ροή ειδήσεων

Παπανδρέου: Με ανέτρεψε ο Βενιζέλος και οι βουλευτές μου



Κατηγόρησε τον Γ. Προβόπουλο ότι το 2009 του είχε πει απλώς ότι «το έλλειμμα μπορεί να γίνει διψήφιο»...

Την αποκάλυψη ότι είχε την ελπίδα μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, τονίζοντας: «Έκανα προτάσεις εδώ και καιρό, αλλά έβλεπα ότι ήταν μία ελπίδα που δεν ευοδώθηκε, ήταν αρνητικές οι αντιδράσεις και έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι καινούργιο».

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εξηγήσει γιατί αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας το «Κίνημα».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε απλό διαχειριστή, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να επιμείνει περισσότερο στο δημοψήφισμα.

Αναλύοντας την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2011 ανέφερε πως σκέφτηκε ότι εφ όσον όλοι μιλούν εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, αν θέλει το πρόγραμμα προσαρμογής ή όχι, με συνέπεια, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, πιθανώς να διακινδυνεύσει η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ.

Σε ερώτηση για τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε τη συγκεκριμένη λίστα, όπως και άλλες και πρόσθεσε «Τις ζητήσαμε για να τις κρύψουμε; Όχι». Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε πως αν και σέβεται τη δικαιοσύνη, ήταν δικές του αυτές οι ενέργειες.
Το εννοεί, τρολάρει ή κάνει χιούμορ; «Ανέδειξα το Καστελόριζο»


Εντύπωση προκάλεσε η απάντησή του για την επιλογή του να ανακοινώσει την προσχώρηση της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης από το Καστελόριζο. Ο πρώην πρωθυπουργός χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αστειεύεται ή αν όντως το εννοεί τόνισε ότι θα έπρεπε να... χειροκροτηθεί για την επιλογή του αυτή, γιατί... ανέδειξε το νησί σε πρώτο πλάνο διεθνώς! Όπως είπε, είχε ήδη προγραμματίσει ήδη ένα ταξίδι εκεί και προφανώς συνδύασε την απόφαση-σταθμό με την παρουσία του «για να αναδείξει ένα ελληνικό νησί»..

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ήταν ένα κόμμα ριζοσπαστικό με σοσιαλιστικές αξίες. Αυτό θα χρειαζόταν σήμερα απέναντι στο Μνημόνιο, αλλά δεν είναι. Έχασε το όραμα, αφομοιώθηκε», ενώ απέφυγε να αναφέρει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας: «Δεν θέλω να το προσωποποιήσω. Υπάρχει, βέβαια, ευθύνη κάθε φορά της ηγεσίας αλλά είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα και ο καθένας είχε τις προσωπικές του πρωτοβουλίες, συμφέροντα».
Δεν μπορούσα να χειριστώ μόνος αυτό που γινόταν στις Κάννες

Για τις Κάννες δήλωσε ότι «δεν μπορούσα να το χειριστώ μόνος μου αυτό που γινόταν και ήθελα τη στήριξη, είμαι ο άνθρωπος της συνεργασίας και της συναίνεσης, κάλεσα όλους τους αρχηγούς, συζητήσαμε, τα είπα καθαρά, δεν με στήριξαν την ώρα που η Ελλάδα μαχόταν με τα θηρία» και πρόσθεσε ότι «αν μπορούσα κάτι να διορθώσω ήταν να έβρισκα τρόπο να περάσω το δημοψήφισμα. Δεν ήθελαν τα συμφέροντα μία κυβέρνηση που θα έβαζαν κανόνες». Απέφυγε να κατονομάσει ποια εννοεί συμφέροντα, τονίζοντας ότι είναι υπέρ του επιχειρείν, αλλά πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να έχουν ίδιους όρους με τους άλλους.


Ανατράπηκα από τον Βενιζέλο

«Έπρεπε να αποφασίσει ο κόσμος αν ήθελε το πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό είχα πει στη Μέρκελ και ήταν σύμφωνη στην αρχή, αλλά όταν πήγα στις Κάννες βγήκε ο Σαρκοζί και είπε ότι ο λαός θα αποφασίσει για το ευρώ, όχι για το Μνημόνιο. Έκανε λάθος ο Σαρκοζί» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είχα ανατραπεί από τις επιστολές των βουλευτών του κόμματος μου, όπως και του υπουργού Οικονομικών (Ευάγγελος Βενιζέλος), ο οποίος έβγαλε επιστολή χωρίς τη συναίνεσή μου. Και ο Σαμαράς άλλαξε στάση».

«Ανατράπηκα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011.
Καρφιά για Προβόπουλο: Δεν είχα ενημέρωση

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2009 δεν είχε καμία ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα, μόνο μία ελλιπή δήλωση από τον τέως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ότι το έλλειμμα «μπορεί να γίνει διψήφιο».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ (για τη μη στήριξη) ότι «παίζεις ένα παιχνίδι που δεν ξέρεις αν θα κοστίσει και στην Γερμανία και στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του «Κινήματος» επισήμανε δε ότι τότε ήταν μόνος και πως οι αγορές ήταν «σκληρές προς εμάς τότε. Άλλοι είχαν φόβο ότι μήπως δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας μας και σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία κλπ.» και υπογράμμισε ότι «τότε με κοιτούσαν σαν να είμαστε λεπροί, ούτε φωτογραφία δεν ήθελαν να βγούμε μαζί».

Αναφερόμενος στο 2009 τόνισε ότι «θα έπρεπε και η Ευρώπη να είχε βοηθήσει με δηλώσεις είτε με ευρωμόλογο» και επανέλαβε ότι «δεν είχαμε πλήρη επίγνωση τι γινόταν. Κάθε βδομάδα αποκαλύπτονταν ο βαθμός του ελλείμματος».

απο το protothema.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *