ροή ειδήσεων

Σήμερα η μεγάλη μάχη στο ΣτΕ για τις Κυριακές



Στο ΣτΕ κρίνεται σήμερα η τύχη της ρύθμισης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων... Στα άκρα η κόντρα μικρών και μεγάλων εργοδοτών. Οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης, τα ζητήματα ανταγωνισμού και οι παρεμβάσεις Φέσσα και Κορκίδη.

Στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κριθεί η τύχη της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Μέτρο που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση και έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση μικρών και μεγάλων εργοδοτών.

Σήμερα εκδικάζεται από το ΣτΕ η κύρια προσφυγή που είχαν καταθέσει η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 10 έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο στις εξής περιοχές: ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Σύρο.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ με απόφασή της ανέστειλε την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της κύριας προσφυγής, που θα συζητηθεί σήμερα. Η έκδοσή της αναμένεται περί το τέλος του έτους - αρχές του 2015.

Παρέμβαση στην ακυρωτική δίκη υπέρ της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης θα κάνουν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ οι οποίοι έχουν καταθέσει και εγγράφως τις θέσεις τους υπέρ της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτου.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, σε δήλωσή του τάχθηκε αναφανδόν υπερ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αναφέροντας ότι "ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες τιμές, εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ποιοτικά αγαθά, περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Η στήριξη του μέτρου από τους κοινωνικούς εταίρους είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία και την αγορά ότι θα προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν αλλάξουμε τους κανόνες". "Αλλιώς θα βλέπουμε την ανάπτυξη με τα κιάλια. Ας υπερασπιστούμε λοιπόν το δημόσιο συμφέρον τολμώντας το αυτονόητο και ας μη σκιαμαχούμε στο χτες.» σημείωσε ο ίδιος.

Για να συμπληρώσει "η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από πόρους και θέσεις εργασίας, που δεν θα έλθουν αν μείνουμε γατζωμένοι στην υπεράσπιση επιμέρους συμφερόντων και αγνοήσουμε το γενικό συμφέρον. Η επιχειρηματικότητα ήταν και θα είναι ταυτισμένη με την ελευθερία επιλογής και τις περισσότερες ευκαιρίες. Πώς είναι δυνατόν να αρνούμαστε ένα μέτρο που εφαρμόζεται πιλοτικά και στοχεύει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης σε τουριστικές περιοχές;"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, -ο οποίος χαρακτήρισε καλό από κίνησης, εκπτώσεων και πωλήσεων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν -υποστηρίζεται ότι είναι κρίσιμο σταυροδρόμι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την υπόθεση που εκδικάζεται στο ΣτΕ.

Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης, παραμένει το τελευταίο καταφύγιο ελπίδας για τον εμπορικό κόσμο «και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δικαιώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δίνουν έναν άνισο αγώνα ανταγωνισμού» είπε, προσθέτοντας: «Για όλους εμάς, η Κυριακή αργία είναι μια μάχη αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Όλοι οι Έλληνες εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την Κυριακή ιδιαίτερη ημέρα και να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με το μέλλον των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας».

Αντίθετη πάντως είναι η θέση τόσο του ΣΕΛΠΕ, όσο και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρος Βάρδας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα διότι δεν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, προτείνοντας το άνοιγμα 16 από τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Ο κ. Βάρδας υπενθυμίζει ότι ως πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, είχε προτείνει να είναι ανοικτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα συν τρεις Κυριακές το Δεκέμβριο και την Κυριακή πριν από το Πάσχα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *