ροή ειδήσεων

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ JUMBO: “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΟΣΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟΓΛΩΣΣΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ!”


Θύελλα έντονων αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής ξεσήκωσε...
η απόφαση της εταιρείας «Jumbo» να γεμίσει με τουρκόγλωσσες πινακίδες το νέο της κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα στην περιοχή του Ιάσμου Ροδόπης.

Η αλήθεια είναι ότι επένδυση της εταιρείας στην περιοχή του Ιάσμου ήταν γνωστή και αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό και πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την υλοποίηση της προκειμένου να μπορέσουν να επισκεφτούν το γνωστό κατάστημα παιχνιδιών.



Όμως, οι προσδοκίες του καταναλωτικού κοινού στην περιοχή γρήγορα διαψεύστηκαν από τα εγκαίνια ακόμα του καταστήματος και τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, σημειώνει σε ένα καταπληκτικό δημοσίευμα η “Φωνή της Ροδόπης”.

Πιο αναλυτικά:

Αιτία; Το γεγονός ότι το κατάστημα των Jumbo στον Ίασμο Ροδόπης το κοσμούσαν τουρκόγλωσσες πινακίδες ενώ παράλληλα γινόντουσαν και ανακοινώσεις προς τους πελάτες, μέσω μεγαφώνων, στην τούρκικη γλώσσα.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία δεν άργησαν να έρθουν και το παραπάνω γεγονός σχολιάστηκε με ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια από το καταναλωτικό κοινό της Κομοτηνής, κυρίως σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που ανάγκασε την εταιρεία να βγάλει μια κατάπτυστη, κατά τη γνώμη μας, ανακοίνωση προκειμένου να δικαιολογηθεί για την πράξη της.



Σκληρή ανακοίνωση με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς

Το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει στην ανακοίνωση της εταιρείας με μια πρώτη ματιά είναι το «επιθετικό» της ύφος και οι ειρωνικοί χαρακτηρισμοί των διαμαρτυρόμενων. Με εκφράσεις του στιλ «γνωστοί – άγνωστοι», «θερμοκέφαλοι του διαδικτύου» αλλά και «πατριώτες του καναπέ» η διεύθυνση της εταιρείας επιτίθεται αδικαιολόγητα προς τους καταναλωτές σε μια προσπάθεια που δείχνει περισσότερο ανάγκη για άμυνα παρά για να διευκρινίσει και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Συμπερασματικά, η ανακοίνωση μόνο σε σοβαρή εταιρεία δεν αρμόζει.

«Σκοπός μας η ισότιμη εξυπηρέτηση…» αλλά…

Αφού λοιπόν η εταιρεία επιτίθενται με σκληρούς και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς έναντι του καταναλωτικού κοινού έρχεται στη συνέχεια να δικαιολογήσει με ακόμα πιο αστείο τρόπο την επιλογή της για τις δίγλωσσες πινακίδες. Με ειρωνική και πάλι διάθεση η εταιρεία σημειώνει ότι οι «ανώνυμοι σχολιαστές του διαδικτύου» ενοχλήθηκαν αλλά «ΑΓΝΟΟΥΝ προφανώς, ότι αποτελεί ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, κάθε εμπόρου που λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια, να εξυπηρετεί ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ τους πελάτες που μπαίνουν στο κατάστημά του, ανεξαρτήτως φύλου, Χρώματος, Εθνικότητας, Θρησκείας και φυσικά γλώσσας που χρησιμοποιεί». Μάλιστα, για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την επιλογή της, η εταιρεία προσθέτει και το επιχείρημα ότι «τα εμπορικά καταστήματα δεν ασκούν –ευτυχώς – εξωτερική πολιτική».



Και όμως ασκεί εξωτερική πολιτική…

Η αλήθεια είναι ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της εταιρείας, με την επιλογή της αυτή ασκεί και εξωτερική πολιτική ενισχύοντας τα «ύποπτα» παιχνίδια της Άγκυρας στην ευαίσθητα εθνικά περιοχή της Θράκης.

Ως γνωστόν, η Άγκυρα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή δεν αναγνωρίζει καμία άλλη μειονότητα παρά μόνο τους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής. Για τη γείτονα χώρα δεν υπάρχουν ούτε Πομάκοι ούτε αθίγγανοι, παρά μόνο μία ενιαία μειονότητα, αυτή της «τουρκικής». Η εταιρεία Jumbo με την επιλογή της να «εξαφανίσει» τα Πομάκικα και τα Ρώσικα, τα οποία χρησιμοποιούν εξίσου μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και να αναδείξει μόνο τα τούρκικα παίζει άριστα το παιχνίδι της Άγκυρας. Ελπίζουμε, άθελα της.



«Φακέλωμα» πελατών και με ποιο τρόπο;

Για το παραπάνω γεγονός θέσαμε το ερώτημα μας στην εταιρεία «Jumbo» για να εισπράξουμε ακόμα μια απάντηση που ομολογουμένως μας προβλημάτισε έντονα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση μας «Για ποιο λόγο λοιπόν αποκλείστηκε η χρήση της πομάκικης ή της ρώσικης γλώσσας; Για τους πολίτες αυτούς δεν υπάρχει η συνταγματική υποχρέωση της εταιρείας σας, προκειμένου και αυτοί να εξυπηρετούνται ισότιμα;» πήραμε την εξής απάντηση : «Καθώς η χρήση των γλωσσών σε κάθε κατάστημα βασίζεται στα στοιχεία επισκεψιμότητας που διαθέτουμε, σε συνεργασία με το τμήμα marketing η εταιρεία μας θα διερευνήσει περαιτέρω την ανάγκη για την προσθήκη οποιασδήποτε επιπλέον γλώσσας».

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι με ποιο τρόπο γίνεται η καταγραφή αυτών των στοιχείων των πελατών και τι περιέχουν αναλυτικά αυτά τα στοιχεία και από πού αντλούνται αυτά;

Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση της εταιρείας «Jumbo» με τίτλο : Έγκλημα καθοσιώσεως η εξυπηρέτηση των πελατών στα καταστήματα JUMBO!

«Ενοχλήθηκαν πάλι οι γνωστοί – άγνωστοι, ανώνυμοι, θερμοκέφαλοι του διαδικτύου επειδή τα καταστήματα JUMBO στην προσπάθειά τους για ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων πελατών τους, διαθέτουν πινακίδες ενημέρωσης και σε άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής.

Προφανώς , οι γνωστοί «πατριώτες του καναπέ», δεν αντέδρασαν γιατί τα καταστήματα JUMBO στη Ρόδο, διαθέτουν πινακίδες όχι μόνον στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.

Δεν τους ξένισε το γεγονός ότι τα καταστήματα JUMBO στην Κύπρο, ενημερώνουν τους πελάτες τους με πινακίδες στα Ελληνικά, τα Αγγλικά αλλά και στη Ρωσική γλώσσα γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της αγοράς στη Μεγαλόνησο.

«Ενοχλήθηκαν», οι ανώνυμοι σχολιαστές του διαδικτύου, γιατί το κατάστημα JUMBO στην Κομοτηνή διαθέτει πινακίδες ΚΑΙ στην τουρκική γλώσσα.

ΑΓΝΟΟΥΝ προφανώς, ότι αποτελεί ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, κάθε εμπόρου που λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια, να εξυπηρετεί ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ τους πελάτες που μπαίνουν στο κατάστημά του, ανεξαρτήτως φύλου, Χρώματος, Εθνικότητας, Θρησκείας και φυσικά γλώσσας που χρησιμοποιεί.

Τα εμπορικά καταστήματα δεν ασκούν –ευτυχώς – εξωτερική πολιτική. Μοναδική υποχρέωσή τους είναι η καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, ιδιαίτερα εκείνων που επιλέγουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως ακριβώς τα τουρκικά καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη, είναι γεμάτα από σημάνσεις, προσφορές και πινακίδες στα Ελληνικά, έτσι και τα καταστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν σεβασμό στους τουρκόφωνους πελάτες τους οι οποίοι καθημερινά με τις αγορές τους στηρίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, τους μισθούς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Ελλήνων πολιτών…

Καθώς η χρήση των γλωσσών σε κάθε κατάστημα βασίζεται στα στοιχειά επισκεψιμότητας που διαθέτουμε, σε συνεργασία με το τμήμα marketing η εταιρεία μας θα διερευνήσει περαιτέρω την ανάγκη για την προσθήκη οποιασδήποτε επιπλέον γλώσσας».


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/9/14 01:00

    Αφού έγινε μοδα τώρα όσοι διαμαρτύρονται να τους λέμε με άσχημο τροπο φασίστες κτλπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/9/14 15:02

    Καλα τα λεει του καναπε μπειτε μεσα καντε το λαμπογιαλο να βαλει μιαλο αλλιως καλα λεει ΜΠΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *