ροή ειδήσεων

Αυτές είναι οι 7 χώρες όπου κινδυνεύετε να πέσετε θύματα απαγωγής [εικόνες]



ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Παρόλο που οι πιθανότητες να πέσετε θύμα απαγωγής στις διακοπές είναι ελάχιστες,... καλό είναι να γνωρίζετε πού κινδυνεύετε περισσότερο, γιατί όταν συμβεί δεν θα υπάρχει Λίαμ Νίσον να σας σώσει.

Σίγουρα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απαγωγής είναι ως επί το πλείστον μέρη που θα πηγαίνατε μόνο αν ήσασταν πολεμικός ανταποκριτής, όμως υπάρχουν και ορισμένοι προορισμοί διακοπών όπου οι απαγωγές τουριστών είναι συχνό φαινόμενο.

Μεξικό (1.538 καταγεγραμμένες απαγωγές το 2013 – Στην πράξη πολύ περισσότερες, αφού το 99% των απαγωγών δεν δηλώνεται)
Πού κινδυνεύετε: Πρακτικά παντού, αλλά κυρίως σε συνοριακές πολιτείες υπό τον έλεγχο των καρτέλ, όπως Τιχουάνα, Χουαρές και Ταμπίκο.
Ποιοι κινδυνεύουν: Εξίσου τουρίστες και ντόπιοι, αν και τα περισσότερα αιματηρά επεισόδια εμπλέκουν κυρίως τους ντόπιους.
Ποιοι απαγάγουν: Αν δεν είστε διεθνούς φήμης έμπορος ναρκωτικών, τα καρτέλ δεν έχουν λόγο να σας πειράξουν. Είναι οι μικροεγκληματίες του δρόμου που πρέπει να προσέχετε.
Πώς να το αποφύγετε: Μείνετε σε κεντρικές περιοχές και παραλίες με κόσμο και ποτέ μην μπείτε σε μη-εξουσιοδοτημένο ταξί, όσο φθηνότερο κι αν είναι.




Βενεζουέλα (2.000 απαγωγές το 2005 – Η κυβέρνηση σταμάτησε τις καταγραφές απαγωγών από τότε)
Πού κινδυνεύετε: Παντού. Η Βενεζουέλα θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα της Λατινικής Αμερικής και η πρωτεύουσα της, το Καράκας έχει τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο.
Ποιοι κινδυνεύουν: Κυρίως ντόπιοι μεσαίας και ανώτερης τάξης και πλούσιοι ξένοι επισκέπτες και επιχειρηματίες που ταξιδεύουν με ένοπλους φρουρούς.
Ποιοι απαγάγουν: Όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δημοσιοποίησε τα χιλιάδες βίαια εγκλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα περισσότερα έγιναν από συμμορίες επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τα λύτρα από την απαγωγή ως κύρια πηγή του εισοδήματός τους
Πώς να το αποφύγετε: Απλά μην πάτε. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να δείτε τέτοιο τοπίο, το Μαϊάμι είναι μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή.




Ινδία (2.975 απαγωγές το 2010)
Πού κινδυνεύετε: Εξαρτάται από το ποιος είσαι. Οι απαγωγές παιδιών αποτελούν μάστιγα στην Ινδία και μπορεί να συμβεί ακόμα και στο σπίτι της οικογένειας. Οι απαγωγές ενηλίκων συμβαίνουν κυρίως στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις.
Ποιοι κινδυνεύουν: Κυρίως τα παιδιά, αλλά καθώς η οικονομία της Ινδίας αυξάνεται, οι Ινδοί της μεσαίας τάξης έχουν επίσης γίνει στόχος. Οι απαγωγές ενήλικων τουριστών πάντως είναι σπάνιες.
Ποιοι απαγάγουν: Δεν πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα και συνήθως είναι πρόχειρη δουλειά για εύκολα χρήματα, από μικροαπατεώνες του δρόμου.
Πώς να το αποφύγετε: Οι επισκέπτες δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα αλλά καλό είναι να μην προκαλείτε. Οπότε κρατήστε το iPod και το smartphone σας στην τσάντα μακριά από κοινή θέα.




Βραζιλία (1.000 απαγωγές το 2012)
Πού κινδυνεύετε: Παραδόξως στις μεγάλες πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο.
Ποιοι κινδυνεύουν: Οι πλούσιοι επιχειρηματίες και οι συγγενείς διεθνών ποδοσφαιριστών. Οι απλοί τουρίστες περνάνε απαρατήρητοι.
Ποιοι απαγάγουν: Οι κάτοικοι στις φαβέλες.
Πώς να το αποφύγετε: Οι απαγωγείς στοχεύουν άτομα που είναι ακριβά ντυμένα και δεν μιλούν πορτογαλικά. Οπότε αποφύγετε να επιδεικνύετε και να ξοδεύετε τα χρήματα σας με παράλογες αγορές και ντυθείτε όσο πιο πρόχειρα γίνεται.




Κολομβία (292 απαγωγές το 2013)
Πού κινδυνεύετε: Αγροτικές περιοχές, ορεινοί δρόμοι, ζούγκλες, ποτάμια, και φυτείες. Μείνετε στις πόλεις και είστε συνήθως ασφαλείς
Ποιοι κινδυνεύουν: Οχι τόσο πολλοί άνθρωποι όσο τα παλαιότερα χρόνια, αλλά κυρίως οι τουρίστες.
Ποιοι απαγάγουν: Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μια ομάδα ανταρτών που ευθύνεται για το 30% των 29.000 απαγωγών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών και ορισμένες αδίστακτες παρατάξεις όπως και ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).
Πώς να το αποφύγετε: Αν επισκεφθείτε την Κολομβία, να είστε με κάποιον της περιοχής ή να κάνετε ντόπιους φίλους. Παρόλο που οι πόλεις είναι πιο ασφαλείς από την επαρχία, δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε. Γενικά προτιμήστε αξιόπιστα κλαμπ και εστιατόρια σε κεντρικά σημεία και κυκλοφορείτε με συνοδεία ντόπιου.




Αϊτή (162 απαγωγές το 2012 – αισθητή πτώση από τις 720 το 2000)
Πού κινδυνεύετε: Παντού από τη στιγμή που θα βγείτε από το ξενοδοχείο.
Ποιοι κινδυνεύουν: Πρακτικά όλοι, αλλά η πλειοψηφία των θυμάτων είναι ντόπιοι.
Ποιοι απαγάγουν: Η Αϊτή ήταν ανέκαθεν άντρο συμμοριών που απήγαγαν πολιτικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς αντιπάλους, καθώς και τις οικογένειες τους. Πρόσφατα όμως, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και από εγκληματίες του δρόμου.
Πώς να το αποφύγετε: Πάρτε λεωφορείο που θα σας πάει απευθείας από και προς το ξενοδοχείο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να δείτε την πόλη, προσλάβετε έναν αξιόπιστο τοπικό οδηγό.


Φιλιππίνες (150 απαγωγές το 2014)
Πού κινδυνεύετε: Στο νότιο τμήμα της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή Ζαμποάνγκα, το Νοτιοδυτικό Μιντανάο και το αρχιπέλαγος Σούλου. Κυρίως στις παραλίες.
Ποιοι κινδυνεύουν: Οι τουρίστες από Κίνα, Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ
Ποιοι απαγάγουν: Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αμπού Σαγιάφ είναι υπεύθυνες για πολλές απαγωγές στις Φιλιππίνες. Επίσης οι πειρατές που πλέουν στο Σούλου συχνά απαγάγουν ανθρώπους από τα θέρετρα και τις παραλίες.
Πώς να το αποφύγετε: Οι βόρειες και κεντρικές περιοχές των Φιλιππίνων είναι αρκετά ασφαλείς για τους επισκέπτες, οπότε αποφύγετε το Νότο και θα είστε εντάξει.



Πηγή:iefimerida.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *