ροή ειδήσεων

Αύξηση μισθών σε τουριστικά επαγγέλματα στην Ελλάδα επιβάλλει... γερμανικός νόμος



Oσοι εργάζονται στη Γερμανία....
(π.χ. οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί κ.ά. από άλλη χώρα) θα πρέπει να δηλώνονται και να αμείβονται για το διάστημα παραμονής τους στη Γερμανία σύμφωνα με τα απαιτούμενα από τη γερμανική εργατική νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή που το Βερολίνο αρνείται στην Ελλάδα την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ορίζει ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και επιβάλλει το ημερομίσθιο να ισχύει σε εργαζομένους και άλλων χωρών για όσο διάστημα έστω απασχολούνται στη Γερμανία, όπως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και συνοδοί.

Το εν λόγω θέμα αναδεικνύει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, επικαλούμενος σχετική ενημέρωση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας γερμανικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, «πλέον όσοι εργάζονται στη Γερμανία (π.χ. οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί κ.ά.) θα πρέπει να δηλώνονται και να αμείβονται για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα σύμφωνα με τα απαιτούμενα από τη γερμανική εργατική νομοθεσία».

Ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι η γερμανική νομοθεσία υποχρεώνει τα τουριστικά γραφεία (άλλων χωρών-μελών ή μη της Ε.Ε.) που οργανώνουν εκδρομές στη Γερμανία με τουριστικά λεωφορεία (ή διαθέτουν λεωφορεία που κινούνται εντός της Γερμανίας) να ενημερώνουν τις γερμανικές αρχές για τους εργαζομένους τους που εισέρχονται στη χώρα (οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και συνοδούς) και επιπλέον να δηλώνουν και να αποδεικνύουν εφόσον τους ζητηθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με το κατώτατο γερμανικό ημερομίσθιο, που είναι 8,5 ευρώ ανά ώρα. Για όποιον δεν συμμορφώνεται με τη γερμανική νομοθεσία προβλέπεται η επιβολή προστίμων ύψους 30.000 ευρώ. Η δήλωση των εργαζομένων στη Γερμανία θα γίνεται μέσω της συμπλήρωσης ειδικής αίτησης (ονομαστικής κατάστασης εργαζομένων) και αποστολής της προς ενημέρωση των γερμανικών αρχών πριν από την είσοδο του εργαζομένου στη χώρα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν αντίγραφο της αίτησης μαζί τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, με την απόφαση αυτή το Βερολίνο υποχρεώνει για παράδειγμα μία ελληνική επιχείρηση που κάνει οδικές εκδρομές στη Γερμανία να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων της για το διάστημα που βρίσκονται επί γερμανικού εδάφους. Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ επισημαίνει ότι το ύψος της αύξησης κυμαίνεται ανάλογα με τους μισθούς που δίνει η κάθε επιχείρηση στους υπαλλήλους της και μπορεί να φθάνει σε ποσοστό έως και 50% συγκριτικά με το σημερινό καθεστώς πληρωμών για το διάστημα της εκδρομής. Και όλα αυτά ενώ το Βερολίνο αντιδρά στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού εντός της χώρας. Ο κ. Τσιλίδης τονίζει ότι για το θέμα της επιβολής μισθοδοσίας με βάση τον γερμανικό κατώτατο μισθό έχει ήδη παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ενωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ και ο ΗΑΤΤΑ έχει ενημερώσει για τις θέσεις της τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *