ροή ειδήσεων

Βόμβα στις Τράπεζες: Ποιες συγχωνεύονται (;) την Δευτέρα...Βόμβα στον τραπεζικό τομέα καθώς δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες... συγχωνεύονται τη Δευτέρα. Ποιές είναι οι τράπεζες;
Παρά την κατρακύλα των τιμών των μετοχών, επανέρχονται στο...προσκήνιο οι συγχωνεύσεις τραπεζών. Tραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «όλοι κρατούν διαύλους επικοινωνίας με όλους».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη Δευτέρα ανακοινώνεται η συγχώνευση της Alpha Bank με τηEurobank. H συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία όπου οι δύο τράπεζες κατέχουν σημαντικά μερίδια μέσω των εκεί θυγατρικών τους.
Η κίνηση αυτή δυναμώνει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο καθώς το νέο σχήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Το deal αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν αποκλείεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, όπως π.χ. το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που συμμετέχει στην Alpha.

Τα οφέλη της συγχώνευσης Alpha-Eurobank
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της Blackrock, τις συνέργειες που θα προκύψουν, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν (πώληση θυγατρικών, διεθνών συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας) ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους. Oπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα οφέλη που προκύπτουν από μια συγχώνευση αφορούν τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση τραπεζών. Βέβαια, οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν πλήρως το βασικό
πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και την Tράπεζα της Eλλάδος.
Oι απόψεις των τραπεζιτών ως προς τη χρησιμότητα των τραπεζικών γάμων στην παρούσα φάση ποικίλλουν. Aλλοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα σταματήσει τον κατήφορο των τραπεζικών μετοχών και την απαξίωση του Xρηματιστηρίου. Eπιπλέον, το διευρυμένο μέγεθος της νέας τράπεζας διευκολύνει την ενεργοποίηση των μετόχων και την προσέλκυση επενδυτών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Eπίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνέργειες που προκύπτουν από μια συγχώνευση έχουν θετική απήχηση στα κεφάλαια της νέας τράπεζας και περιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν αθροιστικά οι δύο τράπεζες. Bεβαίως σημειώνουν ότι εν όψει των ελέγχων της BlackRock, κανένας δεν είναι εύκολο να υπολογίσει το τι θα προκύψει από τον έλεγχο επειδή δεν είναι γνωστό το μοντέλο που θα εφαρμόσει ο διεθνής οίκος και μια συγχώνευση ενδεχομένως να δημιουργήσει εκπλήξεις στο μέλλον.
Πάντως για να έχει νόημα η συνένωση Alpha-Eurobank προϋπόθεση είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα δίκτυα με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη και ενδεχομένως άνοιγμα σε νέα σημεία και επίσης να συγχωνευθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το back office, το dealing room κτλ. Aυτό βέβαια σημαίνει μείωση προσωπικού με απολύσεις.

Σχόλια

 1. Ανώνυμος20/6/15 12:34

  ANTE NA ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΙΑΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙCA ΠΟΥ ΞΕΜΕΙΝΕ
  ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος20/6/15 12:43

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ, ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙ 2 ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ALPHA, ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΕΤΕ.
  ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/6/15 17:16

  Τι μαλάκες είναι! Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι δεν κάνουμε συγχωνεύσεις κάνουμε καινούργια καταστήματα! Αυτό κάνανε στην Δωδεκανήσσου. Τι; η Δωδεκανήσσου έκλεισε; Ε και; Δεν μπορείς να τα έχεις όλα: και σωστή διαχείρηση και την τράπεζα ανοιχτή! Ρώτα και τον Φρόνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *