ροή ειδήσεων

Ποιοι γλιτώνουν 2 έως 12 χρόνια εργασίας για σύνταξη – Τι θα ισχύσει για τα πλασματικά έτη



Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων...
και τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης φέρνει το νέο ασφαλιστικό, με τις σαρωτικές αλλαγές που πρόκειται να νομοθετηθούν και αναμένεται να ισχύσουν από την 1/1/2015.

Οι αλλαγές σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που δόθηκε στην τρόικα κινούνται σε τρία επίπεδα:
Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπου προτείνεται η αύξησή τους κατά 2+2 έτη για όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η μεταβολή αυτή θα ανεβάσει στην πραγματικότητα τα όρια ηλικίας για σύνταξη από 2 έως και 12 έτη.
Στον υπολογισμό των συντάξεων, όπου ξεκινά από το 2015 το νέο σύστημα και η αναλογική -βάσει εισφορών- σύνταξη.
Στο χρόνο ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη, όπου πλέον από το 2015 και μετά θα απαιτούνται 20 έτη και μία μέρα (αντί 15 έτη σήμερα) για να θεμελιώσουν οι ασφαλισμένοι πλήρες δικαίωμα λαμβάνοντας το πλήρες κατώτατο ποσό, δηλαδή τμήμα της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ + το ποσό βάσει των εισφορών τους. Με λιγότερα από 20 έτη θα παίρνουν μόνο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους.

Το ελληνικό σχέδιο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή των αλλαγών ώστε:
Η αύξηση στα όρια ηλικίας να μην επηρεάσει όσους είναι κοντά στην έξοδο και πιάνουν την ηλικία αποχώρησης έως το 2018.
Η αύξηση του χρόνου ασφάλισης να ισχύσει μόνο για όσους είναι σήμερα από 40 ετών και κάτω (γεννηθέντες μετά το 1975).

Αντίθετα, ο υπολογισμός σύνταξης θα ισχύσει κανονικά και θα πιάσει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα και αποχωρούν από το 2015.

Η τρόικα όμως θέλει και την αύξηση του χρόνου ασφάλισης αλλά και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας να έρθουν άμεσα από το 2015 και να αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.

Κλειδί η ηλικία εξόδου πριν και μετά το 2018
Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν θα επηρεάσουν όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ως το 2012, δηλαδή έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν με πλασματικά έτη τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012, και πιάνουν την ηλικία εξόδου μέχρι το 2018. Κλειδί λοιπόν είναι η ηλικία που θα πρέπει να συμπληρώνεται ως το 2018 για να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 12 έτη.
Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν με πλασματικά έτη (σ.σ.: όσο ακόμη είναι σε ισχύ οι αναγνωρίσεις) τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 αλλά συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την 1/1/2019 θα επιβαρυνθούν κατά περίπτωση με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έως και 12 έτη.

Για παράδειγμα:
Ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 50ό έτος το 2019 και είχε ως το 2012 5.500 ημέρες με ανήλικο παιδί, θα φορτωθεί 2 έτη και για να βγει με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να γίνει 52 ετών. Αν συμπληρώνει τα 50 το 2020, θα περιμένει ως τα 54 για να βγει στη σύνταξη, ενώ αν κλείνει τα 50 το 2021, θα βγει με μειωμένη στα 62!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *