ροή ειδήσεων

Τα 8 λάθη που κάνει ο εγκέφαλός μας καθημερινά και επηρέαζουν τις ζωές μας



Καθημερινά περνάνε από τα μυαλό μας δεκάδες σκέψεις και ιδέες πριν πάρουμε κάποια απόφαση... Κάποιες από αυτές τις υποσυνείδητες σκέψεις αποδεικνύονται εκ των υστέρων λανθασμένες χωρίς ωστόσο, να θεωρούνται απειλητικές για την ζωή μας. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να τις είχαμε αποφύγει...

Πόσο εύκολο λοιπόν είναι κάτι τέτοιο προκειμένου να μπορούμε να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις; Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να συμβεί αυτό, αλλά δεν θεωρείται κάτι ακατόρθωτο αν καταλάβουμε ποια είναι η πηγή που δημιουργεί το πρόβλημα.

1. Περιτριγυριζόμαστε από πληροφορίες που δεν ταιριάζουν στις πεποιθήσεις μας και αυτό διότι καθημερινά έχουμε την τάση να ταυτιζόμαστε με τις πεποιθήσεις των γύρων μας προκειμένου να γίνουμε αρεστοί χωρίς όμως να ταιριάζουν στη δική μας ιδιοσυγκρασία. Στην πραγματικότητα, απαρνιόμαστε τις δικές μας τις πεποιθήσεις για ορισμένα γεγονότα και δεχόμαστε τις ήδη υπάρχουσες.

2. Ζούμε με ψευδαισθήσεις. Συγχέουμε δηλαδή παράγοντες που οδηγούν στις τελικές μας επιλογές με τα αποτελέσματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με τα καλά πανεπιστήμια. Είναι πράγματι καλά ή απλά διαλέγουν καλούς φοιτητές οι οποίοι τα πάνε καλά στις σπουδές τους ανεξάρτητα από τη διδασκαλία;

3. Ανησυχούμε για πράγματα που έχουμε ήδη χάσει. Δυστυχώς επιμένουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία σε γεγονότα και πράξεις οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και αυτό γιατί το κόστος τους ίσως έχει επιφέρει αλλαγές στη ζωή μας. Αυτό γίνεται πιο αισθητό μετά από καταστάσεις που έχουμε βγει ηττημένοι.

4. Ποντάρουμε λανθασμένα. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν δίνουμε μεγάλο βάρος σε γεγονότα του παρελθόντος, πιστεύοντας ότι θα επηρεάσουν τις μελλοντικές μας αποφάσεις. Για παράδειγμα φανταστείτε να παίζεται κορόνα γράμματα με έναν φίλο σας. Κάθε φορά έχετε 50/50 πιθανότητες να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν έχετε στρίψει το κέρμα πέντε φορές και όλες έχει βγει κορόνα, πιστεύετε ότι η επόμενη φορά θα δείξει γράμματα. Αυτό είναι λάθος γιατί οι πιθανότητες παραμένουν και πάλι 50/50. Δεν αλλάζουν.

5. Εκλογικεύουμε αγορές που στην ουσία δεν χρειαζόμαστε. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές έχετε αγοράσει κάτι το οποίο εκείνη την στιγμή θεωρείται απαραίτητο και στη συνέχεια διαπιστώνεται πως δεν το χρειαζόσασταν. Για τους ψυχολόγους αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από την αρχή της δέσμευσης, της ψυχολογική επιθυμία μας δηλαδή να παραμείνουμε πιστοί σε κάτι προκειμένου να μην καταλήξουμε αργότερα σε κάτι που να μην μας δυσαρεστήσει.

6. Παίρνουμε αποφάσεις με βάση το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους πρόκειται για μια παράλογη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στην ουσία δηλαδή, αντί να πάρουμε μια απόφαση με βάση το αποτέλεσμα, την συγκρίνουμε με άλλες επιλογές.

7. Πιστεύουμε περισσότερο στη μνήμη μας παρά στα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, οι αναμνήσεις μας είναι ιδιαίτερα εύθραυστες . Κι όμως, έχουμε την τάση να βάζουμε τις υποσυνείδητες σκέψεις μας πάνω από τα ρεαλιστικά γεγονότα.

8. Δίνουμε περισσότερη προσοχή στα στερεότυπα παρά απ' ότι στις σκέψεις μας. Το ανθρώπινο μυαλό είναι τόσο προσκολλημένο στα στερεότυπα και τόσο απορροφημένο από τις ζωντανές περιγραφές που θα κολλήσει εκεί, ακόμα και αν δεν είναι λογικές, ακόμα και μετά από κρίσιμα περιστατικά.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *