ροή ειδήσεων

Ενα replay, ρε παιδιά!



Ο αθλητικός δικαστής άλλαξε το αποτέλεσμα του αγώνα Κολοσσός Ρόδου- Απόλλων Πατρών... και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το πανάκριβο, αλλά αναγκαίο κακό του instant replay!

Oλα τα 'χε η Μαριορή (ή μάλλον η Ψωροκώσταινα) τη σήμερον ημέρα, τo instant replay της έλειπε! Ελα όμως, που -όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της παλινωδίας στον αγώνα του Κολοσσού με τον Απόλλωνα- είναι ένα αναγκαίο κακό: ακριβό, διάβολε, αλλά αναγκαίο!

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ είναι εθισμένοι με τη χρήση του βίντεο και τη δυνατότητα προσφυγής των διαιτητών στο replay, εφόσον κρίνουν σκόπιμο να ξαναδούν και να διαλευκάνουν μια φάση, η οποία χρήζει εξιχνίασης. Βεβαίως πάντοτε (θα) υπάρχει η λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη χρήση από την κατάχρηση, η οποία συμβαίνει πολύ συχνά στο ΝΒΑ, όπου οι διαιτητές για ψύλλου πήδημα διακόπτουν τη ροή ενός αγώνα, για να διευκρινίσουν ζητήματα σχετικά με τον χρόνο, με τα flagrant fouls και με τις τεχνικές ποινές...

Εκεί όντως οι λεγάμενοι γίνονται συχνά τόσο σχολαστικοί, ώστε κάποιος ουδέτερος παρατηρητής μπορεί κάλλιστα να δώσει χίλια δίκια στον Μισέλ Πλατινί, ο οποίoς ρωτήθηκε κάποτε για το ενδεχόμενο χρήσης του instant replay στις διοργανώσεις της UEFA και το ξέκοψε, μετά λόγου κρίσεως: "Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, διότι τότε θα χαθεί η μαγεία του παιχνιδιού και όλα θα... μηχανοποιηθούν και κυρίως θα ρομποτοποιηθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι ασχολούμαστε με ένα παιχνίδι λαθών, από τα οποία δεν εξαιρούνται ούτε οι παίκτες, ούτε οι προπονητές, ούτε οι διαιτητές"!

Αντί λοιπόν να βάλει τα μηχανήματα στα γήπεδα, ο Πλατινί έβαλε κι άλλους παράγοντες λαθών! Ως γνωστόν, πλέον στους αγώνες τουChampions League του Europa League και του Εuro "παίζουν" πέντε διαιτητές, που μάλλον κοστίζουν φτηνότερα από τα βίντεο και τα συμπαρομαρτούντα!

Εδώ ήρθαμε, που λένε και στο σινεμά, διότι η χρήση του instant replayπροϋποθέτει μια μεγάλη δαπάνη, η οποία στην παρούσα φάση είναι έξω από κάθε προϋπολογισμό της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Mε πρόχειρους υπολογισμούς, η εγκατάσταση του μηχανισμού ώστε να είναι διαθέσιμη η υπηρεσία σε όλα τα ματς της κανονικής περιόδου θα κόστιζε περίπου 45.000 ευρώ ανά αγωνιστική, καθώς απαιτεί την κάλυψη ενός εκάστου τουλάχιστον με 4-5 κάμερες, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες και πλέον αξιόπιστες λήψεις.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ματς του πρωταθλήματος (εκτός από τις κυρίως μεταδόσεις της NOVASports και του OTE TV) καλύπτονται με μονοκάμερα συνεργεία από τα οποία δεν προσφέρονται καλά καλά ο χρόνος και το σκορ, η αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού και κατ' επέκταση της αξιοπιστίας των αποφάσεων των διαιτητών και των αποτελεσμάτων, παραμένει ένα μακρινό όνειρο!

Βεβαίως το instant replay χρησιμοποιείται στους αγώνες των πλέι οφς του ελληνικού πρωταθλήματος, που -όλοι τους-μεταδίδονται απ' ευθείας από τους τηλεοπτικούς παρόχους του ΕΣΑΚΕ, ωστόσο πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι, όπως τις προάλλες στη Ρόδο, για να εκτεθούν κόσμος και κοσμάκης!

Υπενθυμίζω ότι το προπερασμένο Σάββατο (28 Φεβρουαρίου), ο αγώνας στο Βενετόκλειο ανάμεσα στον Κολοσσό και στον Απόλλωνα κρίθηκε (πρωτοδίκως...) στην εκπνοή με σκορ 64-63 από τις τρεις βολές του Ντομινίκ Γουότερς προϊόν του φάουλ που δέχτηκε από τον Μάριο Μπατή. Οι Πατρινοί υπέβαλαν ένσταση υποστηρίζοντας ότι το φάουλ ήταν εκπρόθεσμο και την Παρασκευή το Μονομελές Δικαιοδοτικό Οργανο του ΕΣΑΚΕ απεφάνθη ότι νικητής του αγώνα είναι ο Απόλλων με σκορ 61-63!

Τσάμπα και βερεσέ, λοιπόν, πανηγύριζαν εκείνο το βράδυ οι Εροδίτες, χώρια που πήγε στράφι και η συγκίνηση του Αρη Λυκογιάννη καθώς την ίδια ημέρα είχε την ονομαστική γιορτή του , αλλά και τα γενέθλια του ο γιος του Θόδωρος στον οποίο αφιέρωσε την.... προσωρινή νίκη! Αλλά κι αυτό πάλι σχετικό είναι διότι ο Κολοσσός έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο ΑΣΕΑΔ και η υπόθεση να χρονίσει, όπως συνέβη με τον προημιτελικό του Κυπέλλου (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) και το διακοπέν ματς της δεύτερης αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη, που κόντεψε να καβαλήσει και το ντέρμπι του β' γύρου!

Παρεμπιπτόντως ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ, Χρήστος Λίλος δεν έχει κοινοποιήσει ακόμη το σκεπτικό της απόφασης του, κάτι που αναμένεται (με ανυπομονησία, ώστε να μάθουμε το πώς και το γιατί) μεθαύριο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η τραγελαφική παλινωδία βάζει στο τραπέζι το θέμα του ελέγχου των διαιτητικών αποφάσεων...

Στον περί ου ο λόγος αγώνα, ο Καρακατσούνης, ο Σώμος και ο Παφίλης θα μπορούσαν (μολονότι δεν υποχρεούνται από τον κανονισμό) να προσφύγουν επί τόπου στο βίντεο του αγώνα, που μεταδιδόταν από τοNOVASports στο πλαίσιο της κάλυψης "Λεπτό προς Λεπτό". Αυτό το είχαν πράξει οι τρεις συνάδερφοι τους στον αγώνα Τρίκαλα-Πανιώνιος, ώστε να εξιχνιάσουν μια αμφισβητούμενη φάση, ενώ με τη λογική της αλλαγής του αποτελέσματος που αποφάσισε ο αθλητικός δικαστής, θα μπορούσε να εγερθεί θέμα τιμωρίας τους!

Αλλά, διάβολε, το ζητούμενο ξεπερνάει κατά πολύ την αβλεψία, την ευαισθησία ή ακόμη και την... αναισθησία των διαιτητών, αρκεί βεβαίως αυτή να μην είναι επιλεκτική! Το ζητούμενο είναι να διασφαλισθούν οι συνθήκες των ίδιων κριτηρίων, της ομοιομορφίας των αποφάσεων και της ισονομίας, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ευρωλίγκα και στο ΝΒΑ.

Επιμένω σε αυτό που έγραψα προηγουμένως ότι οι διαιτητές μπορούν (και κατά τη γνώμη μου, οφείλουν) να ξεπερνούν τις αγκυλώσεις του κανονισμού και να επικαλούνται το βίντεο. Αυτό ακριβώς έπραξε σε μια τέτοια περίπτωση, που μάλιστα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ο Χρήστος Χριστοδούλου, στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, στο Αλεξάνδρειο, όπου ζήτησε το replay για να δει -και μάλιστα επισταμένως επί τέσσερα λεπτά- την ακροτελεύτια φάση του θρίλερ στην οποία, με το σκορ στο 70-71, ο Κάιλ Χάινς τάπωσε τον Ντομινίκ Τζέιμς!

Εξηγώντας την απόφαση του ο διεθνής διαιτητής είχε διευκρινίσει ότι "ο Χάινς έκοψε κανονικά τον αντίπαλο του, ενώ η μπάλα βρισκόταν στην άνοδο" και μάλιστα η πρωτοβουλία του επικροτήθηκε από τον παρατηρητή του αγώνα και μέλος της ΚΕΔ, Στέλιο Συμεωνίδη. "Το instant replay υπάρχει ως κανονισμός εδώ και δυο χρόνια, αλλά δεν εφαρμόζεται από τον ΕΣΑΚΕ για οικονομικούς λόγους. Καλά έκανε ο Χριστοδούλου και ζήτησε να δει το βίντεο με τη συγκεκριμένη φάση" υπερθεμάτισε τότε ο Συμεωνίδης, τον οποίο το 1992 (μετά από έναν αγώνα Ολυμπιακός-Πανιώνιος), ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε αποκαλέσει "Πουαρό"!

Παρ' όλα αυτά ο Αρης υπέβαλε ένσταση (η οποία απορρίφθηκε) κατά του κύρους του αγώνα υποστηρίζοντας ότι στην τελευταία φάση έπρεπε να καταλογισθεί φάουλ, ενώ ο Βαγγέλης Αλεξανδρής διερρήγνυε τα ιμάτια του ισχυριζόμενος ότι "πρόκειται για καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος".

Τι συμβαίνει τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο Κέντρο Επιχειρήσεων (Replay Ceter), στο Σεκόκους του Νιου Τζέρσι, όπου μια ομάδα ειδικών παρακολουθεί όλα τα ματς από δώδεκα οθόνες και ανά πάσα στιγμή (όποτε δηλαδή οι διαιτητές ζητήσουν το replay) επιλέγει την πιο άρτια λήψη της επίμαχης φάσης και τους την πασάρει ώστε να τη μελετήσουν και να βγάλουν το τελεσίδικο πόρισμα τους.

gazzetta.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *