ροή ειδήσεων

«Ασανσέρ» ο ΦΠΑ στα νησιά

Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος...
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μείωση του ΦΠΑ για κλάδους της οικονομίας, όπως ήδη ισχύει στην εστίαση, και σπάσιμο της ενιαίας έκπτωσης 30% του ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο, με ασανσέρ στους συντελεστές από νησί σε νησί, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικά από τα βασικά σενάρια για αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά και διατήρησης του σε χαμηλότερα επίπεδα σε άλλα, ακόμη και γειτονικά, έχει ήδη βρει τον πρώτο ένθερμο οπαδό, στο πρόσωπο του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιμου Γιακουμάτου.

«Άλλο είναι η Σύμη, άλλο είναι η Μύκονος. Άλλο η Σαντορίνη και άλλο η Φολέγανδρος. Ναι μεν μερικά νησιά πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή, αλλά σε κάποια πρέπει να αυξηθεί (ο ΦΠΑ), τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιακουμάτος.

Η Κυβέρνηση οφείλει βάσει Μνημονίου να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο απλούστευσης του συστήματος για τον ΦΠΑ, που θα φέρει και αύξηση της εισπραξιμότητας του.

Το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες ότι μελετά την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το μέτρο έχει εξεταστεί, αλλά για να διασφαλιστούν τα έσοδα ο συντελεστής έπρεπε να είναι 18% ή 19%, γεγονός απαγορευτικό, καθώς έτσι θα τριπλασιαζόταν ο ΦΠΑ για φάρμακα κ διαμονή σε ξενοδοχείο και θα αυξανόταν 50% σε όλα τα τρόφιμα.

Ως εναλλακτικό σενάριο η Κυβέρνηση μελετά να ακολουθήσει το απολύτως επιτυχημένο παράδειγμα της εστίασης και να μειώσει από το 23% τον ΦΠΑ σε διάφορους τομείς της αγοράς, με πρώτον την αγορά ακινήτων.

Ακόμη και για τις επιμέρους μειώσεις ΦΠΑ, η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα, όπως άλλωστε και για την σταδιακή φοροελάφρυνση, που θα συζητήσει με την τρόικα στο Παρίσι, με πρώτα βήματα την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της περικοπή στο μισό της έκτακτης εισφοράς και της μείωσης των φόρων εισοδήματος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Πρόσθετο επιχείρημα, η αδυναμία των πολιτών που διογκώνεται, όπως δείχνουν και τα νέα φέσια προς το Δημόσιο από φόρους, που μόνο στον Ιούλιο, ανήλθαν σε 1,28 δις ευρώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *