ροή ειδήσεων

Κοριοί των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου - 12 πράκτορες της NSA μπήκαν στα ασφαλή δίκτυα VPNs και παρακολουθούσαν τα πάντα!!!



Το δικηγορικό γραφείο του Νίκο Χάρτινγκ στην Chausseestrasse,...
στο Βερολίνο, θεωρείται από τα καλύτερα στη Γερμανία, αναλαμβάνοντας μεγάλες υποθέσεις.

Έγινε όμως γνωστό από τις μηνύσεις που κατέθεσε ο ίδιος ο Χάρτινγκ κατά της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, BND, καθώς διαπίστωσε πως παρακολουθούσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Ιντερνετ πελατών του, ακόμη και Ελλήνων!

Το δικαστήριο έγινε, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να «σκανάρουν» ακόμα και τον ίδιο, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο… αρχείο.

Το περιοδικό «Der Spiegel» έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, όμως δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την ηλεκτρονική… κατασκοπεία (εξαιτίας του Εντουαρντ Σνόουντεν), ειδικά όταν υπάρχει και συμμετοχή της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA)!

Στο τελευταίο τεύχος, έφερε εκ νέου στο φως καινούργια στοιχεία για την κατασκοπεία μέσω Ιντερνετ (όχι μόνο), ωστόσο περιέλαβε και την Ελλάδα, αφού αποκάλυψε πως 12 στελέχη (πράκτορες) της NSA έσπασαν τα συστήματα κρυπτογράφησης των δικτύων VPN (Virtual Private Networks), δηλαδή εικονικών ιδιωτικών δικτύων, της Ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν τα πάντα (ακόμα και την επικοινωνία του Μαξίμου με τα υπουργεία)!

Και όλα αυτά όταν ακόμα και σήμερα το δίκτυο VPN θεωρείται η ασφαλέστερη οδός μυστικής επικοινωνίας…





ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο δημόσια τηλεπικοινωνιακή υποδομή, όπως το Διαδίκτυο, και δίνει τη δυνατότητα σε απομακρυσμένα γραφεία ή σε χρήστες που ταξιδεύουν να έχουν πρόσβαση σε ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο.

Ενα VPN συνήθως απαιτεί από τους απομακρυσμένους χρήστες του δικτύου πιστοποίηση και συχνά ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης, προκειμένου να εμποδιστεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες…

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, τα VPNs χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες για τη διακίνηση απόρρητων πληροφοριών, ωστόσο σήμερα είναι διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες που θέλουν ένα αυξημένο επίπεδο ασφαλείας στις επικοινωνίες τους από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Συνήθως αυτή τη «μεθοδολογία» τη χρησιμοποιούν τράπεζες, εταιρείες, πανεπιστήμια, ακόμη και… ιδιώτες που δεν θέλουν να αφήνουν τις συναλλαγές τους εκτεθειμένες σε ενδεχόμενες παρακολουθήσεις.

Επιπλέον, η ύπαρξη των VPNs και το γεγονός ότι δεν είχε βρεθεί ακόμα ο τρόπος παραβίασής τους (επίσημα) δημιουργούσαν σημαντικές δικλίδες ασφαλείας και ενάντια στο κοινό έγκλημα ή και σε πιο σοβαρές απειλές και επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το… δημοσίευμα του «Spiegel». Στο πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης της NSA έχουν αναφερθεί με πολλά ρεπορτάζ o «Guardian» και οι «New York Times», τονίζοντας πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας τα τελευταία 10 χρόνια προσπαθεί «επιθετικά» να «σπάσει» όλες τις διαδεδομένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο, ακόμα και επ’ ωφελείαν της, ώστε και εκείνη να μην απειληθεί από κατασκοπευτικό λογισμικό!





ΡΟΥΤΙΝΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, μόνο για το 2012 ο στόχος της NSA ήταν να φτάσει τα 10 εκατομμύρια παραβιάσεις συνδέσεων μέσω https την ημέρα, διαδικασία που θύμιζε περισσότερο… ρουτίνα!

Επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στιγμή που οι χρήστες πληκτρολογούσαν τα passwords τους για να συνδεθούν σε δίκτυα και υπηρεσίες όπως τα Facebook, Twitter, Hotmail, Yahoo και το iCloud της Apple, ώστε να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών κρυπτογράφησης.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η λειτουργία του προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA βασίζεται στον Νόμο περί Παρακολουθήσεων Αντικατασκοπείας (Foreign Intelligence Surveillance Act ή FISA), ο οποίος νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις μαζικές (bulk) υποκλοπές, εντός και εκτός συνόρων ΗΠΑ, για παρελθοντικές ή/και μελλοντικές επικοινωνίες.

Στενοί συνεργάτες της NSA στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων είναι οι μυστικές υπηρεσίες των άλλων χωρών-μελών της συμφωνίας «Five Eyes» (επισήμως UKUSA Agreement): η GCHQ της Μ. Βρετανίας, η CSE του Καναδά, η ASD της Αυστραλίας και η GCSB της Ν. Ζηλανδίας.

Η θωράκιση και η ΕΔΕ

Θυμίζουμε ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πριν από μερικούς μήνες, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώθηκε πως υπήρχαν «κοριοί», με αποτέλεσμα να θωρακιστεί συγκεκριμένο δωμάτιο, περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιούσε τηλεφωνικές – ηλεκτρονικές συνομιλίες.

Αυτό το δωμάτιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαθέτει πρόσθετη ηχομόνωση, περιέχει ειδική τηλεφωνική εγκατάσταση δορυφορικού σήματος και γραμμή Διαδικτύου συνδεδεμένου με διαφορετικές αντένες των Ενόπλων Δυνάμεων, που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις συνδεόμενες με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι στο φύλλο της 20ής Σεπτεμβρίου τα «Π» αποκάλυψαν ότι διενεργείται ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλου της ΕΥΠ για διαρροή προσωπικών και φορολογικών δεδομένων πολιτών προς τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποκλοπές διαδραμάτιζε διευθυντικό στέλεχος της υπηρεσίας που επιδιδόταν σε τηλεφωνικές «συνακροάσεις» ακόμη και τις βραδινές ώρες, λαμβάνοντας έτσι γνώση των ιδιωτικών στιγμών των παρακολουθουμένων…

ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΚΑ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *