ροή ειδήσεων

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροπλάνο με 150 επιβαίνοντες συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις


Αεροσκάφος της Germanwings με 150 επιβαίνοντες συνετρίβη στη νότια Γαλλία,... με τις γαλλικές αρχές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Το αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντύσελντορφ.

Σύμφωνα με την εταιρεία Germanwings, στο αεροσκάφος βρίσκονταν 144 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων και τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται καθ' οδόν.

Ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Αλέν Βινταλί επιβεβαίωσε αυτό που φοβούνταν όλοι: ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Ο ίδιος είπε ότι το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 10:47 το πρωί ενώ βρισκόταν στα 5.000 πόδια και ότι συνετρίβη λίγο αργότερα. Ο ίδιος τόνισε ότι το σημείο της συντριβής δεν είναι προσβάσιμο οδικώς.

Στη διάρκεια της πτήσης, οι πιλότοι είχαν επαφή με τον πύργο ελέγχου στη Μασαλία και οι τελευταίες λέξεις που ακούστηκαν από το αεροσκάφος ήταν «mayday, mayday, mayday».

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «οι συνθήκες του περιστατικού δείχνουν πως μπορεί να μην υπάρχουν επιζώντες».

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ολάντ έγραψε: «Θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος την αλληλεγγύη μου. Είναι ένα πένθος, μια τραγωδία».



Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα περισσότερα θύματα ήταν Γερμανοί και είπε ότι φαίνεται να μην ταξίδευαν Γάλλοι με το αεροσκάφος.


Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι 45 από τους επιβαίνοντες εκτιμάται ότι είναι Ισπανοί.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο σημείο της συντριβής την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας σοκ την συντριβή του αεροσκάφους και λέγοντας ότι βύθισε τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία σε βαθύ πένθος.

Η Germanwings είναι θυγατρική του ομίλου της Lufthansa που πραγματοποιεί πτήσεις σχετικά μικρών αποστάσεων.


Η πτήση, η 4U9525, απογειώθηκε, σύμφωνα με την ισπανική AENA, στις 08:55 από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. H επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:47 τοπική ώρα ενώ πετούσε βορειοανατολικά της Ντιν και συνετρίβη κοντά στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στις γαλλικές Άλπεις (σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιταλία).

Ο πιλότος ζήτησε επείγουσα κάθοδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελεγκτές εναέριας πληροφορίας πρέπει να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο που βρίσκεται κάτω από την πορεία του αεροσκάφους. Συνήθως η επείγουσα κάθοδος συμβαίνει με ταχύτητα 5.000 ποδών ανά λεπτό, ωστόσο η ταχύτητα απώλειας ύψους του αεροπλάνου της Germanwings ήταν 3.375 πόδια ανά λεπτό.

Αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει στο BBC ότι το αεροσκάφος φαινόταν να πετά πολύ χαμηλά.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το αερσκάφος έχασε ύψος 14.000 ποδών μέσα σε έξι λεπτά.

Εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BFM TV ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιλότοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους πριν στείλουν το μήνυμα, οπότε φάινεται πως είχαν ήδη χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο, επί τόπου πηγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανέφερε πως ο Ολάντ συνομίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ισπανό βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για επίσκεψη.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας συνάντησαν τον Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία. Μετά τη συνάντηση με τον Ολάντ, ο βασιλιάς Φίλιππος δήλωσε ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στη Γαλλία.

Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχαρίστησε τις γαλλικές αρχές για την άμεση αντίδρασή τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος ακύρωσε όλα τα ραντεβού της. Η Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε εκτός από τον Φρανσουά Ολάντ και με τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντομπρίντ θα μεταβεί στο σημείο της συντριβής, ενώ στο σημείο θα μεταβούν και γερμανοί εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έγραψε στο Twitter ότι οι σκέψεις του συνοδεύουν αυτούς που φοβούνται ότι έχασαν συγγενείς στο δυστύχημα.

Και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ακύρωσε όλες του τις υποχρεώσεις και ζήτησε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια Σαέντς ντε Σανταμαρία.

Το στίγμα του αεροσκάφους, όπως καταγράφηκε από την υπηρεσία Flight Radar:

O διευθύνων σύμβουλος της Germanwings είπε ότι δεν θα μιλήσει ακόμα για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βρει τι συνέβη.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Η Germanwings θα δώσει στις 16:00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της στην Κολονία.

Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας στο Twitter ήταν πως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες: «Έπεσαν στην αντίληψή μας αναφορές στα ΜΜΕ που εικάζουν περί ενός περιστατικού, αλλά ακόμη δεν έχουμε ίδιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες» ανέφερε το μήνυμα.

Germanwings και Lufthansa άλλαξαν τα χρώματα του λογότυπού τους σε γκρι και μαύρο.

Αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθούν επιζώντες, λέγοντας: «Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, αυτή είναι μία μαύρη ημέρα για τη Lufthansa».

Εάν επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν επιζώντες, τότε θα πρόκειται για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία από το 1981, όταν 180 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σαν Πιέτρο.

Η γαλλική χωροφυλακή προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής να μην προσπαθήσουν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής και να μην προκαλέσουν αναστάτωση στους δρόμους.

Newsroom ΔΟΛ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *