ροή ειδήσεων

Θα ανοίγουν και τις τραπεζικές θυρίδες



Όσοι πίστεψαν ότι τοποθετώντας τα χρήματά τους σε θυρίδα θα τα προστατέψουν...
από το αδιάκριτο βλέμμα της Εφορίας μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Έφοδο και στις τραπεζικές θυρίδες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην Εφορία και δεν πληρώνουν ή τουλάχιστον δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Στις υπηρεσίες του υπουργείου αναζητούν τρόπους προκειμένου να φέρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και περισσότερο ρευστό στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να το κρατήσουν ανοικτό. Στο πλαίσιο αυτό έχουν βάλει στο τραπέζι όλους τους πιθανούς τρόπους για να εισπράξουν από αυτούς που δεν πληρώνουν. Και ένας από αυτούς τους στόχους είναι πλέον και οι τραπεζικές θυρίδες.

Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανάπτυξη υποδομής που επιτρέπει την κατάσχεση με ταχύτατη διαδικασία των τραπεζικών υπολοίπων όσων χρωστούν στην Εφορία, πολλοί στράφηκαν στη λύση των τραπεζικών θυρίδων. Αντί να διατηρούν τα χρήματά τους στον τραπεζικό λογαριασμό, τα σήκωσαν από το γκισέ και τα έβαλαν σε θυρίδα. Ο λόγος; Υπάρχει νομικό κενό για την κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε θυρίδες.

Τι ισχύει για τις θυρίδες

«Ενώ στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που ασκείται κακουργηματική δίωξη το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται μαζί με τους λογαριασμούς του παραβάτη, στις περιπτώσεις των χρεών προς το Δημόσιο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία», λέει στο «Κ» υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην πράξη, όταν θα εκδίδεται ένα κατασχετήριο για χρέη προς το Δημόσιο εναντίον ενός οφειλέτη, η τράπεζα θα υποχρεούται να δεσμεύσει τυχόν τραπεζική θυρίδα που διαθέτει ο οφειλέτης. Η τράπεζα θα υποχρεούται να ανοίξει την τραπεζική θυρίδα. Το άνοιγμα της θυρίδας, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν στο ΥΠΟΙΚ, θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος και ένας υπάλληλος της φορολογικής διοίκησης. Το περιεχόμενο της θυρίδας θα καταγράφεται και εφόσον εντοπίζεται χρηματικό ποσό αυτό θα κατάσχεται και θα αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή του κατόχου της τραπεζικής θυρίδας.

Η απειλή της Βαλαβάνη για όσους δεν μπουν στις 100 δόσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξέπεμψε πρόσφατα στη Βουλή μια σαφέστατη προειδοποίηση. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών για όλους με βάση την πολύ ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Από εκεί και μετά η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι έρχεται πακέτο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους περιφρονήσουν την Εφορία και δεν ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η Εφορία στις περιπτώσεις αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι λεγόμενες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων. Πιο συγκεκριμένα, η Εφορία εκδίδει ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία προωθεί στις τράπεζες. Οι τελευταίες ανατρέχουν στο πελατολόγιό τους αναζητώντας τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και εφόσον τους εντοπίσουν προχωρούν σε δέσμευση του ποσού της οφειλής και απόδοσή του στο δημόσιο ταμείο. Από τις κατασχέσεις εξαιρείται ποσό έως 1.500 ευρώ από μισθό ή σύνταξη. Για να γλυτώσει ένας οφειλέτης την κατάσχεση θα πρέπει να έχει δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας ή πληρωμής της σύνταξής του στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet. Με βάση το σύστημα που ισχύει σήμερα αλλά η λειτουργία του έχει παγώσει λόγω της ρύθμισης των 100 δόσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την ημέρα της έκδοσης του κατασχετηρίου έως και την απόδοση του ποσού που εντοπίζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη δεν περνούν περισσότερες από 30 ημέρες.

Μάλιστα, η λειτουργία αυτού του συστήματος ήταν και ένας από τους λόγους που όσοι χρωστούν στο Δημόσιο αλλά διαθέτουν σημαντικά χρηματικά ποσά προχώρησαν στη «φύλαξη» των χρημάτων τους σε τραπεζικές θυρίδες ή και στο σπίτι. Επιπλέον, οι τραπεζικές θυρίδες χρησιμοποιήθηκαν και ως μέτρο προστασίας πολλών μεγαλοκαταθετών έναντι του κινδύνου κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.


του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/5/15 14:38

    ετσι να πληρωσουν ολοι οχι μονο ο φτωχος κοσμακις και τα μεγαλα λαμογια να τα κρυβουν και να τα βγαζουν εξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *