ροή ειδήσεων

Η ζωή κοντά σε μεγάλους δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά



Η διαβίωση κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες αυξάνει...

τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από καρδιά, όπως έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που επικεντρώθηκε σε γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέιμι Χαρτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου «Brigham and Women» της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 107.000 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών, τα οποία αφορούσαν την περίοδο 1980-2012.
Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από δρόμο με την μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, είχαν κατά μέσο όρο 38% αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σε σχέση με όσες ζούσαν σε απόσταση τουλάχιστον μισού χιλιομέτρου.
Για όσες ζούσαν σε απόσταση έως 100 μέτρων από το δρόμο, ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου ήταν αυξημένος κατά 6%. Ειδικότερα για θάνατο από στεφανιαία νόσο, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο.
«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να έχουν υποτιμήσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε η Τζέιμι Χαρτ και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο πληθυσμού, το να ζει κανείς κοντά σε ένα μεγάλο δρόμο, είναι εξίσου σημαντικός παράγων κιδύνου με το κάπνισμα, τη διατροφή και την παχυσαρκία».
Αν και σε προηγούμενες έρευνες έχει διαπιστωθεί μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μεταξύ όσων μένουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και κίνδυνος ξαφνικού θανάτου. Η αιτία γι' αυτό είναι πιθανώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των διερχομένων οχημάτων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια ανάλογη μελέτη πρέπει να γίνει και για τους άνδρες. Όπως πάντως είπε η Τζέμι Χαρτ, άσχετα με το που ζει κανείς, είναι σημαντικό να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες: να έχει κανονικό βάρος, να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά, να μην καπνίζει και να ελέγχει το στρες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *