ροή ειδήσεων

Τα ΜΑΤ μετονομάζονται - Τι ρόλο θα έχει η ΕΥΠ



Πρωτοβουλίες για το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας προανήγγειλε...
ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε μετονομασία και αλλαγή προσανατολισμού της ΕΥΠ, μίλησε για δομικές αλλαγές σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, ξεκαθάρισε ότι τα ΜΑΤ θα μετονομαστούν αλλά δεν θα καταργηθούν, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη λειτουργία φυλακών τύπου Γ΄.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ''Καθημερινή της Κυριακής'':
Πώς αξιολογείτε το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας; Ποιες οι εντολές σας στην Αντιτρομοκρατική;
Εχω ασχοληθεί ως επιστήμονας με την τρομοκρατία και το έχω πληρώσει, μου 'χουν βάλει βόμβες κ.λπ. Το 2002, το είχα πει και δεν με άκουσε κανείς. Τώρα που είμαι υπουργός, θα με προσέξουν. Η τρομοκρατία όταν υπάρχει τόσα χρόνια δεν αρκεί να την αντιμετωπίσεις ποινικά. Οι άλλες χώρες, η Γερμανία, η Ιταλία, όταν είχαν τρομοκρατία, τη δεκαετία του 1970, εξάρθρωσαν τα δίκτυα, όμως συζήτησαν στη Βουλή τι ήταν αυτό το πολιτικο-κοινωνικό φαινόμενο. Είπα το 2002 να το κάνουμε, δεν μ' άκουσε κανείς, θα το ανακοινώσω άμεσα στη Βουλή. Πρέπει το ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσει το θέμα.
Υπήρξαν επαφές στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το δόγμα των συνεργασιών;
Θέλω να δω πού αρχίζει και πού τελειώνει η πολιτική αξιοποίηση ορισμένων διαδικασιών. Προφανώς δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, άρα το κομμάτι πληροφόρηση – ενημέρωση είναι σημαντικό. Εχουμε όμως την Αντιτρομοκρατική, την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, υπηρεσίες με κατάλληλους ανθρώπους και διασυνδέσεις για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να μπω σε συζητήσεις που άπτονται μυστικών υπηρεσιών, διότι υπάρχει αυτός ο φορέας στη χώρα.
Του οποίου όμως είστε πολιτικός προϊστάμενος...
Σαφώς, αλλά εάν χρειαστεί να φτάσουμε εκεί πια, θα ήμουν πολύ πιο κοντά στο πώς λειτουργεί η Ευρώπη.

Παρακολουθήσεις
Το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε στελέχη της και τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος. Υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν καταγγελίες;
Προφανώς δεν έχω στοιχεία, αλλά γνωρίζω πώς λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες. Γενικά, έχουν διάφορα χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι και η αυτονόμησή τους. Θα πρέπει ο νέος διοικητής και οι υποδιοικητές να δουν τη λειτουργία της. Εχω κάνει πρόταση αλλαγής του τίτλου – πιστεύω στην πολιτική σημειολογία. Χρειάζεται επίσης ένα Εθνικό Συμβούλιο, ένας φορέας δημοκρατικού ελέγχου της Υπηρεσίας. Πρέπει να βρούμε τρόπο να μην αυτονομείται και να μη λειτουργεί σε βάρος των λόγων για τους οποίους συγκροτείται. Η ΕΥΠ θα ασχολείται στο εξής με την εξωτερική και όχι την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
Θα προχωρήσετε σε αλλαγές στην ηγεσία Αστυνομίας και Πυροσβεστικής;
Εχουμε έναν υπουργό επόπτη και πιθανόν να υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις και απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μου άποψη είναι ότι είναι πάρα πολύ καλοί και οι δύο αρχηγοί. Θα ήθελα να ακούσω και την αντίθετη άποψη. Οχι όμως ιδεολογήματα και πολιτικάντικα πράγματα. Με ενδιαφέρει να είναι καθαροί και αποτελεσματικοί. Τι ψηφίζει μέσα στο παραβάν με αφήνει παγερά αδιάφορο. Οι κρίσεις θα γίνουν κανονικά τον Μάρτιο.
Προτίθεστε να επαναφέρετε θέμα αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.; Ποιο θα ήταν το δικό σας στίγμα σε μια μελλοντική αναδιάρθρωση;
Εάν πάμε σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, θα πάμε σε τελείως επιτελικό υπουργείο. Η Κατεχάκη θα είναι το στρατηγείο και θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ολοκληρωμένα δίκτυα στην περιφέρεια που θα τα έχουν όλα, να μη ζητάνε από εμάς τίποτε άλλο παρά μόνο τη στρατηγική.
Στον τομέα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, ποιες ανατροπές επεξεργάζεστε;
Ορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ζήτησε και δέχτηκα ευχαρίστως να πάρει υπό την ευθύνη της τις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής. Ενδεχομένως στις αρμοδιότητές της να περάσουν και τα Κέντρα Κράτησης. Τη διαχείρισή τους δηλαδή θα την έχουν εκείνοι και τη φύλαξή τους εμείς. Πρόθεση της αναπληρώτριας υπουργού είναι να μετατραπούν σε ανοικτές δομές και να μετονομαστούν σε Κέντρα Πρώτης Φιλοξενίας. Τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Διαχείριση επεισοδίων
Σε δημόσιες τοποθετήσεις σας αναφερθήκατε στα θέματα αντιμετώπισης επεισοδίων, μη χρήσης δακρυγόνων κ.ά. Πείτε μας ποια θα ήταν η εντολή σας για τη διαχείριση, π.χ., των επεισοδίων της 6ης Δεκεμβρίου στην πλατεία Εξαρχείων;
Επειδή είπατε για Εξάρχεια, είπα κατ' αρχάς ότι πρέπει να φύγουν οι κλούβες. Δεν μπορεί ο παππούς που βγάζει τον εγγονό του βόλτα να ζει σε κλουβοποιημένη πλατεία. Αν υπάρχει πληροφορία για διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, γυναικών, η Αστυνομία έχει τον τρόπο να παρέμβει. Δεν μπορείς να στιγματίζεις περιοχή θεωρώντας τους κατοίκους εν δυνάμει εγκληματίες. Αντίστοιχα, δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια διαδήλωση με το στερεότυπο και την προκατάληψη ότι πηγαίνεις για πόλεμο, γιατί στο τέλος θα το προκαλέσεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα της οπλοφορίας, η διαταγή του 1995 προβλέπει οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και γήπεδα να μη φέρουν όπλα. Ομως υπάρχει και άλλη παράγραφος από κάτω που διευκρινίζει ότι το μέτρο δεν αφορά τα ΜΑΤ γιατί μιλάμε για Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης, δηλαδή πρόκειται για αστυνομικούς που παρεμβαίνουν όταν κάποιος διασαλεύει την τάξη. Εάν στην κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου πήγαινε κάτι στραβά, θα υπήρχε Plan Β. Εντάξει, έβαψαν ένα λεωφορείο, εδώ έκαψαν τη μισή Αθήνα, το βάψιμο μιας κλούβας ήταν το θέμα;
Ως προς τα μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τα χημικά τέλειωσαν, εκτός αν πάμε σε πόλεμο. Οι υδροφόρες θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν δεν είναι επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα του κόσμου. Μόνο εάν μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε πληθώρα καταγγελιών για υπερβολική βία σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ. Σκέφτεστε συγχωνεύσεις ή αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους;
Θα προβούμε σε ενοποίηση των μηχανοκίνητων μονάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει άμεση συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων έκτακτης ανάγκης. Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση όχι κατάργηση των ΜΑΤ. Θα ονομαστούν αλλιώς, αλλά Μονάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα υπάρχουν.
Ως προς τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτές τις μονάδες;
Η αξιοπιστία του πειθαρχικού ελέγχου εξαρτάται από την αξιοπιστία του πειθαρχικού οργάνου. Εάν είναι «εσωτερικής καύσης» υπάρχει καχυποψία. Θα προτείνω αξιόπιστο πειθαρχικό όργανο, στο οποίο δεν θα μετέχουν μόνο αστυνομικοί.
Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις φυλακές τύπου Γ΄;
Δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, άσε που έγιναν α λα ελληνικά. Τι ακριβώς ήταν αυτό που έκαναν; Τίποτα. Εβαλαν μαζί δέκα παιδάκια που, εντάξει, είναι επικίνδυνα και 5 – 6 «βαρώνους της νύχτας». Αυτό στο επιτρέπει και η υπάρχουσα φυλακή. Υπάρχουν τμήματα υψίστης ασφαλείας στις ήδη υφιστάμενες φυλακές. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το αδιάφθορο των φυλάκων.

Οι περιπολίες και ο αστυνομικός της γειτονιάς
Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος των οχημάτων και των μοτοσικλετών της ΕΛ.ΑΣ.;
Με χορηγίες. Θα ζητήσω χορηγία. Εάν υπάρχουν Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που θέλουν να στηρίξουν το πείραμα της κυβερνώσας Αριστεράς, ιδού η πρόκληση.
Πώς θα φέρετε κάτι καινούργιο στην καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνοντας τους δείκτες της εγκληματικότητας;
Επανέφερα πρότασή μου για δημιουργία Ινστιτούτου Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Θα μας βοηθήσει να προλάβουμε τη δυναμική εγκλήματος. Να ξέρουμε τι έρχεται, όχι τι υπάρχει. Θα επανέλθουν επίσης οι πεζές περιπολίες και ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Δεν λύνουν το πρόβλημα, όμως ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να συμβεί αυτό; Μιλήσατε σε προηγούμενη συνέντευξή σας για αποδέσμευση 1.500 αστυνομικών από την προστασία επισήμων.
Το πρώτο σκέλος της διαδικασίας επανεξέτασης ολοκληρώθηκε. Θα το ανακοινώσει ο αρχηγός. Αφορά υπουργούς, βουλευτές, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί σε περιπτώσεις καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Αποδεσμεύτηκαν ήδη 400 άτομα και 100 αυτοκίνητα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *