ροή ειδήσεων

Αποκομμένοι επί 33 ημέρες οι κάτοικοι του Αγ. Ευστρατίου



ΕΚΠΤΩΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ...


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καθώς το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης διαιωνίζεται και το ταξίδι προς και από το νησί τους είναι μια μεγάλη περιπέτεια.

Τα μέλη της εθνοφρουράς του Αγίου Ευστρατίου προσανατολίζονται να παραδώσουν τα όπλα τους σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τους


Ηδη συμπληρώθηκε ένας μήνας χωρίς απευθείας σύνδεση με την πρωτεύουσα και μοναδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο αποτελεί η Λήμνος.

Ο τοπικός δήμος απέστειλε επιστολή - έκκληση προς τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ακόμα και τα μέλη της Εθνοφρουράς προσανατολίζονται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Ανάλογο πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η Λήμνος, όπου τοπικές αρχές και φορείς αναμένουν την παρέμβαση του υπουργείου καθώς έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα που αφορούν τη μεταφορά προϊόντων και, βεβαίως, απειλούν τον τουριστικό κλάδο. Το μοναδικό δρομολόγιο από τον Πειραιά εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί 22 ώρες, αφού το πλοίο διασχίζει το... μισό Αιγαίο πριν φτάσει στη Μύρινα.

Αδιαφορία
«Οι φορείς του νησιού, μη έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους», σημειώνει η κ. Μαρία Κακαλή, δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στον πρωθυπουργό.

«Δεν είναι δυνατόν οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας, που όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την κυβέρνηση φυλάττουν ?Θερμοπύλες?, να ζουν αυτή τη χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της πολιτείας. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία. Τις τελευταίες τριάντα τρεις ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες.

Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο αρμόδιος υπουργός μάς είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα. Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου. Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό, έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία - κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους, καθώς και ο τουρισμός εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων».

«Το ΔΣ θα αποφασίσει εάν θα κλείσει ο δήμος και για πόσες ημέρες», λέει η κ. Κακαλή στο «Εθνος» και σημειώνει ότι σε επικοινωνία με τον αν. υπουργό κ. Δρίτσα έλαβε τη διαβεβαίωση ότι γίνονται προσπάθειες για έκτακτα δρομολόγια μέχρι να βρεθεί οριστική λύση.

«Εάν δεν έχουμε καράβια θα παραδώσουμε τα κλειδιά. Από το Λαύριο η διαδρομή διαρκεί 9 ώρες και το πλοίο ερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα μοναδική σύνδεση είναι με τη Λήμνο με το πλοίο -Αιολίς-, αν και υπάρχουν προβλήματα επιδότησης και σε αυτήν την περίπτωση».

Αναστάτωση, όμως, επικρατεί και στη Λήμνο. Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί 22 ώρες και το δρομολόγιο γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα από το Λαύριο όταν γινόταν το δρομολόγιο η διαδρομή είναι 12 ώρες.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των επισκεπτών, αλλά ακόμα και των Λημνιών, που θέλουν να έρθουν νωρίς στο νησί, αφού βρίσκονται σε αβεβαιότητα. Αυτό το δρομολόγιο των 2 ωρών δεν προορίζεται για το επιβατικό κοινό, αλλά για επαγγελματίες με τη μεταφορά προϊόντων», λέει ο δήμαρχος Λήμνου Δ. Μαρινάκης και σημειώνει ότι κατόπιν αιτήματος του δήμου το δρομολόγιο του «Νήσος Πάτμος» θα προεκτείνεται μέχρι το νησί, προσωρινά μέχρι να εξευρεθεί λύση.

Απόφαση
Χθες, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια, έλαβε υπόψη την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στη Νάξο και εξέτασε όλα τα δεδομένα και τις επιπτώσεις για τις νησιώτικες κοινωνίες και τους απλήρωτους ναυτικούς, υπέγραψε απόφαση με την οποία κηρύσσεται έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία Σι-Λινκ Φέρρις (θυγατρική της ΝΕΛ) από την επιδοτούμενη άγονη γραμμή Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος.

Γιώργος Αποστολίδης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *