ροή ειδήσεων

Ελληνική Αστυνομία και Europol εξαρθρώνουν σπείρα παράνομων διακινητών



Στις 10 – 11 Μαρτίου 2015, οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη της Europol, εξάρθρωσαν... μια εγκληματική οργάνωση, ύποπτη για τη διευκόλυνση εισόδου παράνομων μεταναστών – κυρίως Σύρων υπηκόων – στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω των θαλάσσιων οδών. Η οργάνωση μετέφερε επίσης λαθραία ανθρώπους από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω μιας σειράς μεθόδων, ενώ «εμπλέκονταν επίσης στην παραγωγή και διανομή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και σε εμπορικές δραστηριότητες με άλλες οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Το εγκληματικό δίκτυο λειτουργούσε στην Ελλάδα, και αποτελείτο από μέλη που προέρχονται από διάφορες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης δράσης των αρχών, η οποία έλαβε χώρα σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, 16 ύποπτοι συνελήφθησαν (δύο Ρουμάνοι, δύο Αιγύπτιοι, δύο Πακιστανοί, επτά Σύροι, ένας Ινδός, ένας Φιλιππίνος και ένας Ιρακινός) και ελέγχθηκαν 20 εγκαταστάσεις. Η αστυνομία κατέσχεσε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 280 διαβατηρίων και ταυτοτήτων προσώπων από διάφορες χώρες της ΕΕ, 82 κινητών τηλεφώνων, 25 ηλεκτρονικών υπολογιστών και ταμπλετών, 6 εκτυπωτών, διαφόρων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, 64.000 ευρώ σε μετρητά και 154.714 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές και τραπεζικές καταθέσεις.

Αυτή η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν υπεύθυνη για την παράνομη διακίνηση περίπου 350, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων. Οι μετανάστες περνούσαν λαθραία από την Τουρκία στην Ελλάδα – στα νησιά της Ρόδου και της Κω – με τη χρήση διαφόρων τύπων σκαφών. Μετά από την άφιξή τους επί ελληνικού εδάφους, οι μετανάστες περνούσαν έπειτα λαθραία σε άλλες χώρες της ΕΕ με αεροπλάνο – με τη χρήση πλαστών και αυθεντικών ταξιδιωτικών εγγράφων – ή κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά-τα οποία αποστέλλονταν στην Ιταλία με ιδιωτικά πλοία καθώς και πλοία της γραμμής ή από τη στεριά. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι κάθε μετανάστης χρεώθηκε από 4.000 ευρώ έως και 9.000 ευρώ για το ταξίδι, ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που απαιτούνταν. Οι παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται ότι της έχει αποφέρει περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κοινή δράση αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας έρευνας στον τομέα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων που ονομάστηκε Επιχείρηση ΔΑΙΔΑΛΟΣ, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Η Europol έχει υποστηρίξει ενεργά την έρευνα για πάνω από ένα χρόνο, ενώ έχει παράσχει εκτεταμένη επιχειρησιακή και υλική αρωγή προς τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

«Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι η Europol και οι συνεργάτες της είναι αποφασισμένοι να καταδιώξουν τους υπευθύνους για αυτά τα τρομερά εγκλήματα,» ανέφερε ο Rob Wainwright, Διευθυντής της Europol. «Τα γεγονότα στη Μεσόγειο Θάλασσα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση στη στόχευση αυτών των εγκληματικών ομάδων. Η Europol έχει ενισχύσει τις επιχειρησιακές τις ικανότητες για να μπορεί να υποστηρίξει τις έρευνες των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα και έχει δημιουργήσει την Κοινή Επιχειρησιακή Ομάδα Mare, αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων υπεύθυνων για την άφιξη από τη θάλασσα μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, δήλωσε: «Αυτή η επιχείρηση είναι ένα μεγάλο πρώιμο παράδειγμα του πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οργανισμοί και τα κράτη μέλη μπορούν, συνεργαζόμενα, να καταφέρουν περισσότερα και καλύτερα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω Κοινών Επιχειρησιακών Ομάδων (JOT). Η Επιχείρηση ΔΑΙΔΑΛΟΣ έχει οδηγήσει στη σύλληψη και τη διάλυση μιας πολυεθνικής εγκληματικής ομάδας, ύποπτης για τη διευκόλυνση της εισόδου παράνομων μεταναστών και τη συγκέντρωση εκατομμυρίων ευρώ από το λαθρεμπόριο και άλλες συναφείς εγκληματικές δραστηριότητες. Οι ενισχυμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που θα υιοθετήσουμε τον Μάιο του τρέχοντος έτους. »

Προκειμένου να βοηθήσει περεταίρω την επιχείρηση, η Europol εγκαθίδρυσε ένα κινητό γραφείο και τη θέση ενός αναλυτή στην Ελλάδα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και άμεσων ελέγχων όλων των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Πηγή Europol

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *