ροή ειδήσεων

Γρήγορο ίντερνετ παντού μέσω... δορυφόρου



Αμεση λύση στο πρόβλημα της ευρυζωνικής διασύνδεσης των λεγόμενων «λευκών περιοχών»,... δηλαδή εκεί όπου δεν είναι τεχνικά εφικτή η σύνδεση στο Ιντερνετ σε υψηλές ταχύτητες μέσω των επίγειων δικτύων, δίνει η δορυφορική τεχνολογία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που δημοσιεύει το newmoney.gr, το 40%-45% της ελληνικής επικράτειας δεν έχει ακόμα σήμερα πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες -περίπου 240.000 νοικοκυριά, ενώ η πραγματική αγορά υπολογίζεται σε 70.000-80.000 πιθανές νέες συνδέσεις. Παράλληλα υπάρχουν πολλές περιοχές, ακόμη και εντός αστικού ιστού, με χαμηλής ποιότητας και ταχύτητας πρόσβαση στο Ιντερνετ όταν και η απόδοση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη μετάδοση δεδομένων επηρεάζεται από ευμετάβλητους παράγοντες.

Η Κομισιόν έχει θέσει προ διετίας ως πρωταρχικό στόχο την ευρυζωνική (και σε δεύτερο χρόνο την ταχεία ευρυζωνική, στα 30 Mbps και 50 Mbps) πρόσβαση για όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι αύξηση κατά 10% στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%-1,5%. Είναι εξάλλου κοινή παραδοχή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, αποκέντρωση και τελικά ανάπτυξη χωρίς τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο Ιντερνετ.

Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα η κάλυψη των περιοχών αυτών δεν έχει σημαντικά αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί μέχρι να μπει σε λειτουργία -υπολογίζεται σε δύο χρόνια από την εκκίνησή του- το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Rural Broadband) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις του έργου με τα ανάδοχα σχήματα υπεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και το σκάψιμο για την επέκταση του βασικού κορμού οπτικών ινών αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ο στόχος της συνολικής κάλυψης του πληθυσμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση και της δορυφορικής διασύνδεσης. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η αγορά του εξοπλισμού και πολλές φορές ακόμα και μέρος του λειτουργικού κόστους χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα ανάλογα με αυτά του Rural. Πρόκειται για μια λύση με άμεσα αποτελέσματα στην κάλυψη των νοικοκυριών των λευκών περιοχών, παρέχοντας και συνδυαστικές υπηρεσίες (με τηλεόραση και VoIP τηλεφωνία), ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές.
Ο OTE και η Fothnet παρέχουν τη δυνατότητα ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης, καθώς ο νέας γενιάς δορυφόρος υψηλής απόδοσης KaSat της Eutelsat μπορεί να καλύψει έως 200.000 χρήστες στην Ελλάδα.

Εως 20 Mbps download και 6 Mbps upload

Η υπηρεσία «Nova 3Play SAT» της Forthnet παρέχει πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω δορυφόρου με ταχύτητες έως 20 Mbps download και 6 Mbps upload, τηλεφωνία μέσω δορυφόρου με απεριόριστες αστικές - υπεραστικές κλήσεις και κλήσεις προς όλα τα κινητά σε τιμή σταθερού, πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω της Nova και αξιοποίηση του ίδιου δορυφορικού πιάτου.

Για τη χρήση του Ιντερνετ ισχύει η πολιτική ορθής χρήσης με 10 Gb τον μήνα, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα για 20 Gb τον μήνα και απεριόριστη χρήση τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Μάλιστα, σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη χρέωση, παρά μείωση της ταχύτητας σύνδεσης (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του δικτύου) έως το τέλος του μηνιαίου κύκλου της υπηρεσίας και επαναφορά άμεσα της κανονικής ταχύτητας με την εκκίνηση του νέου μηνιαίου κύκλου. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης δεν μένει ποτέ χωρίς πρόσβαση στην υπηρεσία. Σύμφωνα με τη Forthnet, η υπηρεσία της τηλεφωνίας παραμένει σε αντίστοιχα επίπεδα ποιότητας με τη σταθερή επίγεια τηλεφωνία, καθώς χρησιμοποιούνται μηχανισμοί QoS και prioritization. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ βασικό ότι η υπηρεσία τηλεφωνίας δεν επηρεάζεται από την υπηρεσία του Ιντερνετ και ο συνδρομητής μπορεί να χρησιμοποιεί και τις δύο ταυτόχρονα και αδιάλειπτα.

«Η Forthnet είναι η εταιρεία που διαχρονικά με τις εμπορικές καινοτομίες της αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Η υπηρεσία "Nova 3Play SAT" αποτελεί άλλη μία πρωτοπορία της εταιρείας μας, με την οποία προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, όπου και αν βρίσκονται, να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ποιοτικής οικιακής ψυχαγωγίας και αξιόπιστης επικοινωνίας σε προσιτή τιμή. Πιστοί στη στρατηγική μας να εμπλουτίζουμε συνεχώς την υπηρεσία Nova 3Play με επιπλέον υπηρεσίες και δυνατότητες, έχουμε ένα προϊόν το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Αυτό οδήγησε στη μεγάλη αποδοχή της υπηρεσίας "Nova 3Play" και στη δημιουργία μίας καινούριας και ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς», δηλώνει στο «business stories» o κ. Παναγιώτης Μαυραγάνης, retail commercial executive director.

Θετική ανταπόκριση

Σε συνεργασία επίσης με τη Eutelsat, το OTE Satellite Internet είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα. Η υπηρεσία διατίθεται σε τρία προγράμματα. Ισχύει πολιτική ορθής χρήσης της τάξης των 10 Gb ή 25 Gb και 100 Gb στα προγράμματα σύνδεσης που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ογκομέτρηση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Οποιοδήποτε από τα προγράμματα «OTE Satellite Internet» μπορεί να συνδυαστεί με την υπηρεσία «OTE TV Μέσω Δορυφόρου», χρησιμοποιώντας την ίδια δορυφορική κεραία. «Δεδομένου ότι η υπηρεσία "OTE Satellite Internet" ξεκίνησε να διατίθεται εμπορικά στα μέσα Νοεμβρίου 2014 είναι νωρίς για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Η αρχική όμως ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και απλώνεται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι η ανταπόκριση των πελατών το επόμενο διάστημα θα επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή του ΟΤΕ να διαθέσει υπηρεσίες αυτού του τύπου σε οικιακούς και επιχειρησιακούς πελάτες. Το διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου ΟΤΕ έχει στόχο να ενημερώσει τους εν δυνάμει πελάτες για τη δυνατότητα δορυφορικής πρόσβασης στο Internet, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής», υποστηρίζουν στελέχη του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η διείσδυση της συνδρομητικής (κατά κύριο λόγο δορυφορικής) τηλεόρασης στη χώρα μας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, έχοντας πλέον ξεπεράσει το 20% των νοικοκυριών, με περισσότερες από 900.000 συνδέσεις. Λαμβάνοντας παρ' όλα αυτά υπόψη τα ποσοστά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε αντίστοιχες αγορές (σε πολλές η διείσδυση ξεπερνά το 35% των νοικοκυριών), γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

«Και offloading δικτύων κινητής και σταθερής σε περιόδους υψηλής χρήσης»

Μιλώντας στο «business stories», o κ. Αναστάσιος Νικογιάννης (φωτογραφία), regional sales area Manager για την ευρυζωνικότητα του ομίλου Eutelsat σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καταδεικνύει ακόμα μια εφαρμογή των δορυφορικών συνδέσεων στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο: «Στις υπηρεσίες που διαφαίνεται ότι οι high throughput δορυφόροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας που μπορούν να παρέχουν με ταχύτατο χρόνο ανάπτυξης, είναι οι περιπτώσεις backhauling καθώς και offloading των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε περιόδους υψηλής χρήσης».

Η Κομισιόν έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ευρυζωνική πρόσβαση για όλη την Ευρώπη, αφού εκτιμάται ότι αύξηση κατά 10% στη διείσδυση των συνδέσεων οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%-1,5%

Ο OTE και η Forthnet παρέχουν τη δυνατότητα ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης, καθώς ο νέας γενιάς δορυφόρος υψηλής απόδοσης KaSat της Eutelsat μπορεί να καλύψει έως 200.000 χρήστες στην Ελλάδα


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *