ροή ειδήσεων

Ο «πόλεμος των ψαριών» στο Αιγαίο


Το σοβαρό επεισόδιο που έγινε στις 27/12, στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων... με αφορμή την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, φανερώνει για άλλη μια φορά πως ο «πόλεμος των ψαριών» ή κατά άλλους ο «πόλεμος της τσιπούρας», μαίνεται όπως κάθε χρόνο στο ανατολικό Αιγαίο με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται συνεχώς.

Η δε συνεχιζόμενη αναβάθμιση της τουρκικής ακτοφυλακής, έχει εντείνει αυτή την προκλητικότητα καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη απάντηση από ελληνικής πλευράς, προς δόξα των μειοδοτικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, ο μεγαλύτερος όγκος των ψαριών που έρχονται από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και του Μαρμαρά, κατευθύνονται κυρίως προς το βόρειο Αιγαίο, όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων που αλιεύουν το ίδιο θήραμα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τις περασμένες δεκαετίες είχαν αφήσει σχεδόν ελεύθερους τους Έλληνες αλιείς να ψαρεύουν στον χώρο αυτό.

Σιγά σιγά όμως το καθεστώς αυτό έχει αλλάξει, καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι ψαράδες κατευθύνονται ειδικά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου Σαμοθράκης και Λήμνου, για να ψαρέψουν ακριβώς στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται ήδη οι Έλληνες ψαράδες.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά στοιχεία, από την περίοδο 1970 μέχρι την δεκαετία του ενενήντα οι Έλληνες εκμεταλλεύονταν το 90% περίπου των αλιευμάτων της πολύ πλούσιας σε αλιεύματα περιοχής αυτής.

Οι Τούρκοι, (όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά στοιχεία), που είχαν περιοριστεί μόνο στο 10% άρχισαν να συνειδητοποιούν τι χάνουν και σταδιακά μπήκαν με πολλές απαιτήσεις στον χώρο με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν πάνω από το 30% των αλιευμάτων με αυξητικές τάσεις.

Τώρα οι φιλοδοξίες τους φτάνουν που ψηλότερα και διεκδικούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον χρυσοφόρο αυτό αλευρικό ορίζοντα.

Οι τουρκικές αυτές προθέσεις δικαιολογούν και τις όλο και συχνότερες τουρκικές παρενοχλήσεις στους Έλληνες αλιείς, κυρίως της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, με συχνές συλλήψεις ακόμα και κατασχέσεις Ελληνικών αλιευτικών από τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μάλιστα σύμφωνα με την γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφο της Hürriyet, Feray Tinç, ο πόλεμος αυτός αναμένετε να ενταθεί στο εγγύς μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι ψαράδες έχοντας ανακαλύψει τις μεγάλες δυνατότητες σε αλιεύματα της περιοχής κατευθύνονται ειδικά προς τα ύδατα του βορείου Αιγαίου με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Οι παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά που γίνονται με την προστασία της τουρκικής ακτοφυλακής, τα τελευταία χρόνια με την Ελληνική οικονομική κρίση έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μαζί με τους Τούρκους μαφιόζους που μεταφέρουν λαθρομετανάστες έχουν δημιουργήσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση αδιαφορώντας για τις όποιες Ελληνικές αντιδράσεις.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως η στάση των Τούρκων είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη τουρκική στάση στην Μαύρη Θάλασσα όπου εκεί τα έχουν βρει μπαστούνια από την ρωσική αλλά και την βουλγαρική ακτοφυλακή.

Σε λίγε μέρες πλησιάζουμε την επέτειο της κρίσης των Ιμίων όπου η Ελληνική παθητικότητα της τότε μειοδοτικής Ελληνικής κυβέρνησης, δώρισε στην Τουρκία μια στρατηγική νίκη.

Σήμερα έχουμε απέναντι μας μια όλο και μεγαλύτερη προκλητικότητα καθώς ο πόλεμος των ψαριών βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη.

Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο αφήνουμε αυτές τις προκλήσεις αναπάντητες, αυτές θα αυξάνονται συνεχώς μέχρι να ξαναζήσουμε κάποιο καινούργιο επεισόδιο Ιμίων.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα είμαστε έτοιμοι, αν ω μη γένοιτο κάτι τέτοιο, να το αντιμετωπίσουμε όχι το 1996.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/1/15 09:50

    Κατασχέσεις Ελληνικών αλιευτικών από τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής.
    Κατασχέσεις και από το δικό μας λιμενικό και πρόστιμα στους ψαράδες μας
    εισπρακτικου χαρακτήρα, νόμους όπου ο κάθε μαλ@κ@ς υπουργός εφαρμόζει για να προστατέψει δήθεν τις θάλασσες μας και επιτρέπει τουρκους και αλβανούς ψαράδες να αγοράζουν τα εργαλεία και τα δίχτυα των Ελλήνων για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία, και να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά ανενόχλητοι!!!
    Συμπέρασμα άλλος ένα κλάδος που πρέπει να καταστραφεί.
    Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *