ροή ειδήσεων

Το πρώτο επτάστερο της Ελλάδας «σκόνταψε» σε αρχαία



Γιατί μπλόκαρε η «χρυσή» επένδυση στη Μύκονο...

Η ανεύρεση αρχαιολογικών αντικειμένων, εμπόδιο στο μεγαλύτερο ξενοδοχειακό project που σχεδιάστηκε ποτέ για το Νησί των Ανέμων - Τι απαντά η κατασκευάστρια εταιρεία
Μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 7 αστέρων στη Μύκονο, με αυτόνομες βίλες που θα φιλοξενούν VIP, απειλεί να τιναχτεί στον αέρα, καθώς στις πρώτες ανασκαφές για την κατασκευή του ξενοδοχείου οι μπουλντόζες χτύπησαν σε αρχαία!
Το εν λόγω project είναι η μεγαλύτερη διεθνής τουριστική επένδυση όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του ξενοδοχειακού χάρτη στην Ελλάδα. Πίσω από αυτή είναι η W Hotels and Resorts, μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο.




1/4/2014
Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, τα αυθαίρετα φτωχόσπιτα των ψαράδων στην παραλία της περιοχής Διβούνια, δίπλα στον Καλαφάτη, και ανοίγουν τον δρόμο για την ανέγερση αυτόνομων βιλών πάνω στο κύμα


Στόχος είναι η ανέγερση συγκροτήματος υπερπολυτελών αυτόνομων βιλών, σε απόσταση αναπνοής από το γαλάζιο της θάλασσας, οι οποίες θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους rich and famous του πλανήτη. Το φιλόδοξο σχέδιο, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έχει θέσει σε εφαρμογή η εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited στην περιοχή Διβούνια για λογαριασμό του αμερικανικού ξενοδοχειακού κολοσσού. Ωστόσο, η έκταση που επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το υπερπολυτελές συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και η έγκριση που πήρε η Tatianco από το υπουργείο Πολιτισμού πριν από έξι χρόνια για την ανέγερσή του δόθηκε παρά τη διαφωνία δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Αυτό που ανέμεναν, λοιπόν, οι αρχαιολόγοι, συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των ανασκαφών εντοπίστηκαν αρχαία αντικείμενα. Αμέσως οι εργασίες σταμάτησαν και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, με την αρχαιολογική υπηρεσία να μπλοκάρει, προσωρινά, κάθε εκσκαφή.

Οπως διαπιστώθηκε, τα σκαπτικά μηχανήματα έπεσαν πάνω σε κομμάτι τοίχου, πιθανότατα αρχαίας κατοικίας. Τα ευρήματα αυτά πρέπει τώρα να αξιολογηθούν από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ώστε να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τη χρονολόγησή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται στη Μύκονο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πώς οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες άναψαν το πράσινο φως για την ανέγερση του resort από τη στιγμή που ολόκληρη η περιοχή Διβούνια χαρακτηρίζεται αρχαιολογική. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της ανέγερσης παρότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το 2009, είχε εισηγηθεί αρνητικά για την κατασκευή του ξενοδοχείου.


Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για τις περσινές αντιδράσεις με αφορμή τις σούπερ βίλες στον Καλαφάτη



Διχογνωμία και καταγγελίες

«Η υπηρεσία μας είχε εισηγηθεί αρνητικά αλλά το Κεντρικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπό τον όρο ότι δεν θα βρεθούν αρχαία και πως, αν αυτό γινόταν, θα προχωρούσαμε σε επαναξιολόγηση της υπόθεσης», επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της εν λόγω Εφορείας Δημήτρης Αθανασούλης.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο έπειτα από καταγγελία ιδιώτη που κοινοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στο υπουργείο Πολιτισμού υπόψη του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη. Στο περιεχόμενο της καταγγελίας αναφέρεται ότι «τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν επικαλύφθηκαν με χώμα από τους εργαζομένους στο εργοτάξιο, προφανώς για να μην παγώσουν οι σχετικές εργασίες από την αρχαιολογική υπηρεσία και υπάρξει καθυστέρηση στο έργο».
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Μυκόνου του δήμου είχε γνωμοδοτήσει θετικά ως προς την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος επτά αστέρων, θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις, όπως να μην εμποδιστεί η πρόσβαση προς την παραλία και να μην προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει έλεγχος.



Ο πόλεμος και η φιλοξενία στα ΜΑΤ
Το εν λόγω ξενοδοχειακό εγχείρημα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου 2014, όταν μπουλντόζες άρχισαν να κατεδαφίζουν τις αυθαίρετες κατοικίες και τα παραπήγματα που βρίσκονταν πάνω στον αιγιαλό. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των κατοίκων και των ανθρώπων της Tatianco Enterprises Company Limited, της εταιρείας που εκπροσωπεί συμφέροντα συμμετέχοντας στο σχήμα που επενδύει στα Διβούνια.

Μέσα απ’ αυτό το σχήμα είχε προκύψει και το ενδιαφέρον της W, με τους ανθρώπους της να έχουν εγκρίνει το σχέδιο για την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» η δικηγόρος Αγγελική Ζαροκώστα, μέλος της δικηγορικής εταιρείας Ιωάννης Γ. Χατζής που εκπροσωπεί την Tatianco. Μάλιστα η εταιρεία έχει προθυμοποιηθεί να εκτελέσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αντί των υπηρεσιών του Δημοσίου, καλύπτοντας όλα τα έξοδα καθώς και τη μεταφορά και διάθεση των οικοδομικών αποβλήτων σε αδειοδοτημένο χώρο.

Εκτός αυτού, κάλυψε και τα έξοδα των ΜΑΤ, καθώς υπήρχε φόβος για πιθανές ακραίες αντιδράσεις των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής που θα έβλεπαν τις μπουλντόζες να κατεδαφίζουν τις κατοικίες τους. Ετσι, το πρωινό της 31ης Μαρτίου 2014 τα εκσκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας μαζί με μια διμοιρία των ΜΑΤ από τη Σύρο αποβιβάστηκαν στη Μύκονο με τα έξοδα μεταφοράς να καλύπτονται από την Tatianco. Οι άνδρες των ΜΑΤ φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο «Paolas Beach», όπου νοικιάστηκαν 32 δωμάτια ώστε κάθε αστυνομικός να έχει το δικό του.

Για την ιστορία, η συγκεκριμένη έκταση ήταν ιδιοκτησία της Μονής Τουρλιανής Μυκόνου. Το 1994, με απόφαση του ηγούμενου, πουλήθηκε σε τρεις Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Ακολούθησε πολυετής δικαστική διαμάχη με κατοίκους που διέμεναν στην περιοχή και αρνούνταν να την εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας ότι κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η υπόθεση κρίθηκε σε κάθε βαθμίδα των ελληνικών δικαστηρίων κι έτσι η συγκεκριμένη έκταση κατοχυρώθηκε έπειτα από χρόνια στους εν λόγω επιχειρηματίες.


3/6/2015
Σε αρχαιολογικό έλεγχο που πραγματοποιείται στην περιοχή εντοπίζονται ευρήματα τα οποία καλύπτονται με λευκό πανί παρουσία αρχαιολόγου και εκπροσώπων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο




«Μακάρι να βρούμε αρχαία και να τα προβάλουμε!»

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Tatianco με δήλωσή τους στο «ΘΕΜΑ» υπογράμμισαν πως αν τα ευρήματα αποδειχθούν αξιόλογα θα φροντίσουν για τη διατήρησή τους και την ανάδειξή τους. Συγκεκριμένα δηλώνουν: «Κατά τις πρόσφατες εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη διάνοιξη προσβάσεως προς τη Ζώνη Α’ Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου στα Διβούνια, σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων, αλλά και προκειμένου να ικανοποιηθεί σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, εντοπίσθηκε τμήμα σταθερής λίθινης κατασκευής. Παρόλο που δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν όντως πρόκειται περί αρχαιολογικού ευρήματος, ελπίζουμε να επαληθευθούν οι προβλέψεις μας και να αποδειχθεί πράγματι αξιόλογο από αρχαιολογικής απόψεως, περίπτωση στην οποία σκοπεύουμε, εκτός του να διασφαλίσουμε την προστασία και διατήρησή του, να το αναδείξουμε με κάθε τρόπο που θα υποδείξουν ή επιτρέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να προσθέσει ακόμη περισσότερο στο φυσικό κάλλος και την ιστορική σημασία της περιοχής».

Επίγειους παραδείσους πάνω στη θάλασσα, όπως κι αυτοί που διαχειρίζεται η W στο Πουέρτο Ρίκο, σκοπεύει να χτίσει η εταιρεία Tatianco για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *