ροή ειδήσεων

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται αναίσχυντα την ελληνική κρίση



Είναι απίστευτα προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας. Και το χειρότερο...
είναι πως αυτή βαίνει ολονένα και περισσότερο προκλητική...

Είναι απίστευτα προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας. Και το χειρότερο είναι πως αυτή βαίνει ολονένα και περισσότερο προκλητική. Προκειμένου να αποσύρει από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα συνοδεύοντα πλοία απαιτεί συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Τότε θα άρει η Άγκυρα τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι σταθερή, αμετάβλητη στις γενικές γραμμές, η θέση της Τουρκίας στις εκκλήσεις για εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι και η απάντηση της Άγκυρας στα όσα είπε από τη Λευκωσία ο κ. Αλέξης Τσίπρας, καθορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Συμφώνως προς το δημοσίευμα του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις οποίες καλούσε την Άγκυρα να αποσύρει το Μπαρμπαρός και να σταματήσει τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε το σκάφος», έσπευσε ωστόσο να θέσει και τους όρους του: «Αλλά, όπως έχουμε πει καιρό πριν και επιδείξαμε την καλή πρόθεσή μας, ελάτε να προχωρήσουμε αμοιβαία στα βήματα που έχουμε προτείνει, επί των οποίων συμφωνήσαμε επανειλημμένα. Για παράδειγμα, είχαμε προτείνει τη σύσταση κοινής εταιρίας.

» Εμπρός λοιπόν, ας την συστήσουμε, να την διαχειριστούμε από κοινού. Να πραγματοποιήσουμε μαζί τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και μαζί να αναλάβουμε τη μεταφορά. Όλα αυτά τα έχουμε προτείνει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έδωσαν θετική απάντηση σε κανένα από αυτά».

Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulke TV, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι δεν είναι δυνατό, παραγκωνίζοντας την Τουρκία, να υλοποιηθούν τα βήματα που θα γίνουν. «Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που θα εξορυχθεί, μπορεί να γίνει από την Τουρκία. Οι δικές μας προτάσεις είναι δίκαιες προτάσεις».

Και δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στους ΑΝ.ΕΛ. που βρίσκονται στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι είναι κόμμα ακροδεξιό και αντίθετο στην Τουρκία.

Οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων δεν φαίνονται μόνον από τις δηλώσεις και ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε όλα σχεδόν τα θέματα που άπτονται της Ελλάδας. Προ ημερών, όπως πληροφορεί ο τουρκολόγος κ. Ν. Χειλαδάκης, αποφυλακίσθηκε ο Χαλούκ Κιρσί, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη για την δολοφονία 7 πολιτικών του αντιπάλων και κρατούνταν στις φυλακές της Προύσας. Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι ο Τούρκος αυτός είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν ένας από τους κύριους εμπρηστές των ελληνικών δασών της Ρόδου -και όχι μόνο-, το 1994.

Συγκεκριμένα σε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι HBB (τον Νοέμβριο του 1996), ο βουλευτής Σεντάτ Μπουτσάτ, Κούρδος, συνεργάτης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και μεγαλέμπορος ναρκωτικών, παραδέχτηκε πως η τουρκική ΜΙΤ ήταν γνώστης όλων αυτών των διασυνδέσεων του πολιτικού κόσμου και μαφίας.

Στην συνέντευξη εκείνη παρενέβη τηλεφωνικά, ο υπαρχηγός του αρχιμαφιόζου Αμπτουλάχ Τσατλί, ο Χαλούκ Κιρσί, μέλος κι αυτός των «Γκρίζων Λύκων», και απεκάλυψε ότι συχνά χρησιμοποιούνται παράνομοι από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για «εθνικές» αποστολές. Μια από τις αποστολές αυτές, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Κιρσί, ήταν και η πυρπόληση τον Ιούλιο του 1994 των δασών της Ρόδου για να χτυπηθεί ο ελληνικός τουρισμός.

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Η Ροδιακή», οι οργανωμένες πυρκαγιές των ελληνικών νησιών του 1993 και 1994, έγιναν αφορμή για να αποκαλυφθεί η έκταση του ακήρυκτου πολέμου που διεξάγει από ετών η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος.

Οι πυρκαγιές βέβαια, δεν ήταν παρά ένα μόνο από τα μέσα που χρησιμοποιούν και μάλιστα δεν αποτελούσαν καν μία νέα μέθοδο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 οι ελληνικές αρχές όχι μόνο είχαν στοιχεία για την εμπλοκή των Τούρκων στις διάφορες ανεξήγητες πυρκαγιές, αλλά είχαν επιτύχει να συλλάβουν και τους δράστες τους. Και φυσικά, κάλυψαν το θέμα.

Και παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία, παίζοντας το παιχνίδι -ηθελημένα, ή όχι, αδιάφορο- του Ερντογάν.

Ο Μακεδών

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *