


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *