ροή ειδήσεων

Διαβολικό σχέδιο: Θα βαφτίσουν το «κούρεμα» καταθέσεων «φορολογία»;


Σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα των καταθετών,... επεξεργάζονται
κάποιοι ντόπιοι και ξένοι εγκέφαλοι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 15-17 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή και η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαιτούνται για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτών μας, το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε υποστηρίξει ότι αρκούν κάτι περισσότερο από 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και μάλιστα «έδειξε» αρκετά ψύχραιμος για το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πάντως την Τετάρτη 22 Ιουλίου πρόκειται να περάσει από την ελληνική Βουλή η ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , σύμφωνα με την οποία τα «βάρη» πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία που πρόκειται να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ανά λογαριασμό.
Ακόμη λοιπόν και να υλοποιηθεί ένα κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, θα αποφέρει ελάχιστα «έσοδα» αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τόσο μεγάλο ποσό στο λογαριασμό τους σε μια τράπεζα.
Και στο σημείο αυτό αρχίζει, το διαβολικό σχέδιο κάποιων «εγκεφάλων» που θεωρούν ότι για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δεν θα πρέπει να θιγούν ούτε οι μέτοχοι, ούτε οι ομολογιούχοι και στοχεύουν τους καθετές.
Έτσι θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία -που θα γίνει και ελληνική- με το κόλπο του «βαπτίσματος» του κουρέματος των καταθέσεων σε «εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων», με αιτιολογία την «σωτηρία» των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας.
Αν περάσει το διαβολικό αυτό σχέδιο, τότε με την μορφή φορολόγησης θα κουρευτούν οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων από το πρώτο ευρώ, καθώς η φορολόγηση δεν απαγορεύεται από την νομοθεσία, όπως ισχύει με το κούρεμα.
Με δεδομένο ότι σήμερα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 85 δισ. ευρώ , αν η «φορολόγηση» γίνει με συντελεστή 20% τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ. Διόλου τυχαίο το νούμερο, αφού αυτά τα ποσά φέρεται να λείπουν από τις τράπεζες.
Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το πολιτικό μέλλον της όποιας κυβέρνησης επιχειρήσει να το υλοποιήσει.
Γι αυτό και προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ένα νέο «πακέτο» μέσω του ESM ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ, για το οποίο άλλωστε έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και πιστωτές. Αν τα κεφάλαια αυτά πράγματι διατεθούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης διασφαλίζεται και μπαίνει στο συρτάρι κάθε άλλη σκέψη.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *