ροή ειδήσεων

«Μάγια», η βασίλισσα των βασανιστηρίων της CIA



Στην ταινία Zero Dark Thirty ονομαζόταν Μάγια και ήταν η αναλύτρια της CIA...
που ανακάλυψε την τοποθεσία όπου κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η ταινία της Κάθριν Μπιγκελόου δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της γυναίκας που θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν. 

Ο ρόλος της, όμως, είναι πολύπλοκος. Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA αποκαλύπτει ότι υπήρξε κεντρικό πρόσωπο των «προωθημένων μεθόδων ανάκρισης», με πολλά ΜΜΕ να την αποκαλούν ως «βασίλισσα των βασανιστηρίων».

Εξαιτίας ενός άρθρου του NBC που αποκαλύπτει τον ρόλο της, το όνομά της αποκαλύφθηκε (από αμερικανική ερευνητική ιστοσελίδα).

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν το μεσαίο της όνομα (Φράνσις) για να αναφερθούν σε αυτή, καθώς τόσο το όνομά της, όσο και το επώνυμό της είναι αναγνωρίσιμα.

Η «Μάγια» είναι ειδική σε θέματα που αφορούν την Αλ Κάιντα, αλλά η καριέρα της περιλαμβάνει σωρεία λαθών, ενώ θεωρείται ότι υπήρξε μία από τους «αρχιτέκτονες» των «προωθημένων μεθόδων ανάκρισης» που ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι αποτελούν «βασανιστήρια».

Όπως γράφει η Τζέιν Μάγιερ στον New Yorker, η αποκαλούμενη στην ταινία ως Μάγια, «έκανε λάθος όταν δόθηκαν στη CIA πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

«Συμμετείχε μετά χαράς σε βασανιστήρια μετά από αυτό. Παρερμήνευσε πληροφορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε έστειλε τη CIA σε ένα παράδοξο κυνήγι για εν υπνώσει πυρήνες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μοντάνα. Και ύστερα είπε λανθασμένα σε μέλη του Κογκρέσου ότι τα βασανιστήρια έχουν αποτέλεσμα» τονίζει η Τζέιν Μάγιερ στον New Yorker.

Σύμφωνα με το NBC, η «Μάγια» ήταν προϊσταμένη ενός χαμηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος γνώριζε ότι δύο ύποπτοι της Αλ Κάιντα που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ, αλλά δεν ενημέρωσε το FBI.

Ήταν, επίσης, παρούσα στον εικονικό πνιγμό του Χαλέντ Μοχάμεντ σε μυστικό κέντρο κράτησης στην Πολωνία, αν και ως αναλύτρια δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται εκεί. Έγραψε, μάλιστα, χαρούμενη ότι ο Μοχάμεντ «θα μισήσει τη ζωή μετά από αυτό».

Στη συνέχεια, έδωσε κατά λάθος ψεύτικες πληροφορίες στους ανακριτές, οι οποίοι τις χρησιμοποίησαν για να αποσπάσουν ψεύτικη επιβεβαίωση μίας πληροφορίας.

Η πληροφορία αυτή -ότι υπήρχε ένας πυρήνας Αφροαμερικανών, μελών της Αλ Κάιντα, που δρούσε στις ΗΠΑ- οδήγησε σε ένα ψεύτικο κυνήγι για Αφροαμερικανούς μουσουλμάνους στη Μοντάνα.

Επίσης, η ίδια είχε ζητήσει την παράδοση του Χαλέντ αλ-Μάσρι, ο οποίος το 2003 συνελήφθη από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Ο Αλ-Μάσρι, ένας γερμανός πολίτης, κρατήθηκε επί μήνες σε μυστικές φυλακές πριν απελευθερωθεί, αφού είχε γίνει σαφές ότι επρόκειτο περί λάθους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνδρας που κυνηγούσε η CIA δεν είχε καν γερμανικό διαβατήριο.

Παρά τα λάθη αυτά, προβιβάστηκε. Το 2007 κατέθεσε στο Κογκρέσο, όπου δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, στο μυαλό μου, ότι οι πληροφορίες από τους κρατούμενους έχουν σώσει εκατοντάδες, μιλώντας συντηρητικά, ζωές αμερικανών πολιτών».

«Σχεδίασε το περίγραμμα πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι μελλοντικές δικαιολογίες της CIA και το πρόγραμμα προωθημένων ανακριτικών μεθόδων της CIA» αναφέρει η έκθεση της Γερουσίας.

Ορισμένα από τα στελέχη της Υπηρεσίας την χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά ικανή αναλύτρια με βαθιά γνώση της Αλ Κάιντα. Ένα πρώην στέλεχος της CIA, δήλωσε, πάντως, στο NBC: «Θα έπρεπε να δικαστεί και να φυλακιστεί για τα όσα έκανε».

Η «Μάγια» παραμένει στην CIA και είναι επικεφαλής της μονάδας της CIA για τους τζιχαντιστές.

Η CIA ζητά να μην αποκαλυφθεί το όνομα της γυναίκας -και η επιτροπή της Γερουσίας δεν το αναφέρει στην έκθεσή της.

«Χωρίς ονόματα, ή ακόμα και ψευδώνυμα, είναι σχεδόν απίθανο να συμπληρώσει κανείς το παζλ, ή να θεωρήσει υπόλογο οποιονδήποτε από την αμερικανική κυβέρνηση» αναφέρει η Τζέιν Μάγιερ.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη/ in.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *