ροή ειδήσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ



Ελευθέριος αφέθηκε ένας από τα κύριους πρωταγωνιστές του τουρκικού πολιτικού σκανδάλου... Σουσουρλούκ, που είχε αναστατώσει την Τουρκιά την δεκαετία του ενενήντα και συνέβαλλε μετά από λίγα χρόνια στην ριζική ανατροπή του πολιτικού συστήματος και την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Πρόκειται για τον Haluk Kırcı, ο οποίος είχε καταδικαστεί την τελευταία φορά σε κάθειρξη 6 ετών και οχτώ μηνών για την δολοφονία 7 ατόμων πολιτικών του αντιπάλων και ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές της Προύσας. Η απόφαση της αποφυλάκισης του ελήφθη μετά από αίτημα του δικηγόρου του, Veysel Aşkın, για την μείωση της ποινής του και τελικά την οριστική του αποφυλάκιση.

Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι ο Τούρκος αυτός είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν ένας από τους κύριους εμπρηστές των ελληνικών δασών της Ρόδου και όχι μόνο, το 1994. Συγκεκριμένα σε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι HBB που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1996, ο βουλευτής Ούρφας, Σεντάτ Μπουτσάτ, Κούρδος, συνεργάτης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και μεγαλέμπορος ναρκωτικών ένας από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Σουσουρολούκ, είχε αποκαλύψει διάφορες πτυχές του σκανδάλου και παραδέχτηκε πως η τουρκική ΜΙΤ ήταν γνώστης όλων αυτών των διασυνδέσεων του πολιτικού κόσμου και μαφίας. Στην συνέντευξη εκείνη παρενέβη τότε τηλεφωνικά, ο υπαρχηγός του αρχιμαφιόζου Αμπτουλάχ Τσατλί, ο Haluk Kırcı, μέλος κι αυτός των «Γκρίζων Λύκων» και απεκάλυψε ότι συχνά χρησιμοποιούνται παράνομοι από τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες για «εθνικές» αποστολές. Μια από τις αποστολές αυτές, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Kırcı, ήταν και η πυρπόληση τον Ιούλιο του 1994 των δασών της Ρόδου για να χτυπηθεί ο ελληνικός τουρισμός. Όλες αυτές τις επιχειρήσεις κατηύθυνε όπως ομολογήθηκε ο ίδιος ο Αμπτουλάχ Τσατλί.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, : «Οι οργανωμένες πυρκαγιές των ελληνικών νησιών του 1993 και 1994, έγιναν αφορμή για να αποκαλυφθεί η έκταση του ακήρυκτου πολέμου που διεξάγει από ετών η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος και για να αφυπνισθεί, αν και όχι τελείως, η ελληνική πολιτική ηγεσία ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. Οι πυρκαγιές βέβαια, δεν ήταν παρά ένα μόνο από τα μέσα που χρησιμοποιούν και μάλιστα δεν αποτελούσαν καν μία νέα μέθοδο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 οι ελληνικές αρχές όχι μόνο είχαν στοιχεία για την εμπλοκή των Τούρκων στις διάφορες ανεξήγητες πυρκαγιές, αλλά είχαν επιτύχει να συλλάβουν και τους δράστες τους. Να σημειωθεί ότι και στις πυρκαγιές αυτές, τα στοιχεία της τουρκικής αναμείξεως δεν έλειψαν. Οι αρχές είχαν επισημάνει δύο Τούρκους που επισκέφθηκαν την Ικαρία, την Κρήτη και τη Ρόδο σε χαρακτηριστικά ταξίδια-αστραπή, μετά τα οποία ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές».

Σημειωτέον ότι το καλοκαίρι του 1994 είχαν οργιάσει οι πυρκαγιές εκτός από την Ρόδο και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι υποψίες έπεφταν τότε στην δράση Τούρκων πρακτόρων. Συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου 1994 καίγεται η Λήμνος και σειρά παίρνει η Σάμος, όπου ξεσπούν φωτιές σε 3 σημεία. Στις 4 Αυγούστου 1994, νέα πυρκαγιά ξεσπά στη Σάμο. 5 Αυγούστου 1994, φωτιά στη Χίο και στο Καστελλόριζο. 15 Αυγούστου 1994, νέες φωτιές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Από ελληνικής πλευράς δυστυχώς ποτέ δεν ζητήθηκε κάποια αποζημίωση, ή να δώσουν λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη όλοι αυτοί οι Τούρκοι εμπρηστές των ελληνικών δασών!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *