ροή ειδήσεων

Ξαπλώστρα μόνη ψάχνει Ρώσο


ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΡΙΞΕ ΩΣ 10% ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ...
Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί, όταν εκπρόσωποι φορέων σε συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιούσαν ότι θα υπάρχουν ζημιές στον τουρισμό από την καταστροφική στάση της Ε.Ε. στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Αν συνεχιστεί η κρίση και με δεδομένο το πρόβλημα της βίζας στην Ελλάδα, οι Ρώσοι θα πηγαίνουν στην ΤουρκίαΤουριστικοί φορείς θεωρούν πως η φετινή χρονιά ήταν προάγγελος και φοβούνται ότι αν συνεχιστεί το ίδιο πολιτικό βιολί, η ρωσική τουριστική αγορά κινδυνεύει να είναι το όνειρο που χάσαμε.

Η μείωση του κύματος Ρώσων τουριστών συνδέεται ευθέως με τη ρωσο-ουκρανική κρίση, την υποτίμηση του ρουβλίου και το ρωσικό εμπάργκο. Η Ρωσία έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της απαγορεύοντας στους ενστόλους να φύγουν εκτός συνόρων κι έδωσε εσωτερική οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους για διακοπές στο Σότσι, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μήπως βγάλει και τα δικά της σπασμένα.

Η αγορά της Ρωσίας έτεινε να γίνει το δυνατό σημείο της Ελλάδας, διότι είναι η μοναδική που ενδιαφέρεται, εκτός από τις κλασικές ομορφιές, ήλιο, θάλασσα, παραλίες, και για εκκλησίες και μοναστήρια. Τη φετινή χρονιά έγιναν βήματα από το υπουργείο Τουρισμού στο θρησκευτικό τουρισμό σε συνεργασία με υψηλόβαθμους εκκλησιαστικούς παράγοντες, πέρα από τη βίζα που εξακολουθεί να είναι σημαντικό εμπόδιο.

Τσουνάμι πτωχεύσεων ρωσικών πρακτορείων (περίπου δέκα) έφερε τα πάνω-κάτω. Θρύψαλα και συντρίμμια άφησε πίσω η χρεοκοπία του μεγάλου ρωσικού πρακτορείου Labyrinth, με θύμα κυρίως το ελληνικό Le Grand, για να ακολουθήσουν κι αλλεπάλληλα σκασίματα στη ρωσική αγορά ώς την εβδομάδα που πέρασε, από μικρότερα πρακτορεία. Ελληνες επαγγελματίες με καλό όνομα στο χώρο είδαν τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα.

«Ως το 2000 συνέβαιναν τακτικά τέτοια γεγονότα με φαλιρίσματα μικρών πρακτορείων ακόμη και σε οργανωμένες χώρες της Ευρώπης. Τελικά, επικράτησαν οι μεγάλοι tour operators και οι μικροί της αγοράς έφυγαν από τη μέση, γιατί δεν άντεχαν τις πιέσεις στις τιμές. Στην αγορά και της Ρωσίας θα μείνουν πλέον οι μεγάλοι αλλά είναι γεγονός που προοιωνίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τα ξενοδοχεία», μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.

Οι Ρώσοι ήταν περίπου δεκαπλάσιοι από τους Ουκρανούς που ήρθαν πέρυσι στη Ρόδο, γύρω στους 290.000, όταν οι Ουκρανοί ήταν περίπου 30.000. Στο νησί εκτιμάται πως θα έρθουν 5%-10% λιγότεροι Ρώσοι, δηλαδή 20.000 ώς 25.000, ενώ είναι ζήτημα αν θα έρθουν ώς το τέλος Οκτωβρίου 12.000 ώς 15.000 Ουκρανοί, εξηγεί ο Βαγγέλης Μουστακάκης, γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών των Ξενοδοχείων της Ρόδου. Από την άλλη πλευρά, επειδή οι αεροπορικές εταιρείες εκτέθηκαν σε κίνδυνο, προσπάθησαν να συμπτύξουν τις πτήσεις έτσι, συνεπώς άλλαξαν κι οι μέρες παραμονής. Κάποιος που είχε προγραμματίσει να κάτσει δέκα μέρες καθόταν επτά, ανάλογα με τη συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία ή επαναπρογραμματίζει το ταξίδι του.

Ενθαρρυντικό στοιχείο εκτιμούν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας είναι η ανακάλυψη της Αμφίπολης, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το τουριστικό πακέτο Βεργίνα - Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική - Αγιον Ορος - Αμφίπολη Σερρών.

Στη Χαλκιδική η απώλεια Ρώσων τουριστών σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται γύρω στο 5%-10%, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 7.000 αφίξεις. Σημαντική απώλεια για τον κλάδο είναι η αγορά της Ουκρανίας, αφού πέρυσι ήρθαν περίπου 60.000 τουρίστες και φέτος η πτώση υπολογίζεται σε 25.000 ως 30.000 λιγότερους, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Το 2014, όπως εξηγούν τουριστικές πηγές, υπήρχε μια πολιτική από το Κρεμλίνο λόγω των πολλών χρημάτων που ξοδεύτηκαν στο Σότσι για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς, στρατιωτικοί αστυνομικοί να μην πάνε στο εξωτερικό για διακοπές. Δεν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν μπόνους για να προτιμήσουν αυτές τις περιοχές.

Εκφράζουν όμως φόβους ότι αν συνεχιστεί αυτό και με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βίζα στην Ελλάδα, οι Ρώσοι θα πηγαίνουν στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα δεν τους ταλαιπωρεί στην έκδοση βίζας και η ευρωρωσική κρίση έδωσε μπόνους στην Τουρκία, αφού το πρώτο επτάμηνο ώς το τέλος Ιουλίου σημειώθηκε αύξηση Ρώσων τουριστών.

Προβλήματα αντιμετώπισε όμως κι η Τουρκία, αφού η τουριστική συγκατοίκηση τουριστών από χώρες σε κρίση είχε ολέθριες συνέπειες. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες ήρθαν στα χέρια και τελικά ένας Ρώσος τουρίστας βρέθηκε πνιγμένος σε πισίνα ξενοδοχείου της Αττάλειας.

Κατά τον Γιώργο Βερνίκο, γενικό γραμματέα του ΣΕΤΕ, «τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν ότι η Ελλάδα κερδίζει 14% λόγω της αύξησης των τουριστών, κυρίως από τις παραδοσιακές αγορές που μας προτίμησαν και φέτος: Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και μάλιστα μέχρι στιγμής ο στόχος των αφίξεων 19 εκατομμυρίων τουριστών φαίνεται να ξεπερνιέται με άνεση και αισιοδοξούμε για τα 20, που μαζί με την κρουαζιέρα φτάνουν τα 22. Ομως χάνουμε γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ από τη ρωσική αγορά, αφού παρατηρείται μείωση τουλάχιστον 500.000 ώς 600.000 από Ρωσία και Ουκρανία. Και φυσικά θίγονται περισσότερο οι αγορές που είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση: Κρήτη, Ρόδος Χαλκιδική αλλά και τα Ιόνια νησιά».



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *