ροή ειδήσεων

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής



Την αποφυλάκισή τους αναμένουν Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός λόγω παρέλευσης του 18μήνου... - Θα καθίσουν όμως στο εδώλιο, μαζί με άλλα 68 πρόσωπα - Ποιες είναι οι δέκα βασικότερες υποθέσεις της δικογραφίας

Στις 20 Απριλίου θα ξεκινήσει η δίκη για τη Χρυσή Αυγή και το δικαστήριο που θα δικάζει τη μεγάλη αυτή υπόθεση θα συνεδριάζει, όπως τελικά αποφασίστηκε, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου διεξαχθεί και άλλες μεγάλες δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, κ.ά.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 70 συνολικά πρόσωπα και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη.

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού επιλέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα την ασφάλεια, αν και από παράγοντες της διαδικασίας εκφράζονται ήδη αμφιβολίες για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος χώρος θα αποδειχθεί αρκετός, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δικηγόρων, μαρτύρων και κατηγορουμένων αλλά και εκπροσώπων του Τύπου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψουν δημοσιογραφικά τη δίκη.

Οι 70 κατηγορούμενοι θα δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015). Οι κατηγορούμενοι -ανάμεσά τους σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής- θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ, δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.


Η μειοψηφίαΑξίζει να σημειωθεί πως από τους 70 παρεπεμφθέντες, οι 67 αντιμετωπίζουν το βαρύτερο αδίκημα -αυτό της εγκληματικής οργάνωσης- κατηγορία που, αν αποδειχθεί, επισύρει πολυετή κάθειρξη, εκτός των ποινών που μπορεί να επιβληθούν για άλλα αδικήματα που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, το παραπεμπτικό βούλευμα σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ομόφωνο, καθώς ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας διατυπώνει την άποψη ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετείται.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εν λόγω δικαστικού λειτουργού, που αναπτύσσεται σε 32 σελίδες του βουλεύματος, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο 3875/2010.

Στο σημείο αυτό, δηλαδή στο αν στοιχειοθετείται η όχι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται να εστιάσουν άλλωστε στην επερχόμενη δίκη και οι συνήγοροι της υπεράσπισης, προκειμένου να πετύχουν απαλλαγή των εντολέων τους ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία


Οι αποφυλακίσειςΟι δικαστικές αρχές, που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα (στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013) από τον προφυλακισμένο σήμερα Γιώργο Ρουπακιά, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους προφυλακισμένους βουλευτές να έχουν αποφυλακιστεί με όρους πριν την έναρξη της δίκης, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης.

Έτσι, λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, οι πόρτες των φυλακών αναμένεται να ανοίξουν για τον προσωρινά κρατούμενο γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο και τον επίσης προφυλακισμένο βουλευτή, Χρήστο Παππά.

Ειδικότερα, λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου, δύο εισαγγελείς προτείνουν να αποφυλακιστούν οι Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς, με την επιβολή περιοριστικών όρων. Να σημειωθεί ότι το 18μηνο συμπληρώνεται για τους δυο προσωρινά κρατούμενους βουλευτές στις 29 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο εισαγγελέας κ. Ι. Προβατάρης προτείνει αποφυλάκιση με καταβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και διατήρηση των όρων του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που προέβλεπε κράτηση κατ' οίκον.

Για το φερόμενο ως «υπαρχηγό» Νίκο Παππά, ο εισαγγελέας κ. Δ. Ασπρογέρακας προτείνει αποφυλάκιση με τους εξής όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και διανυκτέρευση στην οικία του.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο για τους όρους που θα επιβληθούν στους δύο κατηγορούμενους θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποφανθεί με βούλευμά του.

Ανάλογη πρόταση αναμένεται και για τον Γιάννη Λαγό, για τον οποίο το 18μηνο συμπληρώνεται επίσης στο τέλος Μαρτίου.

Σε περίπτωση αποφυλάκισης των τριών, στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα.


Ποιοι δικάζονταιΟι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η
δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια και στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.

Για αδικήματα που αφορούν στις πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *