ροή ειδήσεων

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου



Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των προσφύγων που τον τελευταίο μήνα...
φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου κατά εκατοντάδες σχεδόν κάθε ημέρα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν στα νησιά



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ


* Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας * Τεράστια εισροή κατεξοχήν προσφύγων, απαραίτητη η ευρωπαϊκή λύση και αλληλεγγύη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των προσφύγων που τον τελευταίο μήνα φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου κατά εκατοντάδες σχεδόν κάθε ημέρα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν στα νησιά όπου καθημερινά φτάνουν οι θαλασσοπνιγμένοι πρόσφυγες, προσωρινοί χώροι φιλοξενίας όπου οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν τη στοιχειώδη και αναγκαία υποστήριξη ώστε να μην βρίσκονται βρεγμένοι και εκτεθειμένοι στο κρύο ή κάτω από τέντες γύρω από το λιμεναρχείο και στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, όπως είδαμε να συμβαίνει για άλλη μια φορά στην Κω.


Σίτιση και υγειονομική περίθαλψη

Θα υπάρχει πρόβλεψη για σίτιση και υγειονομική κάλυψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι τεράστιοι και η ροή είναι κατεξοχή προσφυγική, καθώς, όπως παραδέχονται τόσο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι 8 στους 10 είναι από χώρες που δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας, όπως Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία και Ιράκ.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που υφίσταται η χώρα είναι ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί 570 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν στο σύνολό τους στο ανατολικό Αιγαίο, την ώρα δε που γράφονται αυτές οι γραμμές είχαν εντοπιστεί 60 ακόμα πρόσφυγες ανατολικά της Ρόδου. Οι εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των ροών όσο ο καιρός βελτιώνεται και η διέλευση των σκαφών γίνεται ευκολότερα.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης, που ζητάει και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Προ μιας εβδομάδας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο περιφερειακός εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Γραφείου του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γιαν Γιάραμπ, απευθυνόμενος προς την Ε.Ε., σημείωσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από τα κράτη - μέλη και την Ε.Ε. ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα γειτονικά κράτη της Συρίας φιλοξενούν 4 εκατομμύρια συνολικά Σύρους πρόσφυγες, ο εμφύλιος δεν φαίνεται να τελειώνει και οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος.


Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε μία πολιτική κράτησης χωρίς κανέναν σχεδιασμό για υποδοχή και ένταξη όπως είχε άλλωστε αποδειχθεί και κατά τη διάρκεια της πολυήμερης διαμαρτυρίας των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως είχε τονίσει στη συνέντευξή της στην "Αυγή" η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου εξαιτίας της πολιτικής που επένδυε αποκλειστικά στην κράτηση "δεν υπήρξε απορρόφηση των σχετικών με την υποδοχή και την ένταξη ευρωπαϊκών κονδυλίων".

Το δε σχέδιο Ιόνη, το οποίο υποτίθεται πως είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύμματος από τη Συρία τον Αύγουστο του 2013, την ύπαρξη του οποίου είχε ανακοινώσει κιόλας, μιλώντας μάλιστα για συνδρομή και του στρατού, ακόμα το... ψάχνουν καθώς στελέχη από δύο υπουργεία που ρωτήσαμε μας απάντησαν πως δεν βρήκαν καμία σχετική προετοιμασία όταν ανέλαβαν τα υπουργεία.


"Ανύπαρκτη μέχρι σήμερα πολιτική" καταγγέλλουν οι λιμενικοί

"Με μπαλώματα και επιδερμικές λύσεις δεν κλείνει η πληγή" αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γ. Δριβάκος σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λόγω της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και της τραγικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στους χώρους "υποδοχής", όπου οι συνθήκες είναι τραγικές και επικίνδυνες.

Σύμφωνα με τον Γ. Δριβάκο, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά τη διαδικασία υποδοχής, προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης, όπου "δεκάδες, πολλές φορές και εκατοντάδες, μετανάστες στριμώχνονται εντός λιμενικών καταστημάτων λίγων τετραγωνικών, που βεβαίως δεν είναι διαμορφωμένοι γι' αυτόν τον σκοπό θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις ζωές των συναδέλφων που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε τυχόν μολυσματικές ασθένειες". "Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα και το πρόβλημα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζώντας τη φρίκη, τον τρόμο και τον πόλεμο ψάχνουν μια καλύτερη ζωή" προσθέτει.

Σε μια αγωνιώδη έκκληση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ ξεκαθαρίζει πως με τις υπάρχουσες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, την υφιστάμενη δομή και λειτουργία του και τους μειωμένους προϋπολογισμούς του οι άνδρες και οι γυναίκες του Σώματος είναι "αδύνατον να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες". Παράλληλα τονίζει ότι, ενώ οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς, οι οργανικές συνθέσεις μειώνονται και οι υπηρεσίες συρρικνώνονται. "Δεν υπάρχουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό. Τα πληρώματα των σκαφών να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα χωρίς ρεπό, ωράριο, άδειες" συμπληρώνει, καταλήγοντας: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα μιας ανύπαρκτης μέχρι σήμερα πολιτικής ούτε βεβαίως να αποτελέσουμε στόχο μιας δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων".

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *