ροή ειδήσεων

Σου φόρεσαν «φέσι;». Δες πώς θα αποφύγεις την εφορία



Στην αγορά κυκλοφορούν δύο ειδών «φέσια». Το πρώτο έχει να κάνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια και το δεύτερο...


έχει να κάνει με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν. Η δυσκολία μόνο και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα στις εισπράξεις είναι δεδομένη. Από την άλλη, υπάρχει και η αγωνία σχετικά με το αν αυτά τα ανείσπρακτα ποσά θα φορολογηθούν ως εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι το κακό θα γίνει διπλό.
Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το διπλό κακό; Προς το παρόν, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Ειδικά για τα εισοδήματα από ενοίκια υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Το τοπίο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Μέχρι και πέρυσι, υπήρχε η δυνατότητα ο ιδιοκτήτης να προσέλθει στην εφορία, να εκχωρήσει τα ανείσπρακτα ενοίκια και να απαλλαχθεί από την υποχρέωση εμφάνισης των εισοδημάτων στη φορολογική του δήλωση. Φέτος, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε εμφανιστεί καθησυχαστική επί του θέματος. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εισοδήματα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Στη συνέχεια, είχε λεχθεί ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Έτσι, το θέμα έμεινε στον αέρα. Αυτή τη στιγμή, η λογιστική κοινότητα είναι διχασμένη: άλλοι πιστεύουν ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν κανονικά στην εφορία καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα εκχώρησης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δηλώνονται μόνο τα πραγματικά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που έχουν εισπραχθεί. Το τι ακριβώς θα γίνει, προς το παρόν είναι στον αέρα.
Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι επίσης φορτώνονται με «φέσια», την κατάσταση επιχειρεί να ξεκαθαρίσει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή. Σύμφωνα με την απόφαση
Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100% εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης
Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις πάνω από το ποσό των 1000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Για χρόνο υπερημερίας μεγαλύτερο των 12 μηνών, σχηματίζεται πρόβλεψη με συντελεστή 50%
Για χρόνο υπερημερίας μεγαλύτερο των 18 μηνών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 75% ενώ
για χρόνο υπερημερίας μεγαλύτερο των 24 μηνών η πρόβλεψη φτάνει στο 100%
Το εμπόδιο, όπως προκύπτει και από τα όσα προαναφέρθηκαν, έχει να κάνει με φράση «εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης». Η φράση, παραπέμπει σε «σφράγιση επιταγών» και άλλα μέτρα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *