ροή ειδήσεων

Κι όμως οι Έλληνες πλουτίζουν - Τέταρτοι στην αύξηση καθαρού πλούτου



Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μέχρι το λαιμό στην κρίση, όμως οι αριθμοί λένε άλλα....
Το 2013, οι Έλληνες έγιναν πιο πλούσιοι και μάλιστα βρέθηκαν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στη λίστα με την αύξηση του καθαρού πλούτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, για τον πλούτο των νοικοκυριών, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι Έλληνες έγιναν κατά 15% πλουσιότεροι τη χρονιά που πέρασε.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε σχετική ανάλυση, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε διότι μεταξύ άλλων, περιορίστηκε σημαντικά ο δανεισμός, ενώ το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έγινε πιο πλούσιο, κυρίως επειδή η αξία της περιουσίας του δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις τιμές των ακινήτων.

Η έκθεση αναφέρεται στο 2013 και στην πραγματικότητα συγκρίνει αξίες μεταξύ δεύτερου τριμήνου 2013 και αντίστοιχης περιόδου 2014, διαπιστώνοντας βελτίωση σε σχέση με το 2012. Δεν προκύπτει πως οι Έλληνες έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, αλλά ουσιαστικά μείωση του καθαρού πλούτου κατά 230,6 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2007.

Ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και εκείνο του 2014, παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων και σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η αξία της περιουσίας, κυρίως της ακίνητης, μειώθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα κατά περίπου 35% και μόνο το 2013 κατά 10,3%, αλλά αντίστοιχα τα χρέη από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 11% την τελευταία τετραετία και ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός κατά 17%, πράγμα που αύξησε τον καθαρό πλούτο.

Ο καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών ανήλθε στο β' τρίμηnο του 2014 σε περίπου 1 τρισ. δολάρια. Αυτό το μέγεθος προκύπτει από επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ύψους 309 δισ., σε ακίνητα 770 δισ., μείον υποχρεώσεις 170 δισ. δολαρίων.

Στην Ελλάδα, η ακίνητη περιουσία αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού πλούτου ενός νοικοκυριού.

Σε επίπεδο ενός μέσου Έλληνα ενηλίκου, η εικόνα έχει ως εξής: καθαρός πλούτος 111.405 δολάρια (έναντι 96.646 δολάρια το β' τρίμηνο του 2013), ακίνητη περιουσία 83.907 δολάρια, άλλες επενδύσεις 46.604 δολάρια και υποχρεώσεις 19.106 δολάρια. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα κτλ, κατά περίπου 11.000 δολάρια και αύξηση ακίνητης περιουσίας κατά περίπου 6.000 δολάρια (η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανατίμηση του ευρώ).


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/11/14 18:36

    Αν εσύ δημοσιεύεις όποια βλακεια βρεις πρέπει και εγώ να πιστέψω οτι έχω γίνει πλουσιότερος ; ΡΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΛΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΗΛΙΘΙΌΤΗΤΑ ΈΧΕΙ ΌΡΙΑ ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *