ροή ειδήσεων

Ρόδος: Η νύχτα της χένας, κι ο τούρκικος γάμος - φωτος & βιντεο



Η νύχτα της χένας, ο τούρκικος γάμος, οι πεποιθήσεις και τα κοινά έθιμα, η χαρά που είναι χαρά... για όλους τους ανθρώπους και δεν έχει διαφορά αν είσαι Τούρκος ή Έλληνας, Χριστιανός ή Μουσουλμάνος όπως και το γέλιο που είναι κοινό και δεν χρειάζεται μετάφραση!

Οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου διατηρούν τα έθιμά τους στα δρώμενα του γάμου, σε κάποια μάλιστα όπως το ρίξιμο χρημάτων στα κρεβάτια επηρεάστηκαν από εμάς, ενώ για τον μπακλαβά στο γαμπρό δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ξεκίνησε πρώτος! Είναι σαν τον καφέ, που άλλος τον λέει τούρκικο, κι άλλος ελληνικό!

Η 6η Μαΐου όμως, η μέρα που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά, αλλά και τον Αη Γιώργη, τον άγιο Χριστιανών και Μουσουλμάνων, είναι μια μέρα που γεμίζει δώρα ο γαμπρός τη νύφη. Αυτές τις φωτογραφίες είδαμε και ζητήσαμε από τον κ. Μουσταφά Σιέχ να αναφερθεί στον τούρκικο γάμο για τον οποίο είχα κι εγώ μια εμπειρία το Νοέμβρη ως προσκεκλημένη που ήταν μοναδική!

Πώς ξεκινάει η διαδικασία του τούρκικου γάμου από το σημείο που δίνεται ο «λόγος» από τις δύο οικογένειες;
Εφόσον γνωριστούν οι νέοι, οι γονείς του γαμπρού πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης και ζητούν επίσημα την κοπέλα. Στο σπίτι της νύφης στρώνουν ένα χαλάκι και κάθονται οκλαδόν γύρω-γύρω και οι δύο πλευρές και στο σημείο εκείνο ζητούν τη νύφη επίσημα από τους γονείς της. Λένε “Με την ευχή του Θεού και με την ευχή του Μωάμεθ, ζητάμε την κόρη σας για το γιο μας....”!

Η μεριά της νύφης δεν απαντά αμέσως, το αίτημα πρέπει να διατυπωθεί τρεις φορές. Τότε μόνο λένε το “ναι” κι έτσι δίνεται ο λόγος και γίνεται ο προ- αρραβώνας. Είναι η στιγμή που ο γαμπρός βάζει στο δάχτυλο της κοπέλας ένα ψιλό δαχτυλίδι υπόσχεσης και πάνω στο χαλάκι ρίχνουν λεφτά και οι δύο πλευρές προς ενίσχυση του ζευγαριού. Εκείνη την ημέρα ορίζεται η ημερομηνία του αρραβώνα. Η επόμενη κίνηση του γαμπρού είναι να στείλει τον μπακλαβά!


Στέλνει μπακλαβά και ο γαμπρός και η νύφη;
Ο γαμπρός στέλνει πρώτος ένα μεγάλο ταψί μπακλαβά, το οποίο είναι στολισμένο από ελεύθερες κοπέλες με κουφέτα και κορδέλες. Το μπακλαβά τον πηγαίνουν στη νύφη οι φίλοι του γαμπρού. Μια βδομάδα αργότερα κάνει το αντίστοιχο και η νύφη, πάλι είναι στολισμένο το ταψί. Τόσο στο σπίτι του γαμπρού όσο και στο σπίτι της νύφης έρχονται οι συγγενείς για να δουν το ταψί και να ευχηθούν και βέβαια τον μπακλαβά στη συνέχεια τον μοιράζουν σπίτι-σπίτι.


Ο αρραβώνας πώς γίνεται;
Γίνεται στο σπίτι ή σε κάποια αίθουσα γάμου όπου και βάζουν επίσημα τα δαχτυλίδια αρραβώνα που είναι και για τους δύο το ίδιο δαχτυλίδι, κι όχι κάποιο δαχτυλίδι που θα φορέσει μόνο η κοπέλα. Συνήθως τότε ορίζεται και η ημερομηνία του γάμου.

Είναι κάποιες περίοδοι του χρόνου που δεν γίνονται γάμοι όπως συμβαίνει και με τους ορθόδοξους;
Σύμφωνα με την παράδοση δεν γίνονται γάμοι ανάμεσα στα δύο Μπαϊράμ, δηλαδή στις 60 μέρες που μεσολαβούν μεταξύ τους. Το Μπαϊράμι είναι κινούμενη γιορτή.

Στο διάστημα του αρραβώνα μεσολαβούν όμως διάφορες θρησκευτικές και άλλες γιορτές όπου γαμπρός και νύφη τηρούν τα έθιμα των αρραβωνιασμένων. Όπως είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ, το Πάσχα των Ορθόδοξων όπου ο γαμπρός αγοράζει ένα ζωντανό αρνί, του βάζει στο κεφάλι κορδέλες κόκκινες και ένα χρυσό κόσμημα που μπορεί να είναι λίρα ή ακόμη κι ένα βραχιόλι και το στέλνει στη νύφη. Το αρνί αυτό σφάζεται από την οικογένεια της νύφης και καλούν την οικογένεια του γαμπρού σε τραπέζι όπου το κυρίως πιάτο είναι το αρνί. Το υπόλοιπο κρέας το δίνουν σε φτωχές οικογένειες.

Πότε άλλοτε παίρνει δώρα η νύφη;
Εμείς γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά στις 6 Μαΐου οπότε και ο γαμπρός πρέπει να στείλει δώρα στο σπίτι της νύφης. Είναι η μέρα που εμείς γιορτάζουμε τον Αη Γιώργη (Χιλτερές). Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση αν στις 12 τα μεσάνυχτα που ξημερώνει η 6η Μαΐου βγεις έξω από το σπίτι και κάνεις μία ευχή, τότε ο Αη Γιώργης ο καβαλάρης θα την υλοποιήσει.

Το γεγονός αυτό το λέμε “Χιζίρ”. Ή αν βγουν και πάνε στη θάλασσα εκείνη την ώρα και συλλέξουν νερό από 40 κύματα και το φέρουν στο σπίτι τους χωρίς να μιλούν στη διαδρομή τότε κάνουν ευχές πάνω σ΄ αυτό. Άλλοι σχεδιάζουν την επιθυμία τους, το όνειρο που έχουν, κάνουν μια ζωγραφιά μ΄ αυτό ή το σχεδιάζουν με μικρές πετρούλες στην αυλή ώστε ο Αη Γιώργης που θα περάσει να το κάνει πραγματικότητα.

Τι γίνεται λοιπόν εκείνη την ημέρα της 6ης Μαΐου;
Ο γαμπρός στέλνει δώρα στη νύφη, δηλαδή αγοράζει όλα τα φαγώσιμα, από ζυμαρικά και κρέας, μέχρι μαναβική, κι ό,τι άλλο φανταστείς τα βάζουν σε κοφίνια με κόκκινες κορδέλες που συμβολίζουν ότι η κοπέλα είναι σε πορεία γάμου και της τα στέλνουν. Τα κοφίνια παλαιότερα τα μετέφεραν με γαϊδουράκια, τα συνοδεύει κι ο γαμπρός με μία ανθοδέσμη στα χέρια και τα παραδίδει στον πεθερό και την πεθερά. Μετά από τρεις με τέσσερις μέρες, η νύφη με αυτά τα είδη κάνει το τραπέζι στην οικογένεια του γαμπρού.

Τα έθιμα λίγο πριν το γάμο ποια είναι;
Τέσσερις μέρες πριν το γάμο γίνονται τα κρεβάτια και μια βραδιά πριν γίνεται «η νύχτα της χένας». Στα έθιμα τα δικά μας τη χένα τη βάζουν οι νεαροί πριν πάνε φαντάροι, τα αγόρια στο έθιμο της περιτομής και οι νύφες. Την βραδιά της χένας μαζεύονται οι γυναίκες στο σπίτι της νύφης. Η νύφη έχει καλυμμένο το κεφάλι και το πρόσωπο μ΄ ένα τούλι κόκκινο, είναι ντυμένη με παραδοσιακή στολή και χορεύει μαζί με τις ανύπαντρες κοπέλες οι οποίες κρατούν κόκκινα κεριά και κάνουν έναν κυκλικό χορό, με τη νύφη να είναι η πρώτη του χορού. Τραγουδούν λυπητερά τραγούδια που αναφέρονται στο φευγιό της νύφης από την οικογένειά της.

Στη συνέχεια η νύφη κάθεται σε μια καρέκλα, τα κορίτσια συγκεντρώνονται γύρω της και μέσα σ΄ ένα πιάτο ανακατεύουν τη χένα με νερό. Γύρω από το πιάτο υπάρχουν κεράκια αναμμένα. Η νύφη κάθεται στην καρέκλα και της βάζουν τη χένα στην παλάμη. Η πεθερά προσθέτει ένα χρυσό νόμισμα που μπορεί να είναι λίρα ή κάτι άλλο, για καλή τύχη και μακροζωία και της κλείνει την παλάμη μ΄ αυτό. Το χέρι καλύπτεται με επίδεσμο, μέχρι την άλλη μέρα που ανοίγουν τον επίδεσμο, κι έχει μείνει η στάμπα του χρυσού.

Τα διατηρείτε μέχρι σήμερα τα έθιμα αυτά!
Βεβαίως. Ακολουθεί την επόμενη μέρα ο γάμος όπου ο γαμπρός περιμένει στο τζαμί τη νύφη η οποία έχει ντυθεί και στολιστεί στο σπίτι της με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ο γάμος σύμφωνα με τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο είναι Πολιτικός! Στο Κοράνι αναφέρεται ως «υπόσχεση»!
Ακριβώς, ο Χότζας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι παρών. Είναι παρόντες ο εκπρόσωπος του Βακούφ και οι μάρτυρες και ξεκινά με τη διαδικασία που γίνεται κι ο πολιτικός γάμος. Γίνεται όμως ανάγνωση των ευχών από το Κοράνι.

Βλέπουμε ότι δεν είναι σπάνιοι οι μεικτοί γάμοι και στην περιοχή μας. Πόσο ομαλά κυλά ο βίος τους;
Μεικτοί γάμοι γίνονται χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, το ζήτημα είναι ποιά θρησκεία θα ακολουθήσει το παιδί όταν έρθει στον κόσμο. Εκεί συχνά δημιουργείται πρόβλημα τόσο σε ότι αφορά το πιο όνομα θα δοθεί στο παιδί, όσο και στο πως θα γίνει η βάπτισή του. Αντέχει μόνο η σχέση που είναι πολύ δυνατή και το ζευγάρι είναι συνειδητοποιημένο.






rodiaki
madata.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *