ροή ειδήσεων

Ποιες είναι οι αξίες ακινήτων στη Δωδεκάνησο για τον ΕΝΦΙΑ. Πώς θα μειωθεί ο φόρος στα εκκαθαριστικά


Στα τέλη Σεπτεμβρίου μετατίθεται η πρώτη δόση του του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ΕΝΦΙΑ με την κυβέρνηση να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο... αύξησης των δόσεων και πληρωμής της τελευταίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αν και το πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει προς σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών στη βάση των οποίων θα υπολογιστεί ο φόρος κυρίως για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με κατοικίες, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης Μαυραγάνη, με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Μάλιστα, θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία για τα ακίνητα όπως προσδιορίσθηκε με βάση τον ΦΑΠ, ενώ όπου χρειασθεί θα επανακαθορισθούν και οι συντελεστές αξιοποίησης των οικοπέδων. Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιοριστεί ο φόρος, ενώ ανάλογες εκτιμάται πως θα είναι οι διορθώσεις και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιπτώσεων της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, στο υπουργείο υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δηλαδή δεν θα εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη.

Για παράδειγμα για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ όπως υπολογίσθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα αναπροσαρμοσθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

Έτσι, αναμένεται με την έναρξη του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου να κατατεθεί ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της στοχευμένης αποκατάστασης μεγάλων αδικιών σε αρκετούς οικισμούς της χώρας. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες. Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.

Mε βάση την απόφαση Μαυραγάνη, οι τιμές του ΕΝΦΙΑ για την περιοχή της Δωδεκανήσου είναι οι εξής:

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αρχαγγέλου 61,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αστυπάλαιας 25,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αταβύρου 32,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αφάντου 47,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Δικαίου 26,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ηρακλειδών 45,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ιαλυσού 68,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλλιθέας 45,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλυμνίων 13,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καμείρου 26,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καρπάθου 18,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κάσου 15,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Αγαθονησίου 25,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Ολύμπου 16,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κω 20,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λειψών 38,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λέρου 22,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λινδίων 31,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Μεγίστης 35,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νισύρου 85,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νότιας Ρόδου 26,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πάτμου 60,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πεταλούδων 30,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ρόδου 66,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Σύμης 41,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Τήλου 33,00 €

Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Χάλκης 37,00 €

vimatisko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *